Alt om symptomer, utredning og behandling av PCOS

Opplever du problemer med hårvekst, akne, overvekt eller har vansker med å bli gravid? Det kan skyldes PCOS. Hormonforstyrrelser som PCOS antas å ramme så mange som 15 % av fertile kvinner — men det er heldigvis hjelp å få mot plagene.

N

Vårt tverrfaglig team har lang erfaring med behandling av PCOS

N

Du trenger ingen henvisning

N

Bruk din helseforsikring hos oss

Hva er PCOS?

PCOS er en hormonsykdom hos kvinner som står for polycystisk ovariesyndrom. Sykdommen kan være svært plagsomt for kvinnene som rammes. Økt hårvekst, overvekt og problemer med å bli gravid noen av utfordringene som denne hormonforstyrrelsen kan forårsake. På sikt har pasientene også større risiko for å få hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

“Tenk heller på PCOS som et syndrom med mange forskjellige utslag enn en sykdom”, forklarer dr. Mari Chammas, spesialist i gynekologi og fødselshjelp på C-Medical kompetansesenter for kvinnehelse.

Dr. Chammas har særlig interesse for gynekologisk endokrinologi som overgangsalder, PCOS og overvekt. Hun forklarer videre at to av tre kriterier må være oppfylt for å kunne diagnostisere PCOS:

1. Sjelden eller ingen menstruasjon
2. Små cyster på eggstokkene
3. Akne og hårvekst på steder hvor kvinner vanligvis ikke har veldig synlig hårvekst (f.eks. hake og kinnskjegg)

Mari Chammas

Mari Chammas

Mari Chammas er spesialist i gynekologi og obstetrikk med særlig interessere for gynekologisk endokrinologi som overgangsalder, PCOS og overvekt.

Bestill time

Typiske tegn på PCOS: symptomer og plager

Typiske tegn og symptomer på PCOS er uteblitt menstruasjon og tydelig androgenisering, for eksempel kviser, hårvekst og mannlig overvekt hvor du får litt eplefasong. Fettet setter seg på magen, fremfor at du får pæreformen med hofter og lår som er mer vanlig for kvinner.

“Mange blir også henvist fra fastlege til gynekolog på grunn av ufrivillig barnløshet”, sier dr. Chammas. Hormonforstyrrelser som PCOS kan skape problemer med graviditet. Det er fordi ubalansen i hormonene kan føre til at eggcellene ikke modnes ordentlig.

75 av 100 kvinner med PCOS strever med å bli gravide. Ønsker du å vite mer, klikk her

Kvinner med PCOS kan også bli rammet av søvnapné. Det er fordi overvektige kvinner snorker mer og har dermed økt risiko for søvnapné. Det betyr at du kan oppleve episoder med pustestopp mens du sover. Det kan gå utover energi og humør, følge dr. Chammas:

“Jo flere episoder du har i løpet av natten, desto mindre uthvilt er du på dagen.”

Hvem får PCOS? Er det arvelig?

Dr. Chammas forklarer at PCOS er arvelig – i alle fall til en viss grad. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange kvinner som rammes av hormonforstyrrelser som PCOS. Trolig finnes det kvinner som ikke har oppsøkt hjelp og fått diagnose. Det kan derfor være utfordrende å kartlegge sykdommen tilstrekkelig.

Enkelte kvinner er kanskje ikke klar over at hormonforstyrrelser og hormonsykdommer kan være årsaken til helseutfordringene som de opplever. Det er derfor utrolig viktig å oppsøke hjelp for å få en grundig utredning. Da kan du få den støtten og veiledningen du trenger for å verne om egen helse.

Hvordan få hjelp for PCOS

“Oppsøk lege dersom du mistenker PCOS. Jeg anbefaler årlig oppfølging for å forhindre videre helseplager. Risiko for angst og depresjon også er høyere blant kvinner med PCOS. Det er viktig at du ikke står i dette alene”, oppfordrer dr. Chammas.

På C-Medical jobber gynekologene sammen i tverrfagelig team for å gi kvinner best mulig behandling. Teamet inkluderer ernæringsfysiolog, endokrinolog, fertilitetslege, hudlege og psykolog. Du får derfor all den hjelpen du trenger på ett sted.

“Vi på Kompetansesenteret for kvinnehelse kan jobbe tverrfaglig og følge pasientene tett opp. Vi er veldig engasjert og brenner for kvinnehelse. Her setter vi pasienter i sentrum. Du skal føle deg sett og føle at vi har tid til deg”, sier dr. Mari Chammas. Hun føyer til:

“Vi samarbeider tett på tvers av våre felt, og du får derfor tilgang til vår egen fertilitetspoliklinikk også ved behov. Du slipper å føle deg som en kasteball i systemet, og du blir møtt av de samme behandlerne hver gang som kjenner deg.”

Hvordan leve med PCOS?

Hvilke utfordringer man har kan variere veldig, og det er nødvendig med et skreddersydd opplegg. Kosthold og trening er viktig for å ha et godt liv med PCOS, og noen kvinner kan i tillegg være tjent med medisiner.

“Dette med mat er viktig. Vi har derfor ernæringsfysiolog ved kompetansesenteret vårt. Vi er veldig opptatte av at kvinner med hormonsykdommer som PCOS skal ha god informasjon, slik at de kan ta gode beslutning om mat og hvor ofte spise”, forklarer dr. Chammas.

Det finnes dessverre en del råd om trening, kosthold og diett som ikke er bra for kvinner med PCOS:

“Det er seiglivet myte at man trenger fem måltider for dagen. Det betyr mye svingninger i blodsukkeret, noe som ikke alltid er gunstig.”

Utredning og behandling av PCOS og andre hormonsykdommer hos kvinner

Kompetansesenteret for kvinnehelse tilbyr grundig utredning, behandling og oppfølgning av hormonsykdommer og hormonforstyrrelser hos kvinner som PCOS, overvekt og overgangsalder. Private pasienter trenger ikke henvisning. Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper.

Ta kontakt og bestill time ved kompetansesenteret for kvinnehelse. Velkommen skal du være til en veiledende konsultasjon.

Vi tar din helse på alvor

Hormonforstyrrelser som PCOS antas å ramme så mange som 15 % av fertile kvinner — men det er heldigvis hjelp å få mot plagene.

Kontakt en av våre spesialister og start reisen mot å føle deg bedre.

Mari Chammas

Mari Chammas

Mari Chammas er spesialist i gynekologi og obstetrikk med særlig interessere for gynekologisk endokrinologi som overgangsalder, PCOS og overvekt.

Bestill time