Endometriose

C-Medical utreder endometriose. Du opereres av Norges fremste gynekolog innen robotkirurgi, en mer skånsom og presis operasjonsmetode. Bruk din helseforsikring hos oss.

Hva er symptomene på endometriose?

Symptomer på endometriose kan være alt fra minimale menstruasjonssmerter til sterke invalidiserende smerter også ellers i syklus. Tilstanden kan hos noen gjøre det vanskelig å bli gravid. Det er som oftest kvinner i fertil alder som rammes.

Hva er endometriose?

Lider du av endometriose finnes det vev som ligner livmorslimhinnen utenfor livmoren, for eksempel på eggstokkene, i egglederen, på ligamenter som fester livmoren til bekkenet, på blæren, tarmene, og i det lille bekkenet. Det kan også finnes på diafragma (pustemuskelen) og i pleurahulen (rommet rundt lungene).

Hver måned reagerer dette vevet på kjønnshormonene på samme måte som livmorslimhinnen. Det betyr at endometrioselesjonene vil blø samtidig med menstruasjonen. I motsetning til menstruasjonsblodet har ikke blødningen fra endometriosen noen måte å komme seg ut av kroppen på.

Lesjonene sees ofte som små blodfylte knuter, vevet omkring blir betent og smertefullt, og det kan ligge menstruasjonslignende blod i det lille bekkenet. På eggstokkene kan lesjonene utvikle seg til blodfylte cyster, «sjokoladecyster», som kan variere fra få millimeter til 10-15 cm. Utviklingen av endometriose irriterer vevet og kan føre til betennelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger av organer.

Hvorfor får noen endometriose?

Endometriose er forbundet med menstruasjonssyklusen og rammer helst kvinner i den fertile alder. Lidelsen finnes hos cirk 10% av den generelle populasjonen, og hos hele 30% av kvinner med underlivssmerter. Du har økt risiko for å utvikle endometriose hvis din mor lider av sykdommen.
Man kjenner ikke med sikkerhet årsaken til at endometriose oppstår, men man vet at de fleste kvinner blør «baklengs» under menstruasjonen. Det vil si at det kommer menstruasjonsblod ut via egglederne ut i bukhulen. En teori er at det er denne retrograde blødningen som fører til endometrioselesjonene. I tillegg er det sannsynligvis immunologiske, anatomiske og andre genetiske årsaker som spiller inn.

Andre tegn på endometriose

• Smerter før og under menstruasjonen
• Smerter i forbindelse med eggløsningen
• Smerter i forbindelse med samleie
• Kraftige blødninger og/eller uregelmessige blødninger
• Uttalt tretthet
• Barnløshet
• Smertefull vannlating og avføring under menstruasjonen
• Kvalme, obsitpasjon og eller diare

Undersøkelse av endometriose

Endometriose er en kronisk tilstand, men det finnes behandlingsmuligheter som kan gjøre deg smertefri og redusere veksten av endometriosevevet. Behandlingen er individuell og avhenger av alder og graviditetsønsker.

Medisin

Milde tilfeller av endometriose kan kontrolleres med smertestillende behandling i form av reseptfrie preparater, slik som paracetamol og betennelsesdempende midler (NSAIDs).

Målet med hormonell behandling av endometriose er å oppnå symptomlindring med lav dose og minst mulig bivirkninger. Hormonell behandling vil ikke bedre intertilitet, behandle endometriomer eller begynnende komplikasjoner til dype lesjoner. Eksempler er kontinuerlig p-piller eller Mirena hormonspiral. I enkelte tilfeller hemmes menstruasjonen fullstendig med GnRH-analoger så kroppen kan ødelegge og oppløse det unormale vevet.

Robotassistert operasjon ved endometriose

C-Medical er den eneste private aktøren i Norge som tilbyr operasjon med robot ved endometriose. Robotkirurgi er den mest presise og skånsomme operasjonsmetoden på markedet.

Først gjøres det en diagnostisk kikkhullsoperasjon som tar cirka 25 minutter, hvor sykdomsutbredelsen kartlegges.

Videre gjøres det robotassistert kirurgi hvis det er cystedannelser, arrvevsdannelse og sammenvoksninger av eggstokkene/eggledere, endometrioselesjoner på bukhinnen og i bekkenet brennes vekk eller klippes bort. Roboten er spesielt egnet til slik fin kirurgi der en vil unngå omkringliggende nerver og kar. En kirurgisk behandling virker smertelindrende og vil kunne øke mulighetene for graviditet.

Hvis det er snakk om utbredt endometriose, og hvis du ikke ønsker å bli gravid, kan det være en mulighet å fjerne livmor, eggledere og synlige endometrioselesjoner. Noen kvinner kan bli helt symptomfrie, men det kan ikke garanteres selv ved kirurgi.

Tverrfaglig medisinsk team

På C-Medical har vi fysioterapeut med bekkenbunskompetanse som har erfaring med å jobbe med endometriosepasienter.

Dypt infiltrerende endometriose som krever samarbeid med andre spesialiteter som gastrokirurg, urolog, karkirurg skal gjøres på utvalgte offentlige endometriosesentere.

Hvor kan jeg få behandling for endometriose?

Følgende C-Medical-klinikker tilbyr utredning og/eller behandling for endometriose.

Moelv

Moelv

Urolog. Gynekolog. Ortoped. C-Medical Moelv Vi har helt nye lokaler i sentrum av Moelv med...

Les mer

Moss

Moss

Kirurgisk klinikk - Colosseum Faust Velkommen til vår klinikk i Moss  Vår kompetanse - Vårt...

Les mer

Sarpsborg

Sarpsborg

Fastlege. Urolog. Gynekolog. Barnelege. Legetime når du trenger det Sarpsborg Spesialistsenter...

Les mer