Sterilisering av menn er en permanent prevensjonsmetode der sædlederen deles. Ved å kutte sædlederne hindres sædceller fra å ejakuleres under orgasme. Derfor regnes dette som en permanent prevensjonsmetode.

C-Medical har korte ventetider. Henvisning er ikke nødvendig. Vi tilbyr sterilisering av mann på C-Medical Majorstuen i Oslo.

Hvem kan steriliseres?

Menn som er helt sikre på at de ikke ønsker barn i fremtiden, gjennomfører sterilisering som en permanent prevensjonsmetode. Det er mulig å reversere inngrepet (refertilisering), men dette er en komplisert operasjon som ikke alltid er vellykket. Vi anbefaler derfor ikke sterilisering hvis du er usikker på om du ønsker barn i fremtiden.

Den som ønsker inngrepet, må fylle ut skjemaet Begjæring om sterilisering (PDF). I dette skjemaet må vedkommende også bekrefte at han/hun har fått nødvendig informasjon. 

Slik foregår sterilisering av menn

Inngrepet foregår under lokalbedøvelse. Urologen lager et lite snitt i pungen og kutter av ca. en centimeter av sædlederen. Den lille delen som kuttes av, sendes til laboratoriet for histologi. Dette er for å kvalitetssikre at sædlederen er kuttet. Urologen syr sædlederen sammen i en sving for å forhindre at den gror sammen igjen etter inngrepet. Snittet sys igjen med 3-4 sting og et plaster settes på. Samme prosedyre gjentas på den andre sædlederen.

Slik forbereder du deg til inngrepet

Barber testiklene dagen før operasjonen. Dette er for å hindre at hår kommer i operasjonssårene, som kan føre til infeksjon. Før inngrepet må du informere oss om du bruker blodfortynnende medisiner, og du må undertegne et egenerklæringsskjema. Du kan kjøre bil både før og etter operasjon.

Dette tar du hensyn til etter inngrepet

Dagen etter steriliseringen skal du dusje med bandasjen som ble satt på etter inngrepet. Etter dusjen skifter du den våte bandasjen til en ny bandasje, som du får med deg fra oss. Sårkantene skal være rene, og hvis du oppdager puss eller syns noe ser unormalt ut tar du kontakt med oss. Hevelse og misfarging er normalt, og dette vil gå over av seg selv. Innen 10-14 dager vil stingene forsvinne av seg selv. I mellomtiden må du være forsiktig med tunge løft. I noen få tilfeller kan stingene bli sittende i opptil fire uker.

Ejakulering og orgasme vil foregå helt likt etter sterilisering, men ejakulasjonen vil se noe klarere ut da den ikke lenger inneholder sædceller. Det kan ligge igjen sædceller i sædlederen, så det er viktig å gjennomføre en sædanalyse etter 3 måneder før man kutter ut andre prevensjonsmidler. Du får med deg en rekvisisjon til dette, der det står forklart hvor og hvordan denne skal leveres. Det er ikke uvanlig at denne prøven må gjøres flere ganger med en måneds mellomrom fordi det fortsatt er rester av sædceller i sædlederen.

Kan inngrepet reverseres?

Dersom du angrer kan sædlederne sys sammen igjen. Dette kalles refertilisering. Les mer om refertilisering her.

Hvem utfører inngrepet?

sterilisering - urolog Trond Jørgensen

Trond Jørgensen er spesialist i kirurgi og urologi. Han har lang forskningsbakgrunn med flere publiserte internasjonale artikler, og en doktorgrad innen prostatakreft. Tidligere var han overlege ved Oslo Universitetssykehus, urologisk avdeling. De siste 12 årene har han praktisert som privat urolog. Han har lang erfaring med urologisk kirurgi – inkludert laserkirurgi av prostata - og gjennomfører årlig flere hundre steriliseringer og fimoseoperasjoner. Les mer om Trond Jørgensen.

Ved å velge C-Medical får du rask tilgang til ledende medisinske spesialister. Du kan være trygg på at du er i de beste hender!

Pris for sterilisering av menn

Prisen for sterilisering er 5 900,-. 

Komplikasjoner og bivirkninger ved sterilisering

  • Påvirker ikke seksuell evne og lyst
  • Ingen effekt på mannlige kjønnshormoner
  • Lav risiko for infeksjon. Smerte, rødhet og hevelse vil i så fall tilkomme. Ta kontakt med lege for behandling.
  • Smerter og ømhet vanlig de første dagene. Behandling med smertestillende om nødvendig.

Slik bestiller du konsultasjon og inngrep

Du kan enten bestille inngrepet eller be oss om en konsultasjon først. 

Bestilling kan gjøres direkte i våre online bookinger ved å klikke på klinikken du ønsker å bruke nedenfor. Oppgi at timen dreier seg om en sterilisering. Din helseforsikring kan brukes hos oss.

 

Kontakt oss

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss

Sterilisering kan bestilles direkte på C-Medical Majorstuen via vår online booking, og koster 5 900,-. Oppgi at timen dreier seg om en sterilisering.