Ingen henvisning

Ingen ventetid

Infertilitet

4,6 ☆☆☆☆☆

Svært mange opplever at det er vanskelig å bli gravid på egenhånd. Så mange som at 1 av 6 gjennomlever infertilitet, altså at graviditet ikke har lykkes til tross for etter gjentatte forsøk i ett år eller mer. Det finnes flere årsaker til ufrivillig barnløshet, og du skal vite at du er ikke alene.

Du er ikke alene

Dessverre er det flere som kan fortelle at de kjenner på en skam knyttet til infertilitet. Dette er nok også årsaken for at mange velger utsette å oppsøke gynekolog. Opplever du ufrivillig barnløshet, anbefaler vi at du tar kontakt for en fertilitetssjekk dersom du befinner deg i en av disse to situasjonene:

 • Kvinne 35 år, eller yngre: Er du er kvinne på 35 år eller yngre bør du ta kontakt for en fertilitetssjekk om du ikke har lykkes med å oppnå graviditet i løpet av 12 måneder. Ta også kontakt dersom du opplever problemer med eggløsning eller sjeldne/uregelmessige menstruasjoner.
 • Kvinne 36 år, eller eldre: Er du er kvinne på 36 år eller eldre bør du ta kontakt for en fertilitetssjekk dersom du ikke har lykkes med å oppnå graviditet i løpet av seks måneder.

Årsakene til ufrivillig barnløshet kan være mange, og trenger nødvendigvis ikke være knyttet til alder. Vi erfarer at det ikke nødvendigvis ett konkret svar på hvorfor det ikke går på den naturlige måten.

Vi kan dele utfordringene inn i fire kategorier:

 • Kvinnelig faktor
 • Mannlig faktor
 • En blanding av de to
 • Uforklarlige årsaker

Det er viktig å huske på at infertilitet rammer like mange menn som det rammer kvinner.

Kvinnelig faktor til infertilitet

Kvinner fødes med ett bestemt antall egg, så den kvinnelige kroppen produserer derfor ikke flere. Ved hver menstruasjon utvikles ett eller flere egg til modning. Antall egg synker med årene, og i tillegg reduseres kvaliteten på eggene. Gjennom både erfaring og ulike studier er det avdekket en rekke forhold som kan påvirke den kvinnelige fertiliteten:

 • Eggløsningsproblemer som skyldes hormoner
 • PCOS (polyscystiske eggstokker) – Eggposene modnes ikke slik at man får sjelden eller ingen eggløsning
 • Skade på eggleder: for eksempel etter klamydiainfeksjon eller blindtarmoperasjon
 • Utfordringer med livmor: for eksempel muskelknuter eller adenomyose
 • Endometrise
 • Medisinske årsaker knyttet til medikamentbruk, som for eksempel cellegift
 • Alder
Mannlig faktor til infertilitet

Menn produserer spermier kontinuerlig, og det er derfor ingen fare for at det “går tomt”. Det er gjort en rekke studier som viser at omtrent 4 av 10 par som ikke lykkes med å bli gravide på egen hånd har en mannlig faktor som hovedårsak. Det er derfor gjort en rekke studier for å kartlegge hva som kan være årsak til mannlig infertilitet:

 • Nedsatt eller fraværende sædproduksjon (infeksjon eller genetiske tilstander)
 • Hormonelle årsaker
 • Transportfeil av sædceller
 • Vanskelig å få utløsning som følger av en operasjon eller infeksjon
 • Nedsatt evne til ereksjon eller utløsning
 • Ulike legemidler eller anabole sterioder
 • Testikkelkreft
Uforklarlige årsaker til infertilitet

I ca 30 % av alle infertile tilfeller finner vi ingen årsak til hvorfor man ikke lykkes med å bli gravid. Vi forstår at det kan være en frustrerende beskjed å få etter å ha prøvd en lang stund. Om alle prøvene fra fertilitetssjekken ser fine ut, kan én eller flere av årsakene nedenfor være med på å minske sjansene for en graviditet:

 • Røyking og alkohol har en negativ påvirkning på mannlig og kvinnelig fertilitet
 • Overvekt kan ha en negativ påvirkning for både mannlig og kvinnelig fertilitet
 • Overforbruk av ulike legemidler som Naproxen, Voltaren, Ibux og andre smertestillende har dokumentert negativ effekt på sannsynligheten for å bli gravid

Spesialistklinikker

CMedical er Nordens ledene på kvinnen og mannens underliv. Hos oss møter du engasjerte kirurger, gynekologer, urologer og fertilitetsleger som jobber med den sykdommen de kan best - i unike tverrfaglige team, bestående av osteopater, ernæringsfysiologer, sexologer, psykologer og fysioterapeuter. Sammen skreddersyr vi behandlingen tilpasset deg.

Finansiering

Vi er et privat helsetilbud. Det betyr at du betaler selv – eller får utredning eller behandling dekket av helseforsikring.

Pris
Forsikring

Vi har forsikringsavtale med:
EuroAccident, Falck, Fremtind, Gjensidige, If Vertikal Helse, Storebrand og Tryg.

Hvordan går jeg frem?
Et typisk behandlingsløp er at du tar kontakt med lege (fastlege eller annen privat lege/legevakt) og får en henvisning til utredning/behandlingen som er nødvendig for deg. Henvisningen sender du til forsikringsselskapet ditt og du kan da be om å få time på C-Medical. Forsikringsselskapet tar kontakt med oss og vi ringer deg for å sette opp en time.

Hvis forsikringen ikke dekker behandlingen
Er det behandling som ikke dekkes av din forsikring, men som tilbys hos C-Medical, så kan vi tilby deg behandlingen som privat betalende pasient.

Selskapene har ulike regler
Forsikringsselskapene har ulike regler for hva de betaler for. De har også ulike produkter som gjør at ikke alle kunder får dekket det samme. Et av kravene som er likt hos alle selskapene er at behandlingen du ønsker gjennomført, skal være medisinsk nødvendig og at den tilbys i offentlig helsevesen. Sjekk med ditt forsikringsselskap hva din forsikring dekker.

Nedbetaling

Hos oss kan du benytte deg av nedbetaling på utvalgte klinikker. Spør oss for mer informasjon.

Ofte stilte spørsmål

Det skal være enkelt å være pasient hos oss. Finner du ikke svar på det du lurer på, finner du kontaktinformasjonen vår i bunnen av siden.

Henvisning

Ingen henvisning nødvendig. Vi er en privathelseklinikk og har derfor ingen refusjonsavtale med det offentlige.

Ventetid

Vi har fra ingen til veldig korte ventetider. Generelt sett skal du få hjelp innen en uke. Dette varierer selvfølgelig noe avhengig av hva du trenger hjelp med. Enkle konsultasjoner får du raskere bestilt sammenlignet med operasjoner for eksempel. Ta kontakt med oss så finner vi en tid som passer deg!


Sykemelding

I de tilfellene der det er behov er det mulig for oss å skrive ut sykmelding. Vi følger nasjonale retningslinjer.

Utredning

Vi anbefaler alle å starte med en utredning eller konsultasjon. En vanlig utredning hos oss varer ca 30 minutter.

Selskapet

CMedical ble etablert i 2013 og er et nordisk privathelsetilbud med klinikker i Norge og Sverige. Vi gjennomfører omtrent 50.000 konsultasjoner i året, og sørger for å bruke vår spisskompetanse til å forstå våre pasienters helhetsbilde.

Personvernerklæring

Her finner du vår personvernerklæring.