Blødningsforstyrrelser

De aller fleste jenter har regelmessig menstruasjon, men noen opplever fra tid til annen at menstruasjonen uteblir eller blir uregelmessig. Noen kan i perioder i livet bli plaget av blødninger etter samleie eller i forbindelse med eggløsning. Blødningsforstyrrelser er oftest ikke en sykdom i seg selv, men det kan være et tegn på at er en forstyrrelse i hormonbalansen. Eksempler på faktorer som kan påvirke hormonbalansen er kraftig fysisk aktivitet, rask vekt oppgang eller nedgang, stress og psykiske belastninger.

N

Vårt tverrfaglig team har lang erfaring

N

Du trenger ingen henvisning

N

Bruk din helseforsikring hos oss

Hva er blødningsforstyrrelser?

En blødningsforstyrrelse kjennetegnes ved at menstruasjonen, som hos gjennomsnittet skjer ca hver fjerde uke, blir uforutsigbar og i noen tilfeller uteblir. En uke til eller fra regnes som normalt. Blødningsforstyrrelser som skyldes hormonelle forstyrrelser er som oftest forbigående I sjeldne tilfeller kan slik endring skyldes sykdom som for eksempel en underlivsinfeksjon, kreft eller sykdommer som påvirker lever eller stoffskiftet. Blødninger som tilkommer etter overgangsalder skal bestandig sjekkes ut innen kort tid.

Årsaker til blødningsforstyrrelser

Det finnes flere årsaker til blødningsforstyrrelser og her får du en oversikt over de vanligste årsakene:

 

 • Uregelmessig blødning som følge av hormonforstyrrelser er vanlig i årene rundt puberteten og tiden før overgangsalder 
 • Hos noen kan det skyldes en betennelsestilstand i livmorhalsen som følge av eksempelvis klamydia eller bakteriell vaginose.
 • Ved overdreven fysisk aktivitet eller ved lidelser som spiseforstyrrelser kan hormonbalansen satt ut av spill og blødningene uteblir
 • Bivirkning av prevensjon
 • Slimhinnepolypper i livmormunnen
 • Polypper eller muskelknuter i livmorslimhinnen
 • Fortykket livmorslimhinne (hyperplasi)
 • Blødninger ved samleie kan skyldes celleforandringer og bør sjekkes hos lege
 • Kreft i livmor eller livmorhals.
 • PCOS – en hormonforstyrrelse som gjør at menstruasjon uteblir over lengre tid (utredes ikke før kvinnen er ferdig med tenårene) 

Undersøkelser ved blødningsforstyrrelser

Dersom du er svært plaget med blødningsforstyrrelser, eller kjenner deg urolig, så anbefaler vi å ta kontakt med en gynekolog. En gynekolog vil undersøke skjeden og gjøre ultralyd av livmoren din, blodprøver for å sjekke hemoglobin (blodmangel) og stoffskifteprøver. I noen tilfeller vil det også være hensiktsmessig å ta en klamydiatest. Dersom det er mistanke om at du kan ha celleforandringer vil det bli gjort en celleprøve, denne vil du normalt sett få svar på i løpet av 14 dager. Dersom du har blødninger etter overgangsalder vil vi ta en biopsi av livmorslimhinnen for å utelukke kreft.

Tilgjengelige behandlinger for blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser kan være plagsomt. Men det finnes hjelp og i mange tilfeller kan man behandles slik at man blir helt symptomfri. Eksempler på ulike behandlinger som er tilgjengelig er:

 • Behandling med hormoner (aktuelt ved langvarige og uregelmessige blødninger)
 • Unge kvinner behandles gjerne med kombinasjons p-piller eller mirena spiral
 • Kvinner i tiden rundt overgangsalder kan ha glede av mirenaspiral som også beskytter livmorslimhinnen dersom man har behov for østrogen i tillegg.
 • Dersom hormonforstyrrelsene skyldes prevensjon kan det hjelpe å bytte til et annet merke eller annen type prevensjon
 • Blødningsforstyrrelsene kan også være et symptom på muskelknuter eller polypper i livmoren og da kan kirurgi bli nødvendig 
 • Dersom man ikke ønsker flere barn kan man ved kirurgi fjerne livmorslimhinnen

Vi tar din helse på alvor

Kontakt en av våre spesialister og start reisen mot å føle deg bedre.

Madeleine Engen

Madeleine Engen

Dr. Engen er spesialist i gynekologi med særlig interesse og kompetanse innen urogynekologi (urinlekkasje og vaginale fremfall). Hun har forskningserfaring innen urinlekkasje og har holdt foredrag på internasjonale kongresser. Dr Engen har hatt faglig ansvar for urogynekologi ved Bærum Sykehus. Ved siden av å utføre diverse vaginal kirurgi på C-Medical har dr Engen urogynekologisk poliklinikk der hun samarbeider med urolog, uroterapeut og fysioterapeut med bekkenbunn kompetanse. Dr Engen er leder for gynekologi og IVF ekspansjonen til C-Medical.

Bestill time