Faguttrykk og fagspråk kan være vanskelig å forstå. Derfor har vi laget en liten forklaring av noen av de vanligste ordene innenfor andrologi.

Nyttige, andrologiske faguttrykk:

Biopsi

...er en medisinsk diagnostisk prosedyre som innebærer å fjerne vevsmateriale fra et organ for undersøkelse. Vevsmaterialet muliggjør patologisk anatomisk undersøkelse, såkalt histologisk undersøkelse. Det vil si at vevsbiten snittes opp i svært tynne skiver som legges på en glassplate (objektglass), farges og granskes med mikroskop. På denne måten kan cellene undersøkes for å oppdage kreftceller eller andre celleforandringer. Les mer om biopsi her.

Cystoskopi

...foregår ved at urologen inspiserer slimhinnen på innsiden av urinrøret og urinblæren ved å kikke gjennom et cystoskop som føres gjennom urinrøret og videre inn til urinblæren. Les mer om cystoskopi her.

Endorectal

...er området innenfor endetarmen.

Gleasonscore

er en gradering av hvor ondartet en svulst er.

Gradering/Staging

...er bestemmelsen av spredningsgraden av ondartede svulster.

Karsinom/carcinoma

...er kreftformer som stammer fra overflatevev. Karsinom står for om lag 80% av alle krefttilfeller.

Prostata

...blir også kalt blærehalskjertelen. Prostata finnes kun hos menn, og ligger rett under blæren og omkranser urinrøret. Kjertelens oppgave i kroppen er å produsere den væsken som sædcellene svømmer i.

PSA

...er forkortelsen for «prostata spesifikt antigen». PSA er et protein som kun produseres i prostata og som skilles ut i blodet. Høye PSA-verdier kan være en indikasjon på kreft eller annen sykdom i prostata. PSA-verdier måles ved en enkel blodprøve (PSA-test). PSA-testen kan du lese mer om her.

Rektum

...er endetarmen. Denne forbinder tykktarmen og anus.

Rektaleksplorasjon/undersøkelse av prostata

...foregår ved at urologen fører en finger inn i pasientens endetarm/rektum for å komme til prostatakjertelens overflate. Her undersøkes bakflaten av prostata og organets størrelse og konsistens vurderes. På denne måten kan eventuelle kreftsuspekte områder oppdages.

Ultralydundersøkelse/sonografi

...er en metode som gjør organisk vev visuelt synlig ved hjelp av ultralydbølger.

Vasektomi

...regnes som en permanent prevensjonsmetode og er en liten operasjon for å kutte sædlederen. Vasektomi kan du lese mer om her.

Hvis du har spørsmål angående faguttrykk eller om du lurer på noe annet er du velkommen til å ringe oss +47 22 60 00 50 eller send en e-post til Majorstuen@cmedical.no