Ortopedi – fot

Tretthetsbrudd fot

Tretthetsbrudd oppstår som følge av overbelastning, ikke som følge av en akutt skade. Når beinet blir utsatt for tøyninger og bøyninger over lengre tid kan det til slutt brekke. Dette kan sammenlignes med en metallstav som brekker etter gjentatte bøyninger frem og tilbake.

Hos idrettsutøvere generelt og fotballspillere spesielt er det ikke uvanlig å få et tretthetsbrudd i foten.

De fleste tretthetsbrudd gror med avlastning (opptil 6 uker) og alternativ trening en periode. Annerledes er det med tretthetsbrudd i den øverste delen av det femte mellomfotsbenet som danner ytre fotrand. Denne typen brudd har vanskelig for å gro selv med gips, og det er derfor indikasjon for operasjon i de fleste tilfeller. Symptomene er smerter. Diagnosen stilles med røntgen, men i tidlig fase kan MR i tillegg være nyttig.

Operasjonen

Operasjonen gjøres i narkose. Man åpner opp over beinet og borrer opp for en skrue som settes inn i beinets margkanal, og som fikserer det hele til det gror. Tilhelingen tar cirka 6 uker. Du må delbelaste med krykker i 3 uker og deretter må du bruke en sko med stiv såle i ytterligere 3 uker. Du kan gå tilbake i vanlig trening etter cirka 8 uker. Skruen behøver man ikke fjerne så fremt den ikke gir plager.

Komplikasjoner

Disse er ikke hyppige, men infeksjon, og manglende bruddtilheling kan forekomme. Da kan en ny operasjon bli nødvendig. Også senere kan man få plager fra skruen, som må da fjernes.

Vi tilbyr behandling for tretthetsbrudd

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss.

Moelv

Moelv

Urolog. Gynekolog. Ortoped. C-Medical Moelv Ved C-Medical Moelv er det både helprivate...

Les mer

Her finner du våre klinikker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna.

Store locator is loading from StoreRocket Store Locator Widget..