PSA (prostata spesifikt antigen) er et enzym som kun produseres i prostata og er en del av sædvæsken. Ved normale tilstander skiller prostata ut lave PSA-nivåer i blodet. I de fleste tilfeller av prostatakreft vil mengden av PSA-enzymet i blodet øke, men økningen kan også skyldes godartet prostataforstørrelse, betennelser eller ytre påvirkninger.. Man kan ha normal PSA og likevel ha prostatakreft. Det er derfor svært viktig med en klinisk undersøkelse hos lege, i tillegg til PSA blodprøven. Noen har et naturlig høyere eller lavere nivå av PSA i blodet, så blodprøvene må sammenlignes med dine tidligere resultater.

HOS UROLOGEN

Vi anbefaler alle menn i 50-årsalderen å ta en PSA-test. Menn under 50 år som tilhører en risikogruppe tilbyr vi en individuelt tilpasset, jevnlig sjekk. Med risikogrupper menes menn som har ett eller flere tilfeller av prostatakreft i familien. Risikogrupper inkluderer også menn som har kvinnelige slektninger med tilfeller av brystkreft eller eggstokkreft i ung alder.

Kontakt oss

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss

Før og etter timen

PSA-blodprøven koster 500,- alene, men er også inkludert i prisen for en full prostataundersøkelse. Les mer om prostataundersøkelsen her »