Ortopedi – hånd

Carpal tunnel syndrom

Bestill konsultasjon hos våre ledende eksperter på Carpal Tunnel syndrom for test, behandling og operasjon. Vi har kort ventetid, og din helseforsikring kan brukes hos oss. Du trenger ikke henvisning.

Hva er Carpal tunnel syndrom?

Carpal tunnel syndrom er en vanlig årsak til smerter og nummenhet i hånd og fingre. Tilstanden er hyppigere hos kvinner og forekommer hos 10% av befolkningen. Hos de fleste er årsaken ukjent. Reumatikere, diabetikere, stoffskiftesyke, eldre og personer med tidligere håndleddsbrudd er disponerte.

Symptomer på Carpal Tunnel syndrom

Typiske symptomer på Carpal Tunnel syndrom er smerter og nummenhet i tommel, pekefinger og langfinger, og halve ringfinger. Ofte våkner pasientene på nattestid og må riste på hånda for å minske smerten. I langtkomne tilfeller kan den store tommelmuskelen svinne og svekkes. Ved kortvarige og lette plager kan smertestillende medisiner og en håndleddsmansjett lindre. Blir symptomene langvarige er operasjon anbefalt.

Plagene forårsakes av press på en nerve (nervus medianus) i en kanal i håndleddet. Bunnen av denne kanalen dannes av håndrotsben, og toppen av kanalen består av et ligament (bindevevsbånd). I kanalen passerer også bøyesenene til fingrene.

 

Carpal Tunnel syndrom: operasjon og behandling

Inngrepet kan gjøres med kikkhullskirurgi/endoskopisk carpal tunnel. Endoskopisk carpal tunnel operasjon fører til kortere sykmelding og raskere rehabilitering sammenlignet med åpen operasjon. Den gjøres i kortvarig narkose eller lokalbedøvelse. Det legges 1 cm åpning i håndleddet og et spesielt skop er brukt for å se og så kutte båndet/ligamentet uten å skade hud eller små muskler i håndleddet. Båndet som danner taket av tunnelen deles for å gjøre plass for nerven. Carpal tunnel-operasjonen kan både utføres åpent og endoskopisk.

Generelle råd

Du må holde hånden høyt de første par døgn for å unngå hevelse og blødning. Du kan bevege fingrene forsiktig for å redusere hevelse og stivhet (5 minutter hver andre time er nok). Etter 2 uker kan stingene fjernes. Lett sårhet og ubehag i håndflaten kan vare i noen uker. De fleste har en gradvis bedring etter operasjonen. Dersom plagene har vart lenge før operasjonen og nerven er sterkt påvirket, kan bedringen komme så sent som 12 måneder senere. I enkelte tilfeller har nerven blitt permanent skadet og operasjon hjelper ikke.

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men infeksjon, manglende bedring og nerveskader forekommer. Med kikkhullsoperasjon er faren for smertefulle arr minimalisert.

Hvor kan jeg få hjelp med Carpal tunnel syndrom?

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss

Følgende C-Medical-klinikker tilbyr operasjon for carpal tunnel syndrom.

Majorstuen

Majorstuen

Kort ventetid til ledende spesialister innen: Fertilitet, gynekologi, urologi, ortopedi, revmatologi, karkirurgi og et unikt tverrfaglig team. Kompetansesenter for kvinnehelse & C-Medical Fertilitet er en del av C-Medical Majorstuen, Norges mest komplette kvinnehelsetilbud.

Les mer

Moelv

Moelv

Ved C-Medical Moelv er det både helprivate spesialister og avtalespesialister (næringsdrivende med offentlig refusjonsavtale). Vi tilbyr korte ventetider til ledende spesialister innen gynekologi, urologi, ortopedi og karkirurgi.

Les mer