Mål PSA-verdier

PSA-blodprøve

Mange alvorlige sykdommer kan avverges ved å jevnlig måle PSA-verdier: kreft, betennelser og andre problemer med prostata. Vi er ledende spesialister på urologi og prostata i Norden. Bestill PSA-blodprøve på en av våre private klinikker i dag. 

Hvorfor måle PSA-verdier: kreft, betennelser og andre sykdommer

PSA (Prostata Spesifikt Antigen) er et enzym som kun produseres i prostata og er en del av sædvæsken. Ved normale tilstander skiller prostata ut lave PSA-nivåer i blodet. I de fleste tilfeller av prostatakreft vil mengden av PSA-enzymet i blodet øke, men økningen kan også skyldes godartet prostataforstørrelse, betennelser eller ytre påvirkninger.

PSA-verdier og kreft: Nivået bør overvåkes over tid

Man kan ha normal PSA og likevel ha prostatakreft. Det er derfor svært viktig med en klinisk undersøkelse hos lege, i tillegg til PSA-blodprøve. Noen har et naturlig høyere eller lavere nivå av PSA i blodet, så blodprøvene må sammenlignes med dine tidligere resultater.

Når skal jeg ta en PSA-blodprøve?

Vi anbefaler alle menn i 50-årsalderen å ta en PSA-test. Vi tilbyr en individuelt tilpasset, jevnlig sjekk for menn under 50 år som tilhører en risikogruppe. Med risikogrupper menes menn som har ett eller flere tilfeller av prostatakreft i familien. Risikogrupper inkluderer også menn som har kvinnelige slektninger med tilfeller av brystkreft eller eggstokkreft i ung alder.

Slik tas en PSA-blodprøve

PSA-blodprøven tas som en vanlig blodprøve. Svaret på PSA-blodprøven får du i løpet av få dager.

Viktig å vite om PSA-blodprøve

Testen er kun en indikasjon på sykdomstilstand i prostatakjertelen og er i seg selv ikke nok til å påvise sykdom og ondartet forandring. Vi anbefaler en konsultasjonstime hvor vi gjør en kartlegging av deg og din families medisinske historie etter at du har tatt testen. Regelmessig overvåkning av PSA-verdier sørger for at verdiendringer oppfattes tidlig nok, dersom du skulle rammes av prostatakreft eller andre tilstander i prostata.

Hva koster PSA-blodprøve?

Prisen for PSA-blodprøve er rundt kr. 250,- og varierer noe mellom de enkelte klinikkene. Ta kontakt med din utvalgte klinikk og få prisen der.

Hvor kan jeg bestille PSA-blodprøve?

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss.

Følgende C-Medical-klinikker tilbyr PSA-blodprøve. Velg klinikk for å lese mer og bestille time.