Ortopedi – fot

Achilles tendinalgi

Dette er egentlig flere tilstander som benevnes med samme navn. Blant flere tilstander er disse vanligst:

  • Seneskjedebetennelse, det vil si betennelse i hinnen rundt senen (paratendinitis).
  • Skadet senevev (seneavrivning (akutt) eller slitasje (kronisk)).

Det er ikke alltid betennelse (hevelse eller inflammasjon) i selve seneskjeden som forårsaker smerten, men det kan være små mikrorifter i senen som dannes ved overbelastning. Disse skadene repareres dårlig. Sannsynligvis er det på grunn av relativt dårlig blodsirkulasjon i området. Det oppstår arrvev med redusert blodsirkulasjon som gir fortykkelse av senen og smerter.

 

Behandlingen er i første omgang forsøk på å få senevevet til å hele normalt. Dette gjøres ved såkalt eksentrisk trening hos fysioterapeut. Dette vil hjelpe de aller fleste. Sjokkbølgebehandling (ESWT) for å bedre mikrosirkulasjonen til vevet, kan supplere treningen. Feilstilling i foten (pronasjon) disponerer for achillesseneplager og må korrigeres med såler og riktig skotøy. En liten dose kortisoninjeksjon (steroid) med ultralydveiledning kan forsøkes mot seneskjedebetennelse. Andre injeksjonsteknikker er sclerosering og dilatasjon med saltvann (NaCl), som også kan forsøkes.

Dersom ingen av disse behandlingene fører frem kan det være indikasjon for operasjon.

Operasjonen

Du får lokalbedøvelse og avslappende medisin. Operasjonen gjøres gjennom et snitt til siden for senen. Kirurgen foretar en opprensking av degenerert vev. Du reiser hjem cirka en time etter operasjonen. Første døgn skal du for det meste ligge med foten høyt. Foten er gipset i 2 uker. I denne tiden må du gå på krykker.

Oppfølging

Etter 2 uker kommer du til fysioterapeut som tar av gipsen. Du starter så med et tilrettelagt opptreningsprogram. Du kan gradvis begynne å belaste fullt, og bør ha normal gange etter 4 uker. Deretter økende belastning gjennom såkalt eksentrisk trening. Fra 6 uker kan økende spenst- og styrketrening gjennomføres. Man kan så gradvis gå tilbake til vanlig idrettsaktivitet. Det tar imidlertid noe lenger tid før man har oppnådd full styrke og spenst.

Komplikasjoner

Det er vanligere med komplikasjoner ved achillessenekirurgi enn ved annen type kirurgi. Komplikasjoner er likevel relativt sjeldne, men kan være alvorlige. Infeksjon er alvorlig og dersom det oppstår økende hevelse, smerter eller rødme og væskende sår kan det tyde på infeksjon og du må ta kontakt med lege med en gang.

Hvor kan jeg få time for dette?

Du trenger ikke henvisning for å bestille time, og din helseforsikring kan brukes hos oss

Disse klinikkene i C-Medical tilbyr operasjon for achilles tendinalgi.

Moelv

Moelv

Urolog. Gynekolog. Ortoped. C-Medical Moelv Vi har helt nye lokaler i sentrum av Moelv med...

Les mer

Her finner du våre klinikker

Finn din klinikk på kartet nedenfor.

 

Store locator is loading from StoreRocket Store Locator Widget..