Sexolog
Seksualitet er et viktig aspekt og en kilde til energi, nytelse og nærhet i mange kvinners liv. Det handler altså om mer enn selve sexen, selv om det også kan være en del av den.
Både identitet, relasjoner, følelser, fantasier, tanker og kjønn er en del av seksualiteten og den inngår både i den fysiologiske og den psykososiale helsen vår. Det vil si at når man jobber med seksualitet ser man også på hvordan det står til med parforhold og andre relasjoner og hvordan det er med den psykiske helsen i tillegg til den fysiske helsen. Samt hvordan disse påvirkes av hverandre. Ofte ser man at en utfordring kan ha flere årsaker. Eller at en årsak kan gi flere utfordringer.
Du trenger ingen henvisning
Bruk din helseforsikring hos oss


En vanlig sexologisk problemstilling hos kvinner er nedsatt lyst
Nedsatt lyst og tenning kan komme i forbindelse med behandling av sykdom, medikamenter, og psykososiale årsaker som grenseoverskridelser og overgrep, depresjon, angst eller problemer i parforholdet.
En annen vanlig sexologisk problemstilling er smerter i forbindelse med samleie
Det er flere årsaker til disse; overfladiske smerter kan skylles anatomiske forhold som kan være medfødte, for eksempel knyttet til skjedekransen. De kan også skylles vaginalstenose, en forsnevring av skjede eller skjedeinngang som kan skylles kirurgi eller strålebehandling. Også fødselsskader etter klipping, rifting, fissurer/fistler eller arrvev kan gi smerter i etterkant. Videre kan det oppstå smerter når skjedeslimhinnen er tynn ved for eksempel overgangsalder, p-pillebruk, amming eller PCOS (polycystisk ovariesyndrom). Også infeksjoner, allergier og fremfall av skjedeveggene eller livmor kan være årsaker til smerter. Hudsykdommer som lichen sclerosus, lichen planus eller genital psoriasis vil også kunne gi smerter ved samleie hos noen. Delvis fordi skjedeinngangen kan snevres noe inn. Andre årsaker er nevrologiske sykdommer som ved diabetisk neuropati eller multipel sklerose.
Den hyppigste smertetilstanden hos unge kvinner er vulvodyni som gir kronisk smerte eller ubehag i de ytre kjønnsorganer i mer tre måneder uten kjent årsak. Smertene er ofte brennende, sviende eller stikkende. Årsaken er flere; forandringer i det perifere og sentrale nervesystemet, immunologisk hyperaktivitet, inflammatorisk prosesser, hormonelle endringer, overaktivitet i bekkenbunn og psykoseksuele forhold. Vaginisme ser man hos 3-16 % av alle kvinner. Den kan være livslang eller noe som har på kommet. Den defineres som ufrivillig sammentrekning i bekkenbunnen i forbindelse med penetrasjon.
Smerter som sitter dypere skylles ofte tilstander i bekkenet som endometriose, fibromer, cyster, sammenvoksinger og annet. Også tilstander i tykktarm, blære eller muskulatur i bekkenbunnen kan gi dype samleiesmerter.
I alle disse tilfellene er det viktig at man får riktig diagnose hos gynekolog. Slik at man kan få riktig behandling hos sexolog.
Hva er en sexolog?
Seksualiteten påvirker den fysiske, psykiske og sosiale helsen vår. En sexolog kan hjelpe deg med å løse eller mestre seksuelle problemer.
Anita Paulsen
Erfaring med vulvalidelser og sexologisk rådgivning siden 2008. Sykepleier med 20 års erfaring fra kvinneklinikk og onkologi.
Bestill time
Følgende C-Medical-klinikker tilbyr sexolog.