Brokk er et plagsomt, men relativt vanlig problem. Men hva er egentlig brokk, hvilke typer brokk finnes og hvordan behandler man det? C-Medical er eksperten på menns helse og behandler både lår- og lyskebrokk på vårt sykehus på Majorstuen i Oslo.

Innhold i buken (fett eller tarmer) kan tyte ut gjennom et skjørt punkt i bukveggens muskler. Bukinnholdet som tyter ut kalles et brokk, og kan gi en utbuling i lysken eller magen. Man kan være født med et svakt punkt i bukveggen, eller det kan være et resultat av belastninger og skader. Kulen kan forårsake smerter i magen. Både på venstre og høyre side.

De vanligste typene brokk er lyskebrokk, navlebrokk, lårbrokk og bukveggsbrokk. Lyskebrokk er den aller vanligste. C-Medical operer både lyskebrokk og lårbrokk med det nyeste og mest avanserte utstyret.

Det vanligste symptomet er en kul under navlen eller ned mot låret. Lyskebrokk kan oppstå på begge sider av lysken, enten samtidig eller med noe tids mellomrom. Du kan oppleve smerte i lysken og kulen kan forstørres ved belastninger eller forsvinne når du ligger. Som regel kan kulen dyttes innover, men brokk som ikke kan dyttes inn igjen kan føre til komplikasjoner.  Hos menn kan større brokk sige ned i pungen, noe som kan føre til hevelser og smerte. Hvis et brokk setter seg fast i det skjøre punktet i bukveggen kan det stoppe blodtilførselen til brokket, noe som er en alvorlig tilstand. Da kan vevet dø og sprekke opp, og tarminnhold renne ut i buken. Det kan føre til bukhinnebetennelse; en svært alvorlig tilstand.

Hvis du opplever plager må lege oppsøkes for å vurdere behandling. Hvis du har påvist lyskebrokk eller lårbrokk og har fått lang ventetid til operasjon, kan du benytte deg av Fritt Behandlingsvalg. Fritt Behandlingsvalg gir deg retten til selv å velge behandlingssted. På helsenorge.no kan du se ventetidene ved sykehus som tilbyr lyske- og lårbrokk operasjoner.

Du kan selv velge klinikk. Ring ditt sykehus og be om at de sender henvisning og rettighetsbrevet til C-Medical. Da gjelder samme egenandel som på sykehuset ditt.

 

Kontakt oss

Ta kontakt med oss på 23 27 22 55