Årsaker, symptomer og behandling

Blærestein

Her får du full informasjon om blærestein, symptomer, behandling og operasjoner. Vi har kort ventetid og du trenger ikke henvisning.

Hva er blærestein?

Blærestein er sjelden en primær sykdom. Den hyppigste årsaken er at avløpet fra blæren er trangt på grunn av forstørret prostata. Bakterier kan spalte noen av urinens bestanddeler som fører til utfelling av krystaller, noe som igjen danner forstadiet til blærestein.  Blærestein kan også skyldes fremmedlegemer i blæren, for eksempel et permanent urinkateter og arrdannelser etter operasjoner. Når det først har dannet seg en eller flere blæresteiner, vil de som oftest vokse og oppta stadig større plass i urinblæren.

Symptomer på blærestein

Symptomer på blærestein kan være hyppige urinveisinfeksjoner, blod i urin og følelse av trykk og ubehag i blæreregionen. Dersom steinen setter seg fast i utløpet fra blæren (blærehalsen) kan det føre til urinretensjon. Pasienten klarer dermed ikke å late urin.

Undersøkelse

Vi utfører røntgenundersøkelse, ultralyd av blære og/eller cystoskopi for å bekrefte at det foreligger blærestein.

Blærestein: behandling og operasjon

Mindre blæresteiner kan noen ganger fiskes ut med en fattetang gjennom et cystoskop og kun med lokalbedøvelse. Multiple og større steiner må fjernes kirurgisk.

Operasjonen foregår da i narkose ved at en steinknusetang føres via et cystoskop gjennom urinrøret og inn til blæren. Steinene knuses til mindre fragmenter og kan deretter skylles ut.

 Det kan også være mulig å knuse blæresteiner med laserbehandling.

Møt en av våre ledende eksperter innen urologi

Trond Jørgensen er en av våre spesialister i kirurgi og urologi. Han har lang forskningsbakgrunn med flere publiserte internasjonale artikler og en doktorgrad innen prostatakreft. Tidligere var han overlege ved Oslo Universitetssykehus, urologisk avdeling. De siste 12 årene har han praktisert som privat urolog. Han har lang erfaring med urologisk kirurgi, inkludert laserkirurgi av prostata. Han gjennomfører flere hundre steriliseringer og fimoseoperasjoner hvert år. Les mer om Trond Jørgensen som du finner på klinikken vår på Majorstuen.

Vi har også flere ledende spesialister på våre andre klinikker. Du får rask tilgang til ledende medisinske spesialister ved å velge C-Medical. Du kan være trygg på at du er i de beste hender!

Hvor kan jeg få utført utredning av blærestein?

Disse klinikkene i C-Medical tilbyr utredning av blærestein. Velg klinikk for å lese mer og bestille time.