Fremfall av skjedevegger eller livmor
C-Medical utreder og behandler alle typer av vaginale fremfall. Hos oss får du raskt hjelp av ledende eksperter, og du får den hjelpen du trenger på ett sted!
Kort ventetid
Ingen henvisning nødvendig
Du kan komme til C-Medical som privat pasient, benytte deg av din helseforsikring.
Høy kompetanse
Vår gynekolog som har særlig kompetanse på vaginale fremfall og fødselsskader jobber ved behov med bekkenbunn fysioterapeut.

Hva er fremfall?
Barnefødsler, tungt fysisk arbeid eller alder i seg selv kan føre til at skjedeveggene får et dårligere feste til bekkenveggen som gir en bukning inn i skjeden. I tillegg kan livmortappen, og noen ganger hele livmoren, synke ned.
Ulike typer av fremfall:
- Cystocele (Fremre skjedevegg)
- Rectocele (Bakre skjedevegg)
- Entrocele
- Nedsunken livmor
- Forlengelse av livmorhalsen
Ofte har man en kombinasjon av flere typer av fremfall.
Hvordan behandles vaginale fremfall eller fremfall av livmor?
I C-Medical har vi eksperter med bred erfaring innen utredning og behandling av vaginale fremfall og fremfall av livmor. Etter en grundig utredning anbefaler vi den riktige behandlingen skreddersydd for deg.
Behandling av lette grader kan være bekkenbunnstrening og ringbehandling. Hvis skadene er omfattende, er det kirurgi som er den rette behandlingen. Avhengig av type fremfall kan fremre eller bakre skjedevegg bli strammet opp og forsterket. Ved prolaps av livmorhalsen blir deler av denne fjernet og strammet opp. Ved fullstending livmorprolaps kan livmoren bli fjernet eller festet til bekkenveggen ved hjelp av et nett. Ikke sjelden må man gjøre en liten perineumplastikk for godt resultat.
Skjedeoperasjon bør gjøres etter at du har fått ditt siste barn. Dersom livmortappen fjernes helt eller delvis, er det ikke forenelig med et svangerskap.
Kirurgisk presisjon er en selvfølge. Du kan være trygg på at du er i de beste hender hos oss!

Gode råd etter operasjonen
- Drikk rikelig og spis fiberrik kost
- Ved vask bruk hånddusj med svak lunke stråke, klappe tørt (ingen såpe). Hånddusj bør også brukes etter toalettbesøk.
- Første uken skal du ikke sitte 90 grader, men du kan sitte bakoverlent
- Rolig gåtur på flat mark er greit allerede dagen etter operasjon
- Benytt laktulose de første 14 dagene (unngå trykking ved toalettbesøk)
- Du kan ha samleie tidligst 8 uker etter operasjonen
Hvis du er i overgangsalderen, så anbefales det å bruke hormonkrem/stikkpiller i skjeden to ganger i uken etter operasjonen. Du bør starte behandlingen 14 dager etter operasjonen, og du kan fortsette med behandlingen livet ut. Du får resept fra kirurgen din på østradiol vaginaltabletter.
Vaginal fremfallsoperasjon
Før operasjonen
Du møter fastende. Les innkallelsesbrevet nøye for detaljer rundt forberedelser. Vi anbefaler at du tar et klyx (avføringsmiddel) dagen før operasjonen for å unngå unødig trykking rett etter operasjonen. Dette får du kjøpt uten resept på apoteket
Under operasjonen
Operasjonen blir gjort via skjedeåpningen. Du vil få generell anestesi (narkose). Ved inngrepets slutt legges det inn et urinkateter i blæren, og det legges inn en tampong i skjeden som fjernes 4 timer etter operasjon.
Etter operasjonen
De første 6-8 ukene etter skjedeoperasjon bør du unngå:
- Tunge løft (mer enn 5 kg), spesielt obs på løft fra gulvet og opp
- Hard trening generelt, spesielt aktivitet som gir store utslag mellom bena (f.eks. langrenn)
- Samleie
- Badekar, basseng og badstue
- Tungt arbeid (f.eks. gulvvask, støvsuging)
- Aktivitet som utløser smerte
Ofte stilte spørsmål
Vil jeg oppleve smerter?
Det er normalt å ha smerter, men dette gir seg vanligvis etter 1-2 uker (særluge smerter mot endetarmen ved recotceleoperasjon). Du får smertestillende regelmessig og ved behov. Du bør ha Paracetamol og Ibux hjemme til bruk ved behov. Trenger du andre typer smertestillende i tillegg så får du med deg resept fra oss når du skrives ut.
Vil det være vanskelig å tisse?
Etter operasjonen kan det noen ganger være vanskelig å tømme blæren. Urinkateter og eventuelt tamponger som er lagt inn i skjeden fjernes etter 4 timer. Når urinkateteret er fjernet, vil vi kontrollere at du tømmer blæren tilfredstillende. For å være sikker på at du får tømt blæren din skikkelig etter inngrepet vil du bli kontrollert med en blærescanner/ ultralyd eller et engangs-urinkateter etter operasjonen. Du får reise hjem når det går greit å tømme blæren som normalt. Som regel er dette samme dag, eller inntil to dager etter operasjonen (det er ikke sjelden at det er behov for kateter til hevelser og smerter har roet seg).
Hva skjer med stingene?
Stingene er sydd med en spesiell tråd som forsvinner av seg selv. Det kan komme ut trådbiter i noen uker fremover, og dette er normalt.
Vil jeg oppleve blødninger?
Småblødninger er vanlig de første dagene etter operasjonen og kan vare opptil et par uker. Deretter vil du ha økt utflod, noen ganger blodtilblandet i inntil 6 uker. Du skal alltid ta kontakt dersom det er blødninger større enn ved menstrusasjon.
Hvor lenge må jeg være på klinikken?
Vanligvis blir du utskrevet første eller andre dag etter operasjonen.
Trenger jeg sykemelding?
Sykemelding er vanligvis på 2-6 uker, avhengig av hva slags arbeid du har.
Er det vanlig med komplikasjoner i etterkant?
Ved alle kirurgiske inngrep er det en risiko for komplikasjoner. De vanligste komplikasjoner ved fremfallsoperasjon er vansker med vannlating, blodansamlinger i operasjonsområdet (hematom), infeksjon i operasjonsområdet og urinveisinfeksjon. Sjeldne komplikasjoner er blodpropp og alvorlig infeksjon. Senere kan det være vanlig med smerter under samleie en tid, og følelse av for trang skjede. Dette skyldes arrvev som kan være stivt. Vanligvis går dette over. Noen kan også bli plaget med økt urinlekkasje. En viss andel vil få tilbakefall, oftest fordi de er uforsiktige den første tiden etter operasjon eller av genetiske årsaker (kollagensammensetning i vevet).
Vær oppmerksom!
De første 14 dagene etter operasjonen bør du kontakte oss dersom:
- Du får problemer med vannlating, delvis eller helt.
- Du får feber over 38 grader celsius og nedsatt allmenntilstand som ikke går over i løpet av to dager
- Du opplever økende trykk og press i underlivet
- Du opplever pågående kraftig blødning (som en menstruasjon)
Vi tar din helse på alvor
C-Medical utreder og behandler alle typer av vaginale fremfall. Hos oss får du raskt hjelp av ledende eksperter, og du får den hjelpen du trenger på ett sted!
Kontakt en av våre spesialister og start reisen mot å føle deg bedre.

Madeleine Engen
Dr. Engen er spesialist i gynekologi med særlig interesse og kompetanse innen urogynekologi (urinlekkasje og vaginale fremfall).

Thorbjørn Brook Steen
Thorbjørn Brook Steen er en anerkjent fødselslege med en lang og bred erfaring som nå jobber hos C Medical! I snart 20 år har han jobbet med kvinnehelse og ble ferdig spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp i 2010.
Hvor kan jeg få hjelp med vaginale-/livmorfremfall?
Følgende C-Medical-klinikker tilbyr behandling ved fremfall av livmor og skader i underlivet. Velg klinikk for å lese mer og bestille time.
Majorstuen
Besøks- og postadresse:
Sørkedalsveien 10 B, 6. etg
0369 Oslo
Telefon: +47 22 60 00 50