Karkirurg på Moelv

 

Åreknuter

Åreknuter er veldig vanlig, og nesten 30% av alle over 30 år har det i varierende grad. Det er like vanlig med åreknuter hos menn som hos kvinner.

N

Du trenger ingen henvisning

N

Bruk din helseforsikring hos oss

Åreknuter

Risikofaktorer for utvikling av åreknuter er for eksempel arv (genetisk), graviditet, overvekt, alder eller yrker som medfører ekstra belastninger (stående og sittende) på beina.

Åreknuter oppstår i de overfladiske venene grunnet svikt i klaffene. Synlige åreknuter på forsiden og på innsiden av leggen/låret tyder på at årsaken kommer fra lysken (70%).

Åreknuter foran og/eller bak på leggen tyder på årsaken kommer fra knehasen (20%). I tillegg finnes det flere årsaker til utvikling av åreknuter (10%). Noen få har flere årsaker eller en kombinasjon av årsaker. Det vanligste er å ha åreknuter i bare 1 bein, men 1/3-del av alle med årknuter har det i begge beina.

En god undersøkelse med ultralyd vil avdekke årsakene, og du vil få tilpasset en moderne og effektiv behandling.

Gradering av åreknuter – kosmetisk og medisinsk indikasjon

Medisinsk sett er åreknuter ikke livstruende. For å klassifiseres åreknuter brukes det en gradering i 6 ulike alvorlighetsgrader (CEAP klassifikasjon).

Det offentlige helsevesenet bruker denne gradering til å bestemme hvem som har krav på behandling.

Grad 1-2 defineres som kosmetiske og grad 3-6 er medisinsk. Ofte vil mange oppleve at man må ha grad 4 (brun hudpigmentering) før man får tilbud om vurdering og behandling i det offentlige.

Symptomer

Symptomer varierer fra person til person. Mange andre tilstander kan gi tilsvarende symptomer som ved åreknuter, og derfor kan enn aldri garantere at alle symptomer forsvinner etter behandling for åreknuter. De vanligste symptomene på åreknuter er:

• Smerter
• Tunge eller trøtte bein
• Prikkende ubehag
• Kløe
• Nattekramper i leggene
• Hevelse

Lindres symptomene dine ved bruk av støttestrømper, så gir det en bedre prognose med tanke på lindring av symptomer.

Hvis du ikke ønsker behandling for dine åreknuter etter konsultasjon, så anbefaler vi bruk av støttestrømper, men disse vil kun lindre symptomer og aldri fjerne åreknutene.
Støttestrømper (klasse 2) kjøpes hos ulike apotek, men vi anbefaler personlig oppmøte hos bandagist.

Åreknuter etter graviditet

Mange opplever å få åreknuter under graviditet. Flere svangerskap disponerer. Noen kan også oppleve å få åreknuter på kjønnsleppene, men hos de fleste går dette tilbake etter endt svangerskap. Vedvarer åreknutene, så tyder dette på at du har utviklet en klaffesvikt i venesystemet ditt.

Åreknuter i pungen – Varikocele

10-20% av alle menn har åreknuter i pungen (varikocele). Tilstanden er ubehagelig, men ikke farlig. Varikocele utredes og følges opp av våre urologer

Åreknuter etter tidligere blodpropp i beinet

(DVT – dyp venøs tromboembolisme)

Åreknuter kommer i etterkant av blodpropp, misdannelser eller skader krever nøye undersøkelser.

Det er større sannsynlighet for at disse åreknutene ikke kan fjernes, da beinet trenger disse åreknutene for å transportere blodet bort fra beinet og tilbake til hjertet.

 

FAQ Åreknuter

Er åreknuter farlige?

Nei, de er ikke farlige. Hos fåtall kan det utvikles kroniske sår på leggen som kan kreve mye stell, og de kan oppleves som ubehagelige.

Trenger jeg sykemelding etter behandling av åreknuter eller er det andre hensyn jeg skal ta?

Du trenger ikke sykemelding, og du skal være i normal aktivitet. Du kan ikke bade i badekar eller svømmebasseng før sårene er grodd. Du kan både i havet etter 1 uke etter behandlingen. Du kan fly samme dag som du har gjennomført behandlingen. Det anbefales at du beveger seg mens du er på flyet, slik at du opprettholder blodsirkulasjonen din normalt. Ved lengre fly reiser ønsker vi at du spør oss på operasjonsdagen hvilke forhåndsregler du skal ta.

Gjør det vondt etter behandlingen?

Smerter oppleves individuelt, og du kan eventuelt etter behov ta: MAKS Paracet 500 mg (2 tbl) x 3 per dag, og hvis du tåler Ibux kan du ta 600 mg x 3 per dag de første 2-3 dagene etter behandling.

Er behandlingen vond?

Alle behandlinger utføres i lokalbedøvelse. Noen kan synes det er ubehagelig å få lokal bedøvelse. Lokalbedøvelsen forsvinner et par timer etter behandling.

Hvilke forundersøkelser trengs før behandling av åreknuter?

Det vil være nødvendig med forundersøkelse av karkirurg forut før eventuelt behandling av åreknuter. Karkirurgen undersøker deg med ultralyd for å kunne finne årsaken til hvor åreknuten sitter. Karkirurgen vil også grundig gå igjennom symptomer, og eventuelle plager du måtte ha for å verifisere åreknuter.

Hvilke metoder brukes for behandling av åreknuter?

Sammen med deg som pasient vil karkirurgen finne best egnet metode for behandling av dine åreknuter. Vi benytter moderne behandlingsmetoder. Metodene vi tilbyr er radiofrekvens, som er solid dokumentert over tid og gir lite smerter etter inngrepet. I noen tilfeller ligger åreknutene synlige i huden, og eventuelt heklenålsteknikk (mikroflebektomi) vil gi gode kosmetiske resultater. Kombinasjon av disse to er ofte vanlig.

Kan dere behandle sprengte blodkar?

Hvis du kan se sprengte blodkar, men ikke åreknuter, vil vi kunne tilby behandling som heter sklerosering. Det vil fortsatt være nødvendig i forkant med ultralyd for å være sikker på at du ikke har store åreknuter i dypet som også trenger behandling.

Hva er sklerosering?

Sklerosering er rent kosmetisk behandling. Det settes et medikament i det synlige sprengte blodårenettet. Medikamentet er i flytende form eller som skum og settes via en tynn nål inn i vener slik at de tetter seg. Ved sklerosering vil de behandlende årene brytes ned over flere måneder, og endelig resultat ses først etter ca 6 måneder. De aller fleste blir fornøyde, og opplever en klar bedring i de behandlende årene.

Kan jeg sole meg etter behandling?

Det anbefales at du bruker solfaktor, helst faktor 30 for å unngå pigmentering. Det anbefales å være forsiktig med soling rett etter behandling, men husk solfaktor for å oppnå best mulig resultat etter behandlingen.

Vil åreknuter forhindres ved bruk av støttestrømper?

Nei, det er ofte arvelige faktorer som spiller inn. Du vil kunne minske ubehaget som hevelse og tunge bein. Etter behandling av åreknuter vil du få informasjon som gjelder bruk av støttestrømper rett etter behandling for å oppnå best mulig resultat.

Vil åreknuter komme tilbake etter behandling?

Siden åreknuter ofte er arvelige betinget, og vi behandler de åreknuter/klaffe feil som vi finner ved ultralyd undersøkelse i forkant, vil de friske årene kunne bli syke senere i livet.

Kan det oppstå komplikasjoner?

Vi bruker moderne metoder med gode resultater. Karkirurgen har bred erfaring, og klinikken har gode rutiner som gjør at komplikasjoner sjelden forekommer. Som pasient skal du være oppmerksom på alvorlig komplikasjon som blodpropp. Dette er svært sjeldent, og som del av forundersøkelsen vil kirurgen stille spørsmål om tidligere sykdommer og medikamenter som kan øke faren for komplikasjoner. Du vil få muligheten til å kontakte oss hele første døgnet (første 24 timer) hvis du føler noe ubehag, f eks føler deg uvel, akutte smerter, hevelser eller tegn på infeksjon som rødlighet i hud eller feber. Det er helt normalt med blåmerker i huden etter behandlingen som kan være synlig noen måneder.

Kan jeg behandles igjen for åreknuter hvis jeg har blitt behandlet tidligere?

Dette vil karkirurgen som undersøker deg ta stilling til når du kommer til undersøkelse. Men i de fleste tilfeller vil du kunne behandles igjen, men det er viktig med en ny grundig ultralyd undersøkelse.

Hvor kan jeg få utført forundersøkelse og behandling?

Du kan få utført forundersøkelse og behandling hos C-medical i Moelv. Vår adresse finnes på hjemmesiden. Du er hjertelig velkommen til å kontakte oss per telefon hvis du har spørsmål før du bestiller time.

Hva kan jeg forvente av resultater?

Dette er veldig individuelt. Noen opplever rask bedring av sine symptomer fra åreknuter ved at de føler at smerter og ubehag blir borte. Det vil være individuelle resultater, men vi tilstrebe at alle som behandles oppnår gode resultater. Etter 6-12 måneder er det synlig for noen, og andre etter 1-2 måneder.

Er det synlige arr etter behandlingen?

Nei, det lages kun små hull i huden inn til blodåren som ikke etterlater arr. Disse små hullene vil forsvinne med tiden.

Kan jeg få dekket behandling via helseforsikring via arbeidsplassen min?

Vi anbefaler at du tar kontakt med din arbeidsgiver med tanke på helseforsikring. Enkelte arbeidsgivere dekker behandlingen.

Bestill time

Ønsker du å bestille time til karkirurg på Moelv?

Ring oss på +47 90 61 15 60 (Mandag – fredag: 08:30-15:00).

Utenom våre telefontider kan du sende e-post til moelv@cmedical.no.

Hvor finner du oss?

C-Medical Moelv

C-Medical Moelv holder til i moderne lokaler i Møllergate 18 på Moelv.

Telefon:
+47 90 61 15 60

Åpningstider telefon:
Mandag – fredag: 08:30-15:00

E-post:
moelv@cmedical.no