Ortopedi – skulder

Impingement syndrom

Symptomer i form av smerter i skulder som øker på ved bruk av skulder og arm. Redusert bevegelighet i skulderleddet og svekket muskulatur er vanlig. Det kan også forekomme smerter på natten

Hva er impingement syndrom?

Subacromialrommet ligger mellom toppen av overarmsbenet og et benet utspring på skulderbladet som kalles acromion. En sene og en væskefylt slimpose ligger mellom overarmsbenet og acromion. I enkelte posisjoner kan disse bløtdelsstrukturene bli inneklemt og irritert. De smertene du har opplevd stråler på utsiden av overarmen, og er forårsaket av denne innklemmingen som typisk føles ved bevegelser med armen over skulderleddsnivå. Hvis ultralydveiledet kortisoninjeksjon og fysioterapi ikke har ført frem, kan operasjon være indisert.

Operasjonen

Operasjonen blir gjort med kikkhullskirurgi, vanligvis gjennom 2-3 små snitt i huden. Operasjonen bedrer plassen mellom overarmsbenet og acromion ved at man løsner et leddbånd fortil på acromion og freser av noen millimeter på undersiden av acromionbenet. Dette øker plassen i det subacromiale området og reduserer tendensen til innklemming av bløtdelsstrukturene, som er senen og slimposen som ligger under.

Generelle råd

Du reiser hjem samme dag som du er blitt operert og det er ingen restriksjoner, annet enn at du bruker armen innenfor smertegrensen. Du behøver vanligvis ingen fatle. Kontroll hos fysioterapeut etter en uke og du trenger rehabiliteringsprogram i 2-3 måneder. Sykemelding er vanligvis cirka 4 uker, avhengig av hvilket type arbeid du har. Plagene dine blir vanligvis redusert etter 3 måneder, men enkelte ganger tar det opptil ett år før du oppnår det endelige resultatet.

Komplikasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men infeksjon, risiko for å måtte bli operert om igjen, langvarig stivhet eller smerte etter operasjonen, samt frozen shoulder kan oppstå.

Hvor kan jeg få hjelp med impingement syndrom?

Disse klinikkene i C-Medical tilbyr operasjon for impingement syndrom. Velg klinikk for å lese mer og bestille time.

Moelv

Moelv

Urolog. Gynekolog. Ortoped. C-Medical Moelv Ved C-Medical Moelv er det både helprivate...

Les mer