Raske svar på sædprøver 

Sædprøve

Du kan raskt og diskré ta sædprøve og sædanalyse på en av våre C-Medical klinikker. Det er også mulig å ta sædprøve hjemme og sende den til oss i posten. Ta kontakt for nærmere informasjon.

Hva er en sædprøve?

En sædprøve er en prøve av sæden din som analyseres av en erfaren biokjemiker. Prøven analyseres i vårt moderne laboratorieutstyr med det siste innen avansert teknologi for sædanalyse. En standard sædanalyse avdekker spermieantistoff, leukocytter, vitalitet og morfologi.

Kort fortalt forteller dette om du har infeksjoner, om sæden er bevegelig og ser normal ut og om sæden kan benyttes i assistert befruktning. En enkel sædanalyse vurderer kun volum, antall og bevegelighet. Den enkle sædanalysen gjøres som regel ved unormale funn i standard sædanalyser.

Når skal jeg ta en sædprøve?

En standard sædprøve er det første trinnet i utredningen av barnløshet og burde tas dersom du ikke får barn. Prøven forteller også om sædens kvalitet, infeksjoner, og sykdomstilstander og kan være et ledd i utredningen av andre tilstander, for eksempel underlivsinfeksjoner.

Slik tas en sædprøve

Sædprøver avleveres i et diskrè og lydisolert spesialrom, etter helst 3-4 dager med seksuell avholdenhet. I enkelte situasjoner – som ved vurdering av infeksjon – kan sæd leveres på klinikken eller sendes i posten etter nærmere avtale.

En rapport med vurdering av resultatene på sædprøven sendes direkte til pasienten eller til henvisende lege (man må ikke ha henvisning for å gjennomføre sædanalyse hos oss). Svar på prøver vil foreligge innen 2-4 dager etter at analysene er gjennomført.

Viktig å vite om sædprøve

Du skal helst ikke ha utløsning 3-4 dager før du tar en standard sædprøve. En enkel sædprøve må tas hjemme i et sterilt plastglass som kjøpes på apoteket. Sædprøven må tas ved masturbasjon og kondom kan ikke brukes. Glasset skal merkes med fullt navn og fødselsdato.

Sædprøven må tas minimum 3 dager og maksimum 5 dager etter siste sædavgang. Prøven kan ikke utsettes for temperatursvingninger, for sterk kulde eller varme kan påvirke resultatet.

  • Spermieantistoff: 10-20% av alle menn har antistoffer i sædvæsken, som betyr at spermiene klumper seg sammen og blir hindret i å bevege seg. Behandlingen er komplisert, men spermiene kan «vaskes» og brukes ved assistert befruktning.
  • Leukocytter: Et parameter som viser en aktiv infeksjon i testiklene, prostata, eller urinkanalen. Parametere kan videre brukes til å vurdere effekten av antibiotika.
  • Vitalitet: Fastslår om ubevegelige spermier er levende eller døde. Dette er spesielt viktig før assistert befruktning.
  • Morfologi: Vurdering av spermienes utseende. Feil på hode og hale kan redusere sjansen for befruktning til tross for at alt annet er normalt.

Hvor kan jeg få tatt en sædprøve?

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss

Følgende C-Medical klinikker tilbyr sædprøve. Velg klinikk for å lese mer og bestille time.

C-Medical Fertilitet

C-Medical Fertilitet

Vi har samlet noen av landets dyktigste spesialister innen fertilitet og gynekologi under ett samme tak. For første gang operasjonsavdeling og fertilitet lab på samme sted. Vi tar imot deg, uansett hvor i landet du bor. Velkommen til C-Medical Fertilitet sine nye lokaler, i hjertet av Oslo.

Les mer

Majorstuen

Majorstuen

Kort ventetid til ledende spesialister innen: Fertilitet, gynekologi, urologi, ortopedi, revmatologi, karkirurgi og et unikt tverrfaglig team. Kompetansesenter for kvinnehelse & C-Medical Fertilitet er en del av C-Medical Majorstuen, Norges mest komplette kvinnehelsetilbud.

Les mer

Moelv

Moelv

Ved C-Medical Moelv er det både helprivate spesialister og avtalespesialister (næringsdrivende med offentlig refusjonsavtale). Vi tilbyr korte ventetider til ledende spesialister innen gynekologi, urologi, ortopedi og karkirurgi.

Les mer