Behandlinger, Ortopedi

Ortopeden svarer: Er ortopedisk kirurgi det beste alternativet for min kneskade?

Har du smerter i kneet? Ønsker du behandling og operasjon for kneskade, selv om du kanskje har vært til utredning før?

Her svarer vår erfarne ortoped og kirurg dr.med Gilbert Moatshe på alle spørsmål du måtte ha om kneoperasjon, diagnostisering og behandling av kneskader.

Ofte stilte spørsmål om kneskader

Hvordan kan jeg få kneoperasjon og vurdering for ortopedisk kirurgi?

«Det er min jobb å gi pasienten informasjon, slik at vi sammen kan finne den behandligen som er best for dem. Det er viktig å vite at når du kommer til en ortopedisk kirurg, så går vi ikke rett til en kneoperasjon. Kneoperasjon benyttes kun når du ikke blir bedre av ikke-kirurgiske metoder», forklarer dr. Moatshe, ortopedisk kirurg ved C-Medical.

Dr. Moatshe er spesialist innen ortopedisk kirurgi. Hans spesialfelt er innenfor kikkhullskirurgi og idrettsskader, med spisskompetanse på knekirurgi (inkludert korsbånd og andre kneligament-skader), og skulderkirurgi (inkludert instabilitet og seneskader). Han driver med forskning på toppidrett og idrettsskader med over 100 publiserte vitenskapelige forskningsartikler og bokkapitler bak seg i internasjonale tidsskrifter.

Han er tydelig på at skadeomfanget har mye å si for opptrening og kneoperasjon. Det er for eksempel mulig å trene opp en korsbåndsskade uten kirurgi. Dersom du derimot også har instabilitet i kneet og kneet ikke fungerer, så kan det være grunn til å operere for å lage nytt korsbånd og dermed stabilisere kneet.

På samme måte er det vanlig å forsøke med trening og skinne/ortose for å behandle ustabil kneskål. Hvis ingen av disse tiltakene hjelper, så kan neste steg være å stabilisere kneet ved hjelp av kirurgi. De som driver med aktiviteter med raske retningsendring som f.eks. fotball og håndball kan ha behov for kirurgi for å stabilisere kneet.

Hvordan behandles meniskskader? Kan jeg få meniskoperasjon?

Det er nødvendig med individuell vurdering av meniskskader. Det er mulig å behandle meniskskader med opptrening. Mange responderer bra på fysioterapi, særlig på det man kaller for «degenerative» meniskskader. Det er likevel nødvendig med MR og røntgen for å se omfanget av meniskskaden ved akutte skader. Dersom du har en meniskskade hvor kneet låser seg, så kan det være nødvendig med meniskoperasjon. Menisk skader som for eksempel bøttehankruptur og meniskrot skader trenger som regel kirurgisk behandling. Behandling av disse meniskskadene er annerledes fra degenerative meniskskader.

Alder har også mye å si for hvordan meniskskader behandles. Det er for eksempel mer vanlig å sy tilbake menisken til unge mennesker som har vært utsatt for ulykke eller et idrettsuhell. Eldre mennesker har gjerne andre utfordringer og skader på menisken, for eksempel slitasjeskader. Trening viser seg i slike tilfeller å være svært effektiv for slitte menisker.

Jeg har vært til utredning før – kan jeg få en ‘second opinion’ på kneoperasjon?

Ifølge pasientrettighetslovens §2-3, har du som pasient rett til fornyet vurdering av helsetilstand av spesialisthelsetjenesten. Du kan benytte deg av din helseforsikring og rett på fritt behandlingsvalg hos oss, samt bestille konsultasjon hos ortoped privat uten henvisning og med kort ventetid.

På grunn av vår erfaring, får C-Medical ofte inn pasienter til såkalt ‘second opinion’ om hvorvidt pasienten trenger ny operasjon eller har kompliserte skade hvor andre står fast. Første steg i prosessen er alltid å komme til vurdering først.

«Sammen finner vi frem til den behandlingen som gir best resultat for nettopp din kneskade både nå og på sikt – enten det er opptrening eller kneoperasjon», oppfordrer dr. Moatshe. Han har spesiell kompetanse for å håndtere kompliserte saker som flere leddbåndskader og ligamentskader, takket være doktorgrad i kneskader.

Hvor viktig er det å trene opp kneet?

Kneoperasjon er et alternativ for pasienter som ikke blir bedre av trening og andre tiltak. Opptrening blir også en svært viktig del av behandlingen etter kneoperasjon. «Trening er derfor viktig uansett hvilken vei man velger», forklarer dr. Moatshe. Han legger til:

«Mange av mine pasienter er interesserte i opptrening. De vil gjerne ha informasjon om hva de kan gjøre. Kirurgi kan være en god løsning, men det viktigste er hva man gjør selv. Mange av pasientene kan trenes opp. De får mestring ved å se hva de selv kan gjøre for å bli bedre og fungere i dagliglivet.»

C-Medical hjelper deg med et treningsprogram som kan utføres sammen med en lokal fysioterapeut. Mange av våre pasienter kommer til Oslo fra hele landet. Det er derfor viktig med et godt opplegg, slik at du kan trene der du bor. Selve treningsopplegget avhenger også av hvor bra kneet responderer på treningen. En lokal fysioterapeut vil også kunne hjelpe deg videre til neste fase når du er klar for det.

Hvor lang er opptrening etter kneoperasjon?

Det er mange faktorer som påvirker hvor raskt du er tilbake i aktivitet som skadeomfang, alder, respons på opptrening og hvor trent du er fra før av. Opptreningen tar som regel kortere tid for en ung og aktiv person og en som er godt trent fra før.

«Det kan være enklere for folk som er veldig godt trent til å komme tilbake på et høyt nivå. Det er uansett mulig å komme deg tilbake i aktivitet og ha et kne som du kan stole på, selv om du ikke er så godt trent», sier dr. Moatshe.

Hvordan få utredning og vurdering av kneskader?

Du kan benytte deg av din helseforsikring og fritt behandlingsvalg hos C-Medical. Vi tilbyr kort ventetid på dyktige, private ortopeder med lang erfaring innen sitt felt. Du trenger ikke henvisning for å bestille konsultasjon hos en av våre ortopeder. Blir du henvist til oss av din lege, så kontakter vi deg for å avtale time.

Klikk her for å få mer informasjon om våre ortopediske behandlinger.

Ønsker du mer informasjon om våre ortopediske behandlinger?