Ingen henvisning
Ingen ventetid
IVF
4,6 ☆☆☆☆☆
IVF står for in vitro-fertilisering, også kalt prøverørsbehandling. IVF er en form for assistert befruktning der egget blir befruktet utenfor kroppen. Assistert befruktning er en samlebetegnelse for medisinske metoder hvor befruktning blir utført med hjelp.
Det er mange som synes dette virker komplisert og vanskelig. Derfor har vi lav terskel for at du kan ta kontakt og få svar på dine spørsmål. Hos oss vil du alltid få grundig informasjon og oppfølging.
Det første møtet
Det første møtet og fertilitetssjekk
Hos oss skal du føle deg trygg og godt ivaretatt fra første møte. Vi vil skape rom for en god samtale om dine tanker og ønsker for behandlingen. Etter den første samtalen, er neste steg en grundig fertilitetssjekk av deg, og/eller din partner. Deretter finner vi sammen veien videre.
Den første samtalen
Fordi infertilitet oppleves likt for kvinner og menn, anbefaler vi at dere begge stiller på den første samtalen. Om du er singel anbefaler vi at du tar med deg et familiemedlem eller en nær venn.
Samtalen med deg, og eventuelt din partner, er det første vi gjør. Her ønsker vi å bli bedre kjent med deg, som enkeltindivider, eller dere som par. Samt at du skal få bli bedre kjent med fertiliteslege og sykepleieren som vil følge deg opp under behandling.
Samtalen vil i stor grad dreie seg om hvem du er, hvilke ønsker og mål du har, hvem dere eventuelt er som par, og ikke minst medisinsk historie. Her vil du få muligheten til å stille de spørsmål du måtte ha om både behandling og veien videre.
Vårt mål er at du går fra den første samtalen med all informasjon du trenger, og ønsker, for at du skal kunne ha en klar forståelse av veien videre.
Fertilitetssjekk
Etter samtalen vil det være nødvendig å gjøre en fertilitetssjekk av deg, og eventuelt partner. Vi tilpasser behandlingen til deg, enten du er singel eller i et parforhold. Fertilitetssjekken vil være en av de tingene som gjør at vi kan skreddersy behandlingen til deg, eller dere som par.
Fertilitetssjekk i tre steg:
- Kvinner: For kvinner innebærer en fertilitetssjekk at vi gjør en grundig gynekologisk undersøkelse med innvendig ultralyd. Her sjekker vi at alt ser bra ut i livmoren og eggstokkene. Fertilitetslegen vil oppdatere deg underveis i undersøkelsen, og er det noe du lurer på må du ikke være redd for å stille spørsmål.
- Menn: For menn vil det være behov for en sædanalyse. En sædanalyse er en sjekk av sæden, og det er ønskelig at mannen avlegger denne prøven hos oss. Vi vil blant annet sjekke antall spermier, konsentrasjon og bevegeligheten. Dersom mannen har problemer med å få utløsning, vil dette være en av de tingene man vil avdekke under den første samtalen.
- Blodprøver: Til slutt tar vi blodprøver av deg/dere. Dette gjør vi for å avdekke sykdommer som blant annet hepatitt B og C, syfilis og HIV/AIDS. For kvinner kan vi også måle nivåer som omhandler hormoner og egg (eggreserver og fruktbarhet).
Etter fertilitetssjekken
Du vi få vite alle eventuelle funn som blir gjort under fertilitetssjekken. I likhet med den første samtalen anbefaler vi også her at dere begge stiller. Og igjen, om du singel anbefaler vi at du har med deg et familiemedlem eller en nær venn.
Dette anbefaler vi fordi det i noen tilfeller kan forekomme informasjon som kan være vanskelig å bearbeide alene.
Her vil du igjen få muligheten til å stille de spørsmål du måtte ha, om eventuelle funn, mulig behandling og veien videre.
Hvem kan benytte IVF?
Heterofile, lesbiske par og enslige kvinner kan benytte IVF-behandling. IVF kan tilbys både når det er problemer med kvinnelig og/eller mannlig infertilitet. Vi har ikke en absolutt øvre aldersgrense for mannen, dette vurderes individuelt.
Øvre aldersgrense for kvinnen ved inseminasjon eller innsetting av befruktet egg er satt av Bioteknologiloven, og kan ikke være eldre enn fylte 46 år. I tillegg stilles det krav om at alle testes for hepatitt B og C samt HIV. Blodprøvene må være tatt innen de siste 24 månedene før oppstart av IVF-behandling. Det er per nå kun Oslo universitetssykehus som behandler personer med positiv smitteprøve.
Hvordan foregår IVF?
IVF-behandling gjøres med en regulering av hormoner, samt en stimuleringsprosess for å modne flere egg.
I hovedtrekk kan vi dele IVF-behandling inn i åtte ulike faser:
- Fertilitetssjekk
- Hormonstimulering
- Ultralyd
- Egguthentning
- Prøverørsbefruktning
- Tilbakesetting
- Ventetiden mellom innsett og graviditetstest
- Graviditetstest
Før du kan starte opp med IVF-behandling må du/dere gjennom en fertilitetsjekk.
De første fasene ved IVF-behandling
Neste steg i IVF-behandlingen er hormonstimulering. Ved hormonstimulering vil flere egg modne i løpet av en syklus, slik at sjansen for å bli gravid økes. Eggene hentes ut ved et lite inngrep som gjøres med lokalbedøvelse. Videre vil eggene bli befruktet i et prøverør før det ene befruktede egget settes tilbake i kvinnens livmor. Metoden har vært brukt i Europa siden 1978 (i England), og i Norge siden 1983. I dag utføres IVF-behandling i svært stor skala.
Når stimuleringen nærmer seg ferdig, vil du få time til en innvendig ultralyd. Her vil vi undersøke om slimhinnen i livmoren samt antall og størrelsen av folliklene er slik vi ønsker. Folliklene er små væskefylte cyster i eggstokkene, og i hvert av disse folliklene er det ett egg.
I oppstarten av IVF-behandlingen kan det hende det må gjøres noen justeringer av stimuleringsdosen for å få ønsket resultat. Har man ikke oppnådd ønsket respons, eller opplever overstimulering, kan den planlagt behandlingen kanskje avbrytes. Etter at stimuleringsdosen er justert, kan vi gjøre et nytt forsøk.
Egguthenting
Når det er tid for å gjøre en egguthenting vil vi ta dere godt imot, og gi dere all den informasjonen dere trenger for resten av dagen. Dere vil også få tildelt et eget rom hvor dere kan hvile både før og etter egguttak. Et egguttak vil normalt sett ta 15-25 minutter.
Mens dere venter må mannen levere en sædprøve dersom dere ikke skal benytte donorsæd. Dette gjør han på et eget rom hvor han kan slappe godt av.
Når egguttaket er gjort, vil dere få hvile dere på rommet igjen. Deretter vil en lege eller en sykepleier snakke med dere før dere kan få dra. Vi anbefaler at kvinnen ikke kjører etter uttaket da det vil bli gitt bedøvende og smertestillende tabletter før egguttaket.
Vi ringer dere med resultatene av befruktningen dagen etter uttaket og avtaler time for innsett dersom det er mulig.
En emosjonell prosess
Vi har stor forståelse for at det er mange følelser som spiller inn, og vi ønsker å være en støttespiller for deg og dere. Å starte en IVF-behandling kan for noen oppleves som tøft, mens for andre kan det oppfattes som en lettelse over at noe endelig skjer. Det er viktig at du tar kontakt med oss dersom du har noen spørsmål eller bekymringer du ønsker å snakke om. Vårt mål er at du skal bli godt kjent med behandlingsforløpet du skal igjennom, og at du føler deg godt ivaretatt gjennom hele prosessen.
Som et ledd i arbeidet med at du skal føle deg trygg og ivaretatt vil vi etterstrebe at du får møte en fast sykepleier og fertilitetslege ved dine besøk hos oss.
Spesialistklinikker
CMedical er Nordens ledene på kvinnen og mannens underliv. Hos oss møter du engasjerte kirurger, gynekologer, urologer og fertilitetsleger som jobber med den sykdommen de kan best - i unike tverrfaglige team, bestående av osteopater, ernæringsfysiologer, sexologer, psykologer og fysioterapeuter. Sammen skreddersyr vi behandlingen tilpasset deg.
Finansiering
Vi er et privat helsetilbud. Det betyr at du betaler selv – eller får utredning eller behandling dekket av helseforsikring.
Forsikring
Vi har forsikringsavtale med:
EuroAccident, Falck, Fremtind, Gjensidige, If Vertikal Helse, Storebrand og Tryg.
Hvordan går jeg frem?
Et typisk behandlingsløp er at du tar kontakt med lege (fastlege eller annen privat lege/legevakt) og får en henvisning til utredning/behandlingen som er nødvendig for deg. Henvisningen sender du til forsikringsselskapet ditt og du kan da be om å få time på C-Medical. Forsikringsselskapet tar kontakt med oss og vi ringer deg for å sette opp en time.
Hvis forsikringen ikke dekker behandlingen
Er det behandling som ikke dekkes av din forsikring, men som tilbys hos C-Medical, så kan vi tilby deg behandlingen som privat betalende pasient.
Selskapene har ulike regler
Forsikringsselskapene har ulike regler for hva de betaler for. De har også ulike produkter som gjør at ikke alle kunder får dekket det samme. Et av kravene som er likt hos alle selskapene er at behandlingen du ønsker gjennomført, skal være medisinsk nødvendig og at den tilbys i offentlig helsevesen. Sjekk med ditt forsikringsselskap hva din forsikring dekker.
Nedbetaling
Hos oss kan du benytte deg av nedbetaling på utvalgte klinikker. Spør oss for mer informasjon.
Ofte stilte spørsmål
Det skal være enkelt å være pasient hos oss. Finner du ikke svar på det du lurer på, finner du kontaktinformasjonen vår i bunnen av siden.
Henvisning
Ingen henvisning nødvendig. Vi er en privathelseklinikk og har derfor ingen refusjonsavtale med det offentlige.
Ventetid
Vi har fra ingen til veldig korte ventetider. Generelt sett skal du få hjelp innen en uke. Dette varierer selvfølgelig noe avhengig av hva du trenger hjelp med. Enkle konsultasjoner får du raskere bestilt sammenlignet med operasjoner for eksempel. Ta kontakt med oss så finner vi en tid som passer deg!
Sykemelding
I de tilfellene der det er behov er det mulig for oss å skrive ut sykmelding. Vi følger nasjonale retningslinjer.
Utredning
Vi anbefaler alle å starte med en utredning eller konsultasjon. En vanlig utredning hos oss varer ca 30 minutter.
Selskapet
CMedical ble etablert i 2013 og er et nordisk privathelsetilbud med klinikker i Norge og Sverige. Vi gjennomfører omtrent 50.000 konsultasjoner i året, og sørger for å bruke vår spisskompetanse til å forstå våre pasienters helhetsbilde.
Personvernerklæring
Her finner du vår personvernerklæring.