Kun menn har en prostatakjertel. Kjertelen produserer sædvæske, altså væsken som sædcellene svømmer i. Prostata er vanligvis omtrent samme størrelse og form som en valnøtt, og vokser når du blir eldre. Kjertelen befinner seg under blæren og kalles derfor også blærehalskjertelen. Prostata omkranser urinrøret som menn urinerer og ejakulerer gjennom. De vanligste problemene med prostata er forstørret prostata, prostatitt (betennelse i prostata), og prostatakreft. Prostatakreft er den desidert største kreftformen i Norge, men urolog Trond Jørgensen forteller at man kan ta kontroll over prostata gjennom enkle grep.

Forstørret prostata

Det er veldig vanlig at prostata forstørres hos menn over 50 år, forteller urolog Trond Jørgensen. Hormonendringer kan også ha en innvirkning. Ikke alle opplever symptomer på en forstørret prostata, men kjertelen kan legge press på blæren og urinrøret etterhvert som den vokser. Forstørrelsen kan da forårsake obstruktive vannlatingproblemer, forklarer Jørgensen. Vannlatingsproblemer kan inkludere blant annet svak urinstråle, en følelse av at blæren ikke blir helt tømt, vanskeligheter med å komme i gang med vannlatingen, små lekkasjer, og behov for å gå oftere eller plutselig på do. Symptomer som disse må utredes hos urolog, fastslår Jørgensen.

Prostata er på størrelse med en valnøtt, og ligger rett under blæren.
Prostatitt

Det finnes flere infeksjoner eller inflammasjoner av prostatakjertelen, forteller Jørgensen. Det er en vanlig tilstand som kan ramme menn i alle aldre, men det er mest vanlig blant menn mellom 30 og 50 år. Det finnes flere typer prostatatitt, og symptomene varierer. Jørgensen forklarer at symptomer kan inkludere urineringsproblemer eller ubehag rundt testiklene, korsryggen eller underlivet. Også disse symptomene må utredes hos urolog, eller lege.

Prostatakreft

Denne krefttypen er desidert størst i Norge med hele 5000 rammet hvert år. Jørgensen, som har doktorgrad innen prostatakreft, forklarer at prostatakreft kan utvikles når celler i prostata vokser ukontrollert. Ofte gir ikke krefttypen noen symptomer i det hele tatt, men noen kan oppleve samme symptomer som ved forstørret prostata. Risikogrupper inkluderer menn over 50 år og menn med nær familie som har vært rammet av prostatakreft eller brystkreft. Også mørkhudede menn er mer utsatt for krefttypen.

Ta kontroll på prostata

Prostata kan overvåkes med én blodprøve i året, forteller Jørgensen. PSA-blodprøven måler hvor mye prostataspesifikt antigen (PSA) du har i kroppen. Ved sykdomstilstander i prostata øker som regel mengden. Vanlige PSA-nivåer kan variere fra mann til mann, men ved å ta blodprøven årlig oppdages avvik fra ditt normale PSA-nivå. Er du over 50 år anbefaler Jørgensen på det sterkeste at du tar en prostataundersøkelse (klinisk undersøkelse og røntgen av prostata) i tillegg til PSA-blodprøven. Hadde alle menn vært flinkere til å gå til legen ville de fleste tilfeller av alvorlig prostatakreft vært unverget, mener Jørgensen.

Time hos urolog kan du bestille online her.