Overgangsalderen

Perimeopause og menopause

Overgangsalderen, også kalt perimenopause, kan begynne så tidlig som i midten av 30-årene eller så sent som i midten av 50-årene. Noen mennesker er i perimenopause for bare en kort tid. Men for mange varer det fire til åtte år. Begrepet perimenopause beskriver ganske enkelt tiden når syklusene dine ikke lenger er forutsigbare.

N

Du trenger ingen henvisning

N

Bruk din helseforsikring hos oss

Hva er perimenopause?

Perimenopause, også referert til som overgangsalderen, er når kroppen din begynner å gå over til overgangsalder. Under denne overgangen begynner eggstokkene å produsere mindre hormoner, noe som fører til at menstruasjonssyklusen din blir uberegnelig eller uregelmessig. På dette tidspunktet beveger kroppen din seg mot slutten av dine reproduktive år.

Andre fysiske endringer og symptomer kan oppstå når kroppen din tilpasser seg forskjellige hormonnivåer. Under perimenopause synker fruktbarheten din, men du kan fortsatt bli gravid. Symptomene på perimenopause, alderen den starter og hvor lenge den varer vil variere mellom kvinner. Du er ute av overgangsalderen og i overgangsalderen når du har hatt 12 måneder på rad uten menstruasjon.

Mari Chammas

Mari Chammas

Mari Chammas er spesialist i gynekologi og obstetrikk med særlig interessere for gynekologisk endokrinologi som overgangsalder, PCOS og overvekt.

Bestill time

Hva er forskjellen mellom perimenopause og overgangsalder?

Perimenopause er en overgangstid som ender i overgangsalderen. Overgangsalderen betyr at mensen er over. Når du ikke har noen menstruasjonssyklus på hele 12 måneder, har du offisielt nådd overgangsalderen.

Hvorfor skjer perimenopause?

Eggstokkene dine begynner å produsere mindre østrogen etter hvert som du blir eldre som forberedelse til å slutte å frigjøre egg helt. Til syvende og sist forbereder kroppen din seg på overgangen til overgangsalder, når du mister evnen til å bli gravid. Det er en naturlig og normal progresjon i en kvinnes reproduktive syklus.

Ved hvilken alder begynner perimenopausen?

Perimenopause begynner omtrent 8 til 10 år før overgangsalderen. Det starter vanligvis i midten av 40-årene, men det kan starte tidligere. Å fullføre overgangsalderen før fylte 40 kalles for tidlig overgangsalder. Noen medisinske tilstander eller prosedyrer forårsaker tidlig overgangsalder. Hvis det ikke er noen medisinsk eller kirurgisk årsak til for tidlig overgangsalder, kalles det primær ovarieinsuffisiens.

Hvor lenge varer perimenopause?

Gjennomsnittlig lengde på perimenopause er omtrent fire år. Noen mennesker kan bare være i dette stadiet i noen måneder, mens andre vil være i denne overgangsfasen i mer enn fire år. Hvis du har gått mer enn 12 måneder uten menstruasjon, er du ikke lenger i overgangsalderen.

Hva er de hormonelle endringene under perimenopause?

De hormonelle endringene du opplever under perimenopause er for det meste forårsaket av synkende østrogennivåer. Eggstokkene dine lager østrogen, som spiller en viktig rolle for å opprettholde det reproduktive systemet. Når du går inn i perimenopause, begynner østrogennivået å synke. Etter hvert som østrogenet avtar, kommer det ut av balansen med progesteron, et annet hormon som produseres av eggstokkene. Disse to hormonene sammen er ansvarlige for eggløsning og menstruasjon. Det er vanlig at hormonnivåene svinger under perimenopause – å gå opp og ned som en berg-og-dal-bane.

Når du kommer i overgangsalderen, lager kroppen så lite østrogen at eggstokkene ikke lenger frigjør egg. På dette tidspunktet slutter du å ha mensen.

Hva er de første tegnene på perimenopause?

Generelt er det første tegn på perimenopause uregelmessig menstruasjon. De fleste vil gå fra å ha ganske forutsigbare menstruasjonssykluser til uforutsigbare sykluser. Mange mennesker opplever også de vanligste tegnene på overgangsalder som hetetokter og vaginal tørrhet (vaginal atrofi) ganske tidlig i overgangsalderen.

Hva er symptomene på perimenopause?

Kroppen din har produsert østrogen siden puberteten. Når østrogennivået begynner å synke, må kroppen tilpasse seg endringene i hormonene.

Symptomene varierer, men de fleste opplever minst ett av følgende:

 • Uregelmessige menstruasjoner eller hoppende perioder.
 • Perioder som er tyngre eller lettere enn vanlig.
 • Hetetokter (en plutselig varmefølelse som sprer seg over kroppen din).
 • Vaginal tørrhet og ubehag under sex.
 • Urinering haster (trenger å urinere oftere).
 • Søvnproblemer (søvnløshet).
 • Endringer i humør som irritabilitet, depresjon eller humørsvingninger.

Hvor lang tid du har symptomer på perimenopause kan variere fra noen måneder til mange år. Nedgangen i østrogen kan også føre til beinfortynning eller endrede kolesterolnivåer. Fortsett å ha regelmessige kontroller med helsepersonell for å holde et øye med helsen din.

Hvordan er menstruasjoner under perimenopause?

Kroppen din produserer mindre av hormonene som hjelper deg med eggløsning, så mensen kan bli uregelmessig. Din menstruasjonssyklus kan bli lengre eller kortere enn vanlig. Blødningen din kan også være tyngre eller lettere enn normalt. Noen mennesker merker også en endring i deres premenstruelle syndrom (PMS) symptomer.

Hvordan vet jeg om endringer i mensen er normale perimenopausale symptomer eller noe å bekymre seg for?

Uregelmessig menstruasjon er vanlig og normalt under overgangsalderen, men det er andre tilstander kan forårsake unormale menstruasjonsblødninger. Hvis noen av de følgende situasjonene gjelder deg, må du oppsøk helsepersonell for å utelukke andre årsaker:

 • Mensen din endrer seg til å bli veldig tung eller ledsaget av blodpropp.
 • Mensen din varer flere dager lenger enn vanlig.
 • Du får øye på eller blør etter mensen.
 • Du opplever spotting etter sex.
 • Mensen din kommer nærmere hverandre.

Potensielle årsaker til unormal blødning inkluderer perimenopausale hormonelle ubalanser, infeksjon, graviditetsrelaterte blødninger, myom, blodpropp-problemer, endometriepolypper, spontanabort, blodfortynnende behandling eller kreft.

Har du fortsatt eggløsning under perimenopause?

Hvis du fortsatt får menstruasjon, selv en uregelmessig, har du fortsatt eggløsning. Inntil du ikke har menstruert på 12 måneder på rad, bør du anta at kroppen din fortsatt har eggløsning (frigjør egg).

Hvordan diagnostiseres perimenopause?

Du trenger ikke alltid å oppsøke helsepersonell for en perimenopause-diagnose. Mange merker og tolererer endringene i kroppen uten en formell diagnose. Hvis du har symptomer som forstyrrer dine daglige aktiviteter, bør du oppsøke helsepersonell.

Du bør kontakte helsepersonell med en gang hvis du har:

 • Blodpropp i menstruasjonsutslipp.
 • Spotting mellom periodene.
 • Vaginal blødning etter sex.
 • Emosjonelle symptomer som forstyrrer din evne til å fungere på daglig basis.

Hvilket FSH-nivå betyr perimenopause?

FSH (follikkelstimulerende hormon) er et hormon som produseres av hypofysen – kjertelen som ligger ved bunnen av hjernen din. Det stimulerer eggstokkene til å frigjøre et egg under eggløsning. Å teste FSH-nivået ditt kan bidra til å bekrefte overgangsalderen har startet. Et gjennomgående høyt nivå av FSH kan indikere overgangsalder. Imidlertid kan FSH-tester være misvisende fordi hormonene dine stiger og faller uberegnelig under overgangsalderen. Visse medisiner, som p-piller eller hormonbehandling, forstyrrer hormonnivået og vil påvirke resultatene av eventuelle hormontester

Kan perimenopause behandles?

Det er ingen behandling for å stoppe perimenopause. Perimenopause er en naturlig del av livet. «Kuren» for perimenopause oppstår når mensen stopper og du går inn i overgangsalderen.

Men helsepersonell kan anbefale reseptfri eller reseptbelagt perimenopausebehandling for å lindre symptomene. Leverandøren din kan anbefale:

 • Antidepressiva: Disse medisinene hjelper mot humørsvingninger eller depresjon.
 • P-piller. Disse medisinene stabiliserer hormonnivåene dine og lindrer vanligvis symptomene.
 • Østrogenbehandling: Denne behandlingen stabiliserer østrogennivået. Du kan ta østrogenbehandling som en krem, gel, plaster eller svelgbar pille.
 • Gabapentin (Neurontin®): Denne medisinen er en anfallsmedisin som også lindrer hetetokter for noen kvinner.
 • Vaginale kremer: Leverandøren din kan fortelle deg om reseptbelagte og reseptfrie alternativer. Behandling kan redusere smerte relatert til sex og lindre vaginal tørrhet.

Ditt helsepersonell vil diskutere risikoene og fordelene ved perimenopausebehandling med deg, og anbefale det beste alternativet basert på dine behov. Visse livsstilsendringer som å spise et sunt kosthold, lett trening og unngå mat eller aktiviteter som utløser hetetokter kan også hjelpe. Yt prolaktin kan også endre disse resultatene.

Hva er hormonbehandling?

Hormonbehandling kan bidra til å lindre noen symptomer på perimenopause. Generelt anbefaler helsepersonell at personer som velger å bruke hormonbehandling starter det innen 10 år etter begynnelsen av overgangsalderen og bruker det i mindre enn fem år. Østrogen og hormoner har vært knyttet til økt risiko for hjerteproblemer og enkelte typer brystkreft.

Snakk med helsepersonell for å sikre at du forstår risikoen og fordelene med hormonbehandling som behandling for perimenopause.

Hva er risikoen ved hormonbehandling?

Behandling av perimenopause med hormonbehandling kan øke risikoen for følgende tilstander:

 • Livmorkreft
 • Slag
 • Hjerteinfarkt
 • Blodpropp
 • Galleblæresykdom.

Hva kan jeg gjøre for å håndtere symptomene på perimenopause hjemme?

Du kan velge å håndtere perimenopause symptomer hjemme. For å lindre symptomene kan du:

 • Spis en diett full av frukt, grønnsaker, fullkorn, magert protein og sunt fett.
 • Utfør vektbærende øvelser som gåturer, fotturer eller styrketrening.
 • Forbedre søvnhygienen ved å unngå skjermer og gjøre avslappende aktiviteter før sengetid.
 • Begrens alkohol og koffein
 • Øv meditasjon eller andre stressmestringsteknikker
 • Slutte å røyke
 • Gå ned i vekt hvis indikert. Vekttap reduserer hetetokter og nattesvette og forbedrer energinivået ditt.

FOREBYGGING

Hva kan sette deg i overgangsalderen tidlig?

Visse faktorer er knyttet til tidlig perimenopause. Disse inkluderer:

 • Røyking eller bruk av tobakksprodukter
 • En familiehistorie med tidlig overgangsalder
 • En historie med kreftbehandling
 • Hvis du har fjernet livmoren eller eggstokkene

Hvordan kan jeg redusere risikoen for perimenopause komplikasjoner?

Uregelmessig menstruasjon er det vanligste symptomet på perimenopause. Men det er viktig å vite når du skal snakke med helsepersonell om mensen. Noen ganger kan uregelmessige blødninger peke på et underliggende problem.

Du kan redusere risikoen for komplikasjoner ved å søke behandling når det er nødvendig. Snakk med helsepersonell hvis du:

 • Blødr i mer enn syv dager på rad
 • Blør mellom mensen
 • Bytt bind eller tamponger hver til annen time
 • Har mensen oftere enn hver 21. dag.

UTSIKTER / PROGNOSE

Er det noen helserisiko forbundet med perimenopause?

Det er helserisiko forbundet med overgangsalder, som skjer rett etter perimenopause.
Østrogen spiller en viktig rolle i å bevare beinene dine. Osteoporose er en tilstand der innsiden av beinene dine blir mindre tette og mer skjøre. Dette øker risikoen for beinbrudd. Helsepersonell kan anbefale et multivitamin, kalsiumtilskudd, ekstra vitamin D eller flere vektbærende øvelser.

Mennesker i overgangsalder har også økt risiko for hjertesykdom og andre kardiovaskulære helsetilstander.

Kan jeg bli gravid hvis jeg er i overgangsalderen?

Ja, du kan fortsatt bli gravid. Du kan være mindre sannsynlig å bli gravid under overgangsalderen, men det er fortsatt mulig. Så lenge du har mensen kan du fortsatt bli gravid. Hvis du ønsker å utvide familien din i løpet av denne tiden, snakk med helsepersonell om din helse, fruktbarhet og mulige fertilitetsbehandlingsalternativer.

Når mensen er uregelmessig, kan det være større sannsynlighet for at du blir gravid uventet. Hvis du ikke vil utvide familien din i denne alderen, fortsett å bruke prevensjon til helsepersonell forteller deg at det er trygt å slutte. Fortsett å praktisere sikker sex for å forhindre seksuelt overførbare sykdommer (STDs) gjennom hele livet.

Hvilke spørsmål bør jeg stille legen min?

Diskuter dine perimenopause-symptomer med helsepersonell. Det kan hjelpe å føre en journal over menstruasjonssyklusene dine, inkludert når de starter og stopper og mengden av blødninger.

Noen spørsmål du bør stille er:

 • Er disse symptomene på perimenopause?
 • Hva kan jeg gjøre for å lindre symptomene mine?
 • Hvor lenge tror du jeg vil ha disse symptomene?
 • Ville hormonbehandling være et alternativ for meg?
 • Må jeg begynne å ta medisiner eller vitaminer?
 • Er det noen tester som bør gjøres?
 • Kan jeg fortsatt bli gravid?
 • Når bør jeg ringe legen min?

Hvis dine perimenopausale symptomer er uutholdelige eller forstyrrer livskvaliteten din, kan det være på tide å kontakte helsepersonell. De kan være i stand til å tilby støtte eller anbefale en behandling for å redusere intensiteten av symptomene dine.

Kan perimenopause påvirke sexlivet mitt?

Muligens. Visse symptomer på perimenopause som vaginal tørrhet og ubehag under sex kan gjøre det mindre ønskelig å ha sex. Vaginale smøremidler kan brukes for å hjelpe til med tørrhet. Snakk med helsepersonell hvis du har problemer med nedsatt sexlyst, slik at de kan anbefale måter å hjelpe deg på.

Bør jeg være på prevensjon under perimenopause?

Ja. Hvis du ikke ønsker å bli gravid, bør du bruke prevensjon under perimenopause. Selv om du får mensen med noen måneders mellomrom, har du fortsatt eggløsning de månedene. Siden det ikke er mulig å forutsi når du har eggløsning, bør du bruke prevensjon til du ikke har fått mensen på minst 12 måneder.

Påvirker perimenopause søvnen min?

Ja, perimenopause kan påvirke søvnen din. Noen kvinner i perimenopause opplever søvnløshet og avbrutt søvn på grunn av nattesvette eller andre menopausale symptomer.

Hvordan føles hetetokter under perimenopause?

En hetetokt føles som en plutselig varme over hele kroppen. Det er ofte ledsaget av svette og et rødt, rødt ansikt. Hetetokter er forårsaket av lave østrogennivåer og kan vare måneder eller år.

Hvorfor går jeg opp i vekt under perimenopause?

Endringen i hormoner bremser stoffskiftet. Det er veldig vanlig at kvinner i overgangsalderen går opp i vekt når østrogennivået begynner å synke. Å opprettholde et sunt kosthold og regelmessig mosjon kan bidra til å forhindre vektøkning under overgangen til overgangsalder.

Et notat fra Cleveland Clinic

Perimenopause er overgangen til overgangsalder. Under perimenopause kan du begynne å ha overgangsalderlignende symptomer, som hetetokter, humørsvingninger eller tørr skjede. De fleste perimenopause symptomer er håndterbare. Men hvis du trenger hjelp til å håndtere symptomer, er medisiner og andre behandlinger tilgjengelige. Perimenopause slutter når du ikke har hatt mensen på et helt år. På det tidspunktet går du inn i overgangsalderen.

Vi tar din helse på alvor

Kontakt en av våre spesialister og start reisen mot å føle deg bedre.

Mari Chammas

Mari Chammas

Mari Chammas er spesialist i gynekologi og obstetrikk med særlig interessere for gynekologisk endokrinologi som overgangsalder, PCOS og overvekt.

Bestill time

Bestill behandling for Perimeopause og menopause

Følgende C-Medical-klinikker tilbyr utredning og/eller behandling for Perimeopause og menopause.