Det kan være mange årsaker til hvorfor du opplever smerter i underlivet. Heldigvis er det hjelp å få med den rette diagnosen. Dersom smertene kommer fra vulva eller bekkenbunnsmuskulaturen, kan det være snakk om vulvodyni eller vaginisme.
Her i denne artikkelen fokuserer vi på smerter i underliv som skyldes vulvodyni og vaginisme. Les videre for å lære mer om sykdommene, og oppdag hvordan du kan få hjelp mot smertene.
Hva er forskjellen på vulva og vagina?
Det er viktig å først forstå forskjellen på vulva og vagina. Vulva er kvinnens ytre kjønnsorgan, det vil si ytre og indre lepper (kjønnsleppene), klitoris, urinrørets åpning (der urinen kommer ut) og skjedeåpningen.
“Mange kvinner vet ikke forskjellen på vagina og vulva. Faktisk så vil noen kvinner feilaktig kalle vulva for skjeden”, forklarer dr. Ida Waagsbø Bjørntvedt fra Vulvaklinikken. Dr. Bjørntvedt er spesialist i gynekologi med særlig interesse for vulvasykdommer.
Dr. Ida Bjørntvedt
Smerter i underlivet som kommer fra ytre del av kjønnsorganet kan da være en vulvasykdom som vulvodyni. Kommer smertene fra bekkenbunnsmuskulaturen, kan det være snakk om vaginisme. Vulvaklinikken er en del av C-Medicals eget kompetansesenter for kvinnehelse som spesialiserer seg på vulvasykdommer.
Det tverrfagelige teamet på kompetansesenteret gir pasientene et helhetlig behandlingstilbud:
“Kompliserte sykdommer som vulvodyni og vaginisme trenger en tverrfaglig tilnærming. Vulvaklinikken består derfor av et multidisiplinært team med gynekolog, hudlege, sexolog, psykolog og bekkenbunnsfysioterapeut. Pasienten blir møtt av de samme behandlerne og slipper å ‘begynne på nytt’ hver gang”, forklarer dr. Bjørntvedt.
Hva er vulvodyni og vaginisme?
Vulvodyni er en kronisk smertetilstand i vulva. Smertetilstand og varighet kan variere fra kvinne til kvinne. Vulvodyni kan dermed være en brennende smerte i ett område av vulva eller i hele vulva. Det er enda uklart hvorfor disse smertene i underlivet arter seg annerledes, og per i dag kjenner vi ikke til sykdommens naturlige forløp.
Dersom du har smerter i underlivet som kommer fra bekkenbunnsmuskulatur, så kan det være snakk om vaginisme. Vaginisme beskriver vi som ufrivillig sammentrekning i bekkenbunnsmuskulatur ved provokasjon:
- Samleie
- Bruk av tampong
- Penetrasjon av skjeden
“Vaginisme kan være en forklaring til at noen opplever sex som smertefullt og noen ganger en manglende evne å ha seksuell penetrasjon. Noen kvinner kan også oppleve smerte ved bruk av tamponger eller menstruasjonskopper”, forklarer dr. Bjørntvedt.
Det finnes dessverre ikke nok data til å si noe sikkert om hvor mange kvinner som blir rammet: “Man antar at opptil 0,5-1 prosent av kvinner kan ha vaginisme, mens 10-15 prosent av kvinner rammes av vulvodyni i løpet av livet. Vi vet enda ikke nok til å si noe helt sikkert. Noen kvinner kan ha både vulvodyni og vaginisme.”
Hvilke plager kan vulvodyni og vaginisme medføre?
Både vulvodyni og vaginisme kan gi smerter i underlivet ved samleie eller forsøk på samleie. Enkelte kvinner kan synes at det er vondt å bruke bind eller tamponger. Trange jeans og trangt undertøy kan også skape problemer.
“Enkelte kvinner kan få vondt under fysisk aktivitet som sykling, og noen kan oppleve smerter i vulva helt uprovosert”, forklarer dr. Bjørntvedt. Vaginisme vil også gi plager som kramper i bekkenbunnsmuskulaturen, mens vulvodyni kan oppleves som en sterk, sviende smerte.
Begge sykdommene regnes for å være kroniske smertetilstander som kan redusere livskvalitet. Vedvarende fysisk smerte kan gi psykiske utfordringer. Det er viktig å ikke bare finne en behandling for vulvodyni eller vaginisme, men også få verktøy som hjelper deg med å takle smertene i hverdagen.
Hjelp ved smerter i underlivet: Slik får du behandling for vulvodyni og vaginisme
“Oppsøk hjelp! Det finnes hjelp å få for smerter i underliv, men mange kvinner har dessverre forsøkt i flere år uten å få en sikker diagnose.” Dr. Bjørntvedt er helt tydelig på hva du bør gjøre om du opplever smerter i underliv som skyldes vulvodyni og vaginisme.
Hun legger stor vekt på hvor viktig det med en tverrfaglig tilnærming til disse sykdommene. Plagene kan utarte seg svært forskjellig. Det er derfor viktig med en individuell tilnærming. Vulvaklinikken består derfor av bekkenbunnsfysioterapaut, sexolog, psykolog, hudlege og gynekolog.
“Sammen tilrettelegger vi det beste behandling for den enkelte. De fleste vil få bekkenbunnsfysioterapi og noen får botoxbehandling. Mange vil få samtale med sexolog enkeltvis eller med partner. Andre får samtalebehandling hos psykolog for å få verktøy til å takle smertene, i tillegg til behandling for selve sykdommen”, forklarer dr. Bjørntvedt.
Hun legger til at enkelte som opplever ubehag og smerter i vulva kan ha en underliggende hudlidelse. I så fall vil hudlegen kunne hjelpe. “Her møter du et helt team, og du slipper lange ventetider på psykolog, sexolog og andre eksperter. Du er ikke bare en kasteball i systemet. Her møter du de samme behandlerne hele tiden.”
Ta kontakt med vulvaklinikken og kompetansesenteret for kvinnehelse
C-Medical hjelper deg med alt av gynekologiske problemstillinger. Vi har gynekologer med særlig kompetanse innen endometriose, PCOS, overgangsalderplager, vulvasykdommer, ufrivillig barnløshet, urinlekkasje og fremfall.
Private pasienter trenger ikke henvisning. Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper.