Behandlinger for mannen

PSA-blodprøve

PSA (Prostata Spesifikt Antigen) er et enzym som kun produseres i prostata og er en del av sædvæsken. Ved normale tilstander skiller prostata ut lave PSA-nivåer i blodet. I de fleste tilfeller av prostatakreft vil mengden av PSA-enzymet i blodet øke, men økningen kan også skyldes godartet prostataforstørrelse, betennelser eller ytre påvirkninger.

Hva er PSA-blodprøve?

PSA (Prostata Spesifikt Antigen) er et enzym som kun produseres i prostata og er en del av sædvæsken. Ved normale tilstander skiller prostata ut lave PSA-nivåer i blodet. I de fleste tilfeller av prostatakreft vil mengden av PSA-enzymet i blodet øke, men økningen kan også skyldes godartet prostataforstørrelse, betennelser eller ytre påvirkninger. Man kan ha normal PSA og likevel ha prostatakreft. Det er derfor svært viktig med en klinisk undersøkelse hos lege i tillegg til PSA-blodprøven. Noen har et naturlig høyere eller lavere nivå av PSA i blodet, så blodprøvene må sammenlignes med dine tidligere resultater.

Når skal jeg ta en PSA-blodprøve?

Vi anbefaler alle menn i 50-årsalderen å ta en PSA-test. Menn under 50 år som tilhører en risikogruppe tilbyr vi en individuelt tilpasset, jevnlig sjekk. Med risikogrupper menes menn som har ett eller flere tilfeller av prostatakreft i familien. Risikogrupper inkluderer også menn som har kvinnelige slektninger med tilfeller av brystkreft eller eggstokkreft i ung alder.

 

Slik tas en PSA- blodprøve

PSA-blodprøven tas som en vanlig blodprøve. Svaret på PSA-blodprøven får du i løpet av få dager.

Viktig å vite om PSA-blodprøven

Testen er kun en indikasjon på en sykdomstilstand i prostatakjertelen og er i seg selv ikke nok til å påvise sykdom og ondartet forandring. Etter å ha tatt testen anbefaler vi en konsultasjonstime hvor vi gjør en kartlegging av deg og din families medisinske historie. Regelmessig overvåkning av din PSA-verdi sørger for at verdiendringer oppfattes tidlig nok hvis du skulle rammes av prostatakreft eller andre tilstander i prostata.

 

Hva koster PSA-blodprøve?

Prisen for PSA-blodprøve er rundt kr. 250,- og varierer noe mellom de enkelte klinikkene. Ta kontakt med din utvalgte klinikk og få prisen der.

Hvor kan jeg få tatt en PSA-blodprøve?

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss

Disse klinikkene i C-Medical tilbyr PSA-blodprøve. Velg klinikk for å lese mer og bestille time.

Moelv

Moelv

Urolog. Gynekolog. Ortoped. C-Medical Moelv Vi har helt nye lokaler i sentrum av Moelv med...

Les mer

Her finner du våre klinikker

Finn din klinikk på kartet nedenfor.

 

Store locator is loading from StoreRocket Store Locator Widget..