Ingen henvisning

Ingen ventetid

Eggnedfrys

4,6 ☆☆☆☆☆

Om du ønsker å vente med en eventuell graviditet, vil kanskje det å fryse ned egg være riktig for deg. På denne måten kan fremtidige deg, selv om fruktbarheten er redusert eller borte, kunne bli gravid. Ved nedfrysning av egg henter vi ut flere modne egg som legges på frys ubefruktet.

Etter opptining vil egget befruktes med donorsæd, eller sæd fra partner, før det settes tilbake i livmoren. Denne prosedyren kalles for IVF, også populært kalt prøverørsbehandling.

Hvem kan fryse ned egg?

Alle kvinner kan i utgangspunktet fryse ned egg. Det er mange grunner til at noen ønsker å benytte seg av denne muligheten. De vanligste årsakene er forholdet til partner, økonomi, utdanning og jobbsituasjon. I juli 2020 ble det også tillatt å fryse ned egne egg for eget bruk. Å fryse ned egg på denne måten kalles for “social freezing”.

Dersom du vet at du har en genetisk tilstand som reduserer eggstokk reservene, eller om du er plaget med endometriose, anbefaler vi at du benytter muligheten for å fryse ned egg. Begge disse tilstandene kan påvirke muligheten til å få barn, og en nedfrysning av egg vil kunne hjelpe med å oppfylle drømmen om barn på et senere tidspunkt.

Ved alvorlige sykdommer som kreft eller annen behandling som skader eggstokkene vil nedfrysning av egg eller eggstokkvev gjøres ved de offentlige fertilitetsavdelingene ved for eksempel St. Olavs Hospital eller Rikshospitalet.

Hva er aldersgrensen for nedfrysning av egg?

Studier viser at eggstokk reservene reduseres etter fylte 30 år, både når det gjelder kvalitet og antall. Dette i kombinasjon med at vi vet at fertiliteten reduseres etter fylte 35 år, anbefaler vi at du ikke er eldre enn 36 år når du fryser ned eggene. Det skal sies at det er store variasjoner oss kvinner imellom, så vi gjør individuelle vurderinger hos dere som er mellom 35-38 år.

Slik foregår nedfrysning av egg

Om du tror at nedfrysning av egg kan være noe for deg, er du alltid velkommen til å ta kontakt med oss for en innledende samtale. Her vil vi også ta noen blodprøver av deg for å sjekke for infeksjonssykdommer, samt gjøre en ultralydundersøkelse av eggstokkreservene dine.

En syklus med uttak og nedfrysning av egg er svært lik de første trinnene i en IVF-behandling I hovedtrekk kan vi dele nedfrysning av egg inn i åtte ulike faser:

  1. Hormonstimulering ved hjelp av hormonsprøyter
  2. Sjekk av folliker for å sikre ønsket vekst. Uttaket skjer som oftest rundt dag 12-14 i syklusen, men dette sjekker vi underveis
  3. Når modningsprosessen er klar så settes det en eggløsningssprøyte ca. en og en halv dag før uttaket
  4. Uttaket skjer gjennom skjeden etter at du har fått lokalbedøvelse og smertestillende
  5. Våre dyktige medarbeidere på laboratoriet sjekker kvaliteten på eggene, og godkjente egg fryses deretter ned
  6. Du vil være i god form etter egguttaket, men du kan ikke kjøre etter inngrepet siden du får smertestillende før behandling. De aller fleste kan dra tilbake på jobb etter en dag eller to
  7. Eggene kan oppbevares og benyttes inntil du fyller 46 år
  8. Ved opptining av egg befruktes eggene før de dyrkes videre i 2-5 dager, for så at de settes tilbake i livmoren

Synes du det er vanskelig å forstå hele prosessen? Du er ikke alene. Derfor oppfordrer vi deg til å ta kontakt, så kan vi forklare alt nærmere.

Hvor mange egg kan jeg få på frys?

Fordi det ikke finnes noen garanti for at modne egg kan befruktes og dele seg slik vi ønsker så anbefaler vi at du fryser ned minimum 20 egg. Da har du best mulig odds for en graviditet.

Antall modne egg ved hver behandling varierer, og det er derfor variasjoner i hvor mange behandlinger hver enkelt bør gjennomføre. De fleste må regne med to til tre omganger med stimulering og uttak.

Hva er risiko ved nedfrysning av egg?

Som ved all medisinsk behandling vil det alltid være en viss risiko knyttet til behandlingen.

  • Overstimulering: I noen tilfeller kan bruk av fertilitetsmedisin føre til at eggstokkene hovner opp. Du vil da kunne oppleve smerter og stinn mage under hormonbehandlingen eller etter uttaket. Dette kalles for “ovarial hyperstimulerings syndrom”. Symptomer på dette kan være magesmerter, oppblåsthet, kvalme, oppkast og diare. Du vil få god informasjon av oss på hva du skal gjøre dersom du mistenker at dette kan gjelde deg.
  • Komplikasjoner ved egguttak: Alvorlige komplikasjoner skjer svært sjelden, men det kan dessverre forekomme. Blødninger, infeksjon i bekkenet eller skader på tarm er noen av de komplikasjonene som kan forekomme.
  • Emosjonell reaksjon: Å bestemme seg for å fryse ned egg kan oppleves som en trygghet og bidra med på å skape ro. Det gir håp om en graviditet i fremtiden, både med eller uten partner. Det er viktig at nedfrysning ikke gir noen garanti for graviditet, men at mulighetene er større enn dersom man velger det bort.

Spesialistklinikker

CMedical er Nordens ledene på kvinnen og mannens underliv. Hos oss møter du engasjerte kirurger, gynekologer, urologer og fertilitetsleger som jobber med den sykdommen de kan best - i unike tverrfaglige team, bestående av osteopater, ernæringsfysiologer, sexologer, psykologer og fysioterapeuter. Sammen skreddersyr vi behandlingen tilpasset deg.

Finansiering

Vi er et privat helsetilbud. Det betyr at du betaler selv – eller får utredning eller behandling dekket av helseforsikring.

Pris
Forsikring

Vi har forsikringsavtale med:
EuroAccident, Falck, Fremtind, Gjensidige, If Vertikal Helse, Storebrand og Tryg.

Hvordan går jeg frem?
Et typisk behandlingsløp er at du tar kontakt med lege (fastlege eller annen privat lege/legevakt) og får en henvisning til utredning/behandlingen som er nødvendig for deg. Henvisningen sender du til forsikringsselskapet ditt og du kan da be om å få time på C-Medical. Forsikringsselskapet tar kontakt med oss og vi ringer deg for å sette opp en time.

Hvis forsikringen ikke dekker behandlingen
Er det behandling som ikke dekkes av din forsikring, men som tilbys hos C-Medical, så kan vi tilby deg behandlingen som privat betalende pasient.

Selskapene har ulike regler
Forsikringsselskapene har ulike regler for hva de betaler for. De har også ulike produkter som gjør at ikke alle kunder får dekket det samme. Et av kravene som er likt hos alle selskapene er at behandlingen du ønsker gjennomført, skal være medisinsk nødvendig og at den tilbys i offentlig helsevesen. Sjekk med ditt forsikringsselskap hva din forsikring dekker.

Nedbetaling

Hos oss kan du benytte deg av nedbetaling på utvalgte klinikker. Spør oss for mer informasjon.

Ofte stilte spørsmål

Det skal være enkelt å være pasient hos oss. Finner du ikke svar på det du lurer på, finner du kontaktinformasjonen vår i bunnen av siden.

Henvisning

Ingen henvisning nødvendig. Vi er en privathelseklinikk og har derfor ingen refusjonsavtale med det offentlige.

Ventetid

Vi har fra ingen til veldig korte ventetider. Generelt sett skal du få hjelp innen en uke. Dette varierer selvfølgelig noe avhengig av hva du trenger hjelp med. Enkle konsultasjoner får du raskere bestilt sammenlignet med operasjoner for eksempel. Ta kontakt med oss så finner vi en tid som passer deg!


Sykemelding

I de tilfellene der det er behov er det mulig for oss å skrive ut sykmelding. Vi følger nasjonale retningslinjer.

Utredning

Vi anbefaler alle å starte med en utredning eller konsultasjon. En vanlig utredning hos oss varer ca 30 minutter.

Selskapet

CMedical ble etablert i 2013 og er et nordisk privathelsetilbud med klinikker i Norge og Sverige. Vi gjennomfører omtrent 50.000 konsultasjoner i året, og sørger for å bruke vår spisskompetanse til å forstå våre pasienters helhetsbilde.

Personvernerklæring

Her finner du vår personvernerklæring.