Urinlekkasje

Vi har kort ventetid på behandling av urinlekkasje. Våre ledende gynekologer finner raskt den beste behandlingen for deg. Helseforsikring og fritt behandlingsvalg kan benyttes hos oss.

Det finnes god behandling for urinlekkasje

25 % av alle kvinner rammes av urinlekkasje i løpet av livet. Dette går ut over livsutfoldelse og livskvalitet. Du skal ikke godta å leve med plagene, det finnes god behandling.

Urinlekkasje kan skje når du hoster, ler eller trener. Du kan være plaget av en vannlatningstrang og ikke alltid nå toalettet i tide.

C-Medical tilbyr alle kirurgiske inngrep for å behandle urinlekkasje. Kirurg Madeleine Engen vil foreta inngrepene. Hun er spesialist i gynekologi med særlig interesse for urogynekologi. Hun har forskningserfaring innen urinlekkasje, og har faglig ansvar for urogynekologi ved Bærum Sykehus.

Engen har hentet erfaring fra flere internasjonale besøk og har blant annet innført mindre invasive inkontinensinngrep som for eksempel injeksjon av Bulkamid. Du utredes grundig av et tverrfaglig team før vi anbefaler den riktige behandlingen skreddersydd for deg.

Du kan være trygg på at du er i de beste hender hos oss.

Hva er urinlekkasje og når må det behandles?

Urinlekkasje (urininkontinens) er en tilstand hvor du plages av ufrivillig urinavgang. I Norge er ca 25% av alle kvinner rammet av dette i større eller mindre grad. Det er ofte snakk om en tranginkontinens, stressinkontinens eller en blanding av disse to typene.
Urinlekkasje kan behandles med blæretrening, bekkenbunnstrening, medikamentell behandling eller en liten operasjon. Det er ingen grunn til at du skal måtte godta å leve med disse plagene.
Vi utreder deg grundig gjennom tester hos uroterapeut og undersøkelse hos gynekolog. Dermed finner vi den behandlingen for urinlekkasje som passer deg aller best!

Stressinkontinens

Urinlekkasje ved anstrengelser som hoste, nys, latter og fysisk aktivitet skyldes oftest svekkelse i bindevevet som holder urinrør og urinblære på plass. Vil tilbyr to ulike operasjoner for urinlekkasje. Hvilken operasjon vi vil anbefale deg avhenger av hva vi finner når vi utreder deg, din grad av urinlekkasje og dine andre risikofaktorer.

Tranginkontinens

En plutselig sterk trang til å late vannet med påfølgende lekkasje. Typisk også følelse av hyppig vannlatning, at man kjenner at man må på toalettet når man står utenfor ytterdøren og ikke når frem til toalettet. Hvis man ikke kommer i mål med blæretrening og medikamenter har mange god effekt av botox injeksjoner i blæren.

  • Botox hemmer noen av disse plutselige ukontrollerte sammentrekningene i blæren som fører til store lekkasjer ved tranginkontinens.
  • Du får lokalbedøvelse og beroligende systemisk. Inngrepet tar ca 10 minutter. Selve Botox-behandlingen settes via cystoskop, som er et tynt kamera som føres inn gjennom urinrøret og opp i urinblæren.
  • Det er viktig at du leverer urinprøve til dyrkning 10 dager før inngrepet. Inngrepet gjentas etter 3-6 måneder.

Slik bestiller du konsultasjon

Begynn med å bestille en konsultasjon hos uroterapeut hos oss. Her gjør vi en urodynamisk utredning. Testresultatene fra utredningen blir deretter gjennomgått av en gynekolog, og vi gjør en gynekologisk undersøkelse. Vi avtaler ny dato, dersom du etter dette velger å gjennomføre en av behandlingene.

Urodynamisk undersøkelse

En urodynamisk undersøkelse måler hvordan blæren oppfører seg når den lagrer og tømmer urin.

Du fyller ut et skjema hjemme som kartlegger din lekkasje i løpet av et døgn. Vi måler kraften på urinstrålen, hvor lang tid det tar å tømme blæra og hvor stor kapasitet blæra har. Etter vannlatingen måles det for eventuell rest-urin. Dette er en viktig undersøkelse for å forstå tilstanden som ligger til grunn for symptomene. Når korrekt diagnose er stilt kan man trygt anbefale videre behandling.

Behandling 1: Bulkamid-installasjon i urinrøret

Bulkamid er en volumøkende gelé som består av 97,5 % vann. Gelen injiseres i urinrørets vegger. Dette øker støtten rundt lukkemekanismen i urinrøret og gir bedre kontroll når du hoster, ler, trener eller endrer stilling.  Inngrepet tar cirka 15 minutter og kan gjøres i lokalbedøvelse. Bulkamid er en mer skånsom behandling av urinlekkasje med lavere risiko for komplikasjoner enn TVT.

Færre blir kvitt sin urinlekkasje ved Bulkamid (cirka 1/3 har ingen effekt) enn ved TVT, men mange opplever bedring og er fornøyd med det. Om behandlingen ikke stopper urinlekkasjen anbefales det TVT-operasjon.

Du kan ofte gå tilbake til jobben etter 2-3 dager. Du anbefales å unngå tunge løft, ridning og sykling, basseng, badstu, badekar og samleie i 2 uker.

Behandling 2: TVT slynge kirurgi

Hensikten med TVT-operasjonen er å stabilisere urinrøret, slik at vi reduserer lekkasjen eller at den opphører. Omtrent 80-90 % av kvinnene blir kvitt stressinkontinens etter operasjonen. Cirka halvparten blir bedre av hastverkslekkasje av dem som har blandingsinkontinens (både stress- og tranginkontinens). Noen få får økte plager med dette.

Om TVT behandling

Før:

For kvinner etter overgangsalder er det viktig å bruke Vagifem® eller Ovesterin® minimum to uker før operasjon dersom du ikke ellers bruker dette fast. Vi anbefaler å unngå barbering av underlivet de siste to til tre ukene før inngrepet.

Under:

Under inngrepet ligger du med beina opp som ved en gynekologisk undersøkelse. Du blir vasket sterilt og dekket til, slik at du ikke ser selve operasjonsfeltet. En sykepleier sitter ved hodeenden og passer på at du har det bra under inngrepet.

Operasjonen utfører vi i lokalbedøvelse, og du får i tillegg smertestillende intravenøst. Det er normalt at du kjenner berøring og noe ubehag under inngrepet.

Slimhinnen i skjeden blir åpnet under urinrøret, og vi lager to små snitt på ca 1 cm rett bak skambenet (nederst på magen din). Et prolenbånd (syntetisk materiale) blir ført opp med en nål på begge sider av urinrøret bak skambenet. Vi kikker inn med et tynt rørformet kamera (cystoskop) for å kontrollere at vi ikke har stukket nåla i urinblæra. Et slikt hull vil gro så lenge blæren blir avlastet med et kateter i 7-10 dager. Båndet blir strammet, slik at du lekker kun en dråpe ved hoste. Snittet i skjeden og nederst på magen blir sydd med tråd som forsvinner av seg selv.

Båndet blir ikke sydd fast, men gror fast i vevet.

Etter:

Du kan dra hjem når du klarer å tisse normalt, som oftest samme dag. Vi kontrollerer resturin med en blærescanner før du får forlate avdelingen. De fleste tisser langsommere etter inngrepet. Du får med Hiprex tabletter som du skal ta morgen og kveld i tre dager for å forebygge urinveisinfekjson, inkludert operasjonsdagen.

Ofte stilte spørsmål om TVT

Sykmelding

Inntil en uke, evt lengre

Smertestillende

Det er vanlig å ha litt smerter de første dagene etter operasjonen. Smertene kan du behandle med Paracetamol 500 mg (Paracet, Pamol, Panodil, Pinex) to tabletter inntil fire ganger daglig og Ibuprofen 400 mg (Ibux, Ibumax, Ibumetin) en tablett inntil fire ganger daglig, og vi anbefaler at du kjøper inn dette på forhånd. Gi oss beskjed hvis du ikke tåler disse medisinene.

Sting

Vi bruker tråd som forsvinner av seg selv. Det kan komme ut trådbiter fra skjeden i noen uker etter operasjonen.

Blødning

Det er vanlig å ha litt blødninger i noen dager til uker etter operasjonen, inntil sårene gror.

Tømningsvansker

Dersom du har tømningsvansker etter inngrepet, andre problemer eller spørsmål, må du kontakte oss på telefon. Vi vil først forsøke med kateter og tømme blæren for urin, ofte løser problemet seg etter dette. En sjelden gang kan båndet ligge for stramt, da kan det bli nødvendig med operativ justering for å slakke båndet.

Aktivitet etter operasjonen

Du kan gå turer på flat mark allerede dagen etter operasjon. Vi anbefaler å unngå tunge løft (fra gulvet og opp) 4 uker etter operasjon. Større utslag med bena som langrenn osv bør også unngås første måneden. Det er viktig at såret i skjeden får tid til å gro og det betyr at du også bør unngå samleie, tampong og aktiviteter som sykling og spinning første måneden. Ingen bading i badekar eller basseng første 4 uker.

Vær oppmerksom!

Ved alle kirurgiske inngrep er det en liten risiko for komplikasjoner, oftest blodansamlinger, blodpropp eller infeksjon. I sjeldne tilfeller kan andre organer som tarm og urinblære bli skadet. Noen svært få opplever at slimhinnen i skjeden over båndet ikke vil gro. Det kan en sjelden gang være vanskelig å stramme båndet riktig, og det kan bli vanskelig å tisse. Vi måler derfor resturin før du kan dra hjem. Noen få må lære å tømme blæra med kateter til tissingen kommer i gang. Hvis båndet er lagt for stramt, kan operatøren dagen etter inngrepet slakke båndet.

Generelt gjelder at dersom plagene etter operasjonen ikke avtar fra dag til dag, men i stedet øker på, bør du ta kontakt med oss. Spesielt bør du være oppmerksom på økende smerter, pustebesvær, feber, plager fra urinveier og tarm. Svie og hyppig vannlating etter operasjonen kan det være tegn på blærekatarr, og du bør levere morgenurinprøve på rent glass hos fastlege.

Ta kontakt dersom:
• Du ikke klarer å late vannet
• Du har feber over 38 grader som ikke normaliserer seg innen 2 dager
• Du får kraftig blødning fra såret

Hvor kan jeg få utført behandling av urinlekkasje?

Følgende C-Medical-klinikker tilbyr behandling av urinlekkasje. Velg klinikk for å lese mer og bestille time. Du kan benytte deg av helseforsikring og fritt behandlingsvalg hos oss.

Kontakt oss

Du er velkommen til å kontakte oss via dette skjemaet. Vi oppfordrer deg til ikke å oppgi sensitiv informasjon. 

3 + 11 =

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Her finner du våre private klinikker

Finn din klinikk på kartet nedenfor.

 

Store locator is loading from StoreRocket Store Locator Widget..