Ortopedi – fot

Achilles tendinalgi

Trenger du behandling og operasjon av skadet senevev, seneskjedebetennelse og lignende tilstander? Bestill time hos en av våre ledende eksperter på Achilles tendinalgi i dag.

Hva er Achilles tendinalgi?

Achilles tendinalgi er egentlig flere tilstander som benevnes med samme navn. Disse er de vanligste tilstandene:

  • Seneskjedebetennelse, det vil si betennelse i hinnen rundt senen (paratendinitis)
  • Skadet senevev (seneavrivning (akutt) eller slitasje (kronisk)

Det er ikke alltid betennelse (hevelse eller inflammasjon) i selve seneskjeden som forårsaker smerten, men det kan være små mikrorifter i senen som dannes ved overbelastning. Disse skadene repareres dårlig. Sannsynligvis er det på grunn av relativt dårlig blodsirkulasjon i området. Det oppstår arrvev med redusert blodsirkulasjon som gir fortykkelse av senen og smerter.

 

Seneskjedebetennelse og skadet senevev: behandling og operasjon

Behandlingen er i første omgang forsøk på å få senevevet til å hele normalt. Dette gjøres ved såkalt eksentrisk trening hos fysioterapeut. Dette vil hjelpe de aller fleste. Sjokkbølgebehandling (ESWT) for å bedre mikrosirkulasjonen til vevet, kan supplere treningen. Feilstilling i foten (pronasjon) disponerer for achillesseneplager og må korrigeres med såler og riktig skotøy.

En liten dose kortisoninjeksjon (steroid) med ultralydveiledning kan forsøkes mot seneskjedebetennelse. Andre injeksjonsteknikker er sclerosering og dilatasjon med saltvann (NaCl), som også kan forsøkes. Operasjon av Achilles tendinalgi kan være nødvendig, dersom ingen av behandlingene fører frem.

Operasjon av Achilles tendinalgi

Du får lokalbedøvelse og avslappende medisin. Operasjonen gjøres gjennom et snitt til siden for senen. Kirurgen foretar en opprensking av degenerert vev. Du reiser hjem cirka en time etter operasjonen. Første døgn skal du for det meste ligge med foten høyt. Foten er gipset i 2 uker. I denne tiden må du gå på krykker.

Oppfølging

Etter 2 uker kommer du til fysioterapeut som tar av gipsen. Du starter så med et tilrettelagt opptreningsprogram. Du kan gradvis begynne å belaste fullt, og bør ha normal gange etter 4 uker. Deretter økende belastning gjennom såkalt eksentrisk trening. Fra 6 uker kan økende spenst- og styrketrening gjennomføres. Man kan så gradvis gå tilbake til vanlig idrettsaktivitet. Det tar imidlertid noe lenger tid før man har oppnådd full styrke og spenst.

Komplikasjoner

Det er vanligere med komplikasjoner ved achillessenekirurgi enn ved annen type kirurgi. Komplikasjoner er likevel relativt sjeldne, men kan være alvorlige. Infeksjon er alvorlig og dersom det oppstår økende hevelse, smerter eller rødme og væskende sår kan det tyde på infeksjon og du må ta kontakt med lege med en gang.

Hvor kan jeg bestille time?

Du trenger ikke henvisning for å bestille time for operasjon av skadet senevev, seneskjedebetennelse og lignende tilstander. Din helseforsikring kan brukes hos oss

Følgende C-Medical-klinikker tilbyr operasjon for achilles tendinalgi.

Majorstuen

Majorstuen

Kort ventetid til ledende spesialister innen: Fertilitet, gynekologi, urologi, ortopedi, revmatologi, karkirurgi og et unikt tverrfaglig team. Kompetansesenter for kvinnehelse & C-Medical Fertilitet er en del av C-Medical Majorstuen, Norges mest komplette kvinnehelsetilbud.

Les mer

Moelv

Moelv

Ved C-Medical Moelv er det både helprivate spesialister og avtalespesialister (næringsdrivende med offentlig refusjonsavtale). Vi tilbyr korte ventetider til ledende spesialister innen gynekologi, urologi, ortopedi og karkirurgi.

Les mer