Utflod

Alle kvinner har utflod, en viktig funksjon som blant annet beskytter slimhinnen mot infeksjoner og renser skjeden. Hvor mye utflod som er vanlig varierer fra kvinne til kvinne, men noen ganger kan endringer i utfloden være et tegn på sykdom.

N

Vårt tverrfaglig team har lang erfaring

N

Du trenger ingen henvisning

N

Bruk din helseforsikring hos oss

Hva er utflod?

Utflod er en type væske som skilles ut fra skjeden. Denne utfloden har en viktig funksjon i å holde skjeden frisk, beskytte mot irritasjon og infeksjon, samt holde skjeden tilstrekkelig fuktig. De aller fleste kvinner har normalt noe utflod som ofte varierer med menstruasjonssyklus, og denne skal normalt være slimete, melkehvit eller klar. Når utfloden kommer ut i luft vil den få en reaksjon og bli gulere i fargen.

Når kan man få utflod?

Hvor mye utflod man produserer varierer fra kvinne til kvinne og for den enkelte kvinne i løpet av menstruasjonssyklusen og størst mengde kan man forvente rundt tiden man skal ha eggløsning. Dersom man opplever store mengder utflod vil det som oftest være relatert til en betennelse i skjeden og bør da behandles hos lege eller gynekolog.

Utflod som symptom på sykdom

Infeksjoner i skjeden, livmorhals, livmor eller eggstokker kan forandre utfloden. Den vanligste årsaken til forandret utflod er likevel ikke en infeksjon, men overvekst av en bakterie som normalt finnes i skjeden (gardnerella vaginalis), dette kaller vi bakteriell vaginose. Klassiske symptomer på bakteriell vaginose er tynn grå illeluktende utflod som gjerne blir verre etter samleie og menstruasjon.

Disse symptomene bør du være obs på dersom du er plaget med utflod:

  • Endring i farge: fargen kan bli mer hvit, gulere, grønnere eller brunere.
  • Lukt: Sur eller fiskeaktig lukt fra utflod
  • Endringer i konsistens: Tykkere og mer klumpete
  • Store endring i mengde utflod
  • Stadig friskt blodtilblandet utflod
  • Tilleggssymptomer som svie, brennende følelse, mellomblødninger og smerter

 

Når bør man oppsøke lege?

Endringer i utflod er ikke uvanlig, men noen ganger kommer endringene naturlig som et resultat av menstruasjonssyklus. Ved endringer i utflod, som ikke medfører store plager kan man fint vente noen dager før du kontakter lege. Som oftest er det en forbigående ubalanse som ordner seg selv.

Ved påfallende endringer i utfloden, og endringer som varer over flere dager og/eller ledsages av andre symptomer bør du ta raskt kontakt med lege. Dersom du opplever blødninger eller blodig utflod etter samleie, unormale mellomblødninger eller blødning fra skjeden etter overgangsalder så bør dette alltid undersøkes av en lege.

 

Vi tar din helse på alvor

Kontakt en av våre spesialister og start reisen mot å føle deg bedre.

Madeleine Engen

Madeleine Engen

Dr. Engen er spesialist i gynekologi med særlig interesse og kompetanse innen urogynekologi (urinlekkasje og vaginale fremfall). Hun har forskningserfaring innen urinlekkasje og har holdt foredrag på internasjonale kongresser. Dr Engen har hatt faglig ansvar for urogynekologi ved Bærum Sykehus. Ved siden av å utføre diverse vaginal kirurgi på C-Medical har dr Engen urogynekologisk poliklinikk der hun samarbeider med urolog, uroterapeut og fysioterapeut med bekkenbunn kompetanse. Dr Engen er også medgründer og medeier av C-Medical Kvinnehelse.

Bestill time