Endometriose

Endometriose er forbundet med menstruasjonssyklusen, og rammer som regel kvinner i fertil alder. Symptomene på endometriose er ofte svært forskjellige fra en kvinne til en annen. Altfor mange kvinner går unødvendig lenge med ubehandlet endometriose! Få hjelp i dag ved vår Poliklinikk for endometriose og adenomyose:

C-Medical har blant Norges fremste gynekologer innen endometriose og kikkhullskirurgi.

N

Vårt tverrfaglig team har lang erfaring med behandling av endometriose

N

Du trenger ingen henvisning

N

Bruk din helseforsikring hos oss

Hva er endometriose?

Ved endometriose finnes livmorslimhinnelignende vev utenfor livmoren. Vevet kan for eksempel være på eggstokkene, i egglederen, på ligamenter som fester livmoren til bekkenet, på blæren, tarmene, og i det lille bekkenet. Det kan også finnes på pustemuskelen (diafragma) og i rommet rundt lungene (pleurahulen).

Hver måned, som menstruasjonssyklus, reagerer dette vevet på kjønnshormonene på samme måte som vanlig livmorslimhinne. Det betyr at endometrioselesjonene vil blø samtidig med menstruasjonen. Men i motsetning til menstruasjonsblodet har ikke blødningen fra endometriosen noen måte å komme seg ut av kroppen på.

Siden blodet ikke har noe naturlig vei ut, oppstår det ofte lesjoner, altså lokaliserte skader nær endometriosevevet. Disse lesjonene kan ofte sees som små blodfylte knuter, og vevet omkring blir betent og smertefullt. Det kan også ligge menstruasjonslignende blod i det lille bekkenet.

På eggstokkene kan lesjonene utvikle seg til blodfylte cyster, «sjokoladecyster», som kan variere fra noen få millimeter, til 10-15 cm. Utviklingen av endometriose irriterer vevet og kan føre til betennelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger av organer.

Det er som oftest kvinner i fertil alder som rammes av endometriose, og tilstanden kan hos noen gjøre det vanskelig å bli gravid.

Hva er symptomene på endometriose?

Symptomer på endometriose er veldig individuelt. Det vanligste symptomet er smerter som kan være avhengig eller uavhengig av menstruasjonssyklus. De kan variere i styrke fra minimale menstruasjonssmerter til invalidiserende smerter.

Andre tegn på endometriose

• Smerter før og under menstruasjonen
• Smerter i forbindelse med eggløsningen
• Smerter i forbindelse med samleie
• Barnløshet/Infertilitet
• Kvalme, forstoppelse og/eller diaré
• Uttalt tretthet
• Smertefull vannlating og avføring under menstruasjonen

Hvorfor får noen endometriose?

Endometriose er forbundet med menstruasjonssyklusen og rammer oftest kvinner i den fertile alder. Omtrent 10% av kvinner rammes, og hele 30% av disse lider av underlivssmerter.

Du har økt risiko for å utvikle endometriose hvis din mor lider av sykdommen. Man kjenner ikke med sikkerhet årsaken for hvorfor endometriose oppstår, men vi vet at de fleste kvinner blør «baklengs» under menstruasjonen. Det vil si at det kommer menstruasjonsblod ut via egglederne ut i bukhulen. En teori er at det er denne retrograde blødningen, «baklengs blødningen», som fører til endometrioselesjonene. I tillegg er det sannsynligvis immunologisk, anatomiske og andre genetiske årsaker som spiller inn.

Undersøkelse av endometriose

Endometriose er en kronisk tilstand, men det finnes behandlingsmuligheter som kan gjøre deg smertefri og redusere veksten av endometriosevevet. Behandlingen er individuell og avhenger av alder og graviditetsønsker.

Medisin

Milde tilfeller av endometriose kan kontrolleres med smertestillende behandling i form av reseptfrie preparater, slik som Paracetamol og betennelsesdempende midler (NSAIDs).

Ved hormonell behandling av endometriose, for eksempel med kontinuerlig p-piller eller hormonspiral, er målet å oppnå symptomlindring med lav dose og minst mulig bivirkninger. Hormonell behandling vil ikke bedre infertilitet, behandle endometriomer eller begynnende komplikasjoner fra dype lesjoner. I enkelte tilfeller hemmes menstruasjonen fullstendig med GnRH-analoger så kroppen kan ødelegge og oppløse det unormale vevet.

Kirurgi ved endometriose

Vi tilbyr både tradisjonell kikkhullskirurgi (laparoskopi) og robotkirurgi ved sanering av endometriose. C-Medical er den eneste private aktøren i Norge som tilbyr operasjon med robot ved endometriose. Robotkirurgi er en presis og skånsom operasjonsmetode.

Ved kirurgi vil endometrioselesjoner på bukhinnen og i bekkenet, cystedannelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger av eggstokkene/eggledere brennes vekk eller klippes bort. Roboten er spesielt egnet til slik fin kirurgi der en vil unngå nærliggende nerver og blodkar. En kirurgisk behandling virker smertelindrende og vil kunne øke mulighetene for graviditet.

Hvis det er snakk om utbredt endometriose, og hvis du ikke ønsker å bli gravid, kan det være en mulighet å fjerne livmor, eggledere og synlige endometrioselesjoner. Noen kvinner kan bli helt symptomfrie, men det kan ikke garanteres selv ved kirurgi.

Unikt tverrfaglig team!

Langvarig kronisk sykdom kan traumatisere pasienten over tid. Det er ikke bestandig kirurgi alene er nok. På C-Medical har vi et unikt tverrfaglig team bestående av smertelege, fysioterapeut med bekkenbunskompetanse, sexolog, psykolog og ernæringsfysiolog som har erfaring med å jobbe med endometriosepasienter.

Dypt inngående (infiltrerende) endometriose kan krever samarbeid med andre spesialiteter som gastrokirurg, urolog, karkirurg skal gjøres på utvalgte offentlige endometriosesentere.

Vi tar din helse på alvor

Vi vet at Endometriose og adenomyose er sykdommer som kan forårsake voldsomme smerter og store plager. 

Kontakt en av våre spesialister og start reisen mot å føle deg bedre.

Thomas Fredrik Thaulow

Thomas Fredrik Thaulow er spesialist i obstetrikk og gynekologi. Han har jobbet som overlege på AHUS før han i 2013 kom til Oslo universitetssykehus Ullevål, hvor han i flere år var seksjonsleder og medisinskfaglig ansvarlig ved gynekologisk seksjon.

Bestill time

Thao Ho

Dr. Thao Ho er spesialist i obstetrikk og gynekologi. Thao har mange års erfaring med gynekologiske problemstillinger som endometriose, adenomyose, cyster, blødningsforstyrrelser, celleforandringer på livmorhalsen, tidlig svangerskap med plager som blødning og smerter, og prevensjon.

Bestill time

Bestill behandling for endometriose

Følgende C-Medical-klinikker tilbyr utredning og/eller behandling for endometriose.