Viktig med tverrfaglig tilnærming
“Kompliserte sykdommer som vulvodyni og vaginisme trenger en tverrfaglig tilnærming. Vulvaklinikken består derfor av et multidisiplinært team med gynekolog, hudlege, sexolog, psykolog og bekkenbunnsfysioterapeut. Pasienten blir møtt av de samme behandlerne og slipper å ‘begynne på nytt’ hver gang”, forklarer dr. Ida Bjørntvedt.
Dr. Bjørntvedt er gynekolog på C-Medical sin Vulvaklinikkk der hun jobber tett med hudlege, sexolog, psykolog, smertelege og fysioterapeut med bekkenbunnkompetanse. Dr. Bjørntvedt er spesialist i gynekologi med særlig interesse og kompetanse innen vulvasykdommer. Hun har tidligere arbeidet ved Sørlandet sykehus Kristiansand, hvor hun bygget opp og drev vulvapoliklinikken.
Dr. Ida Bjørntvedt
Vulvaklinikken er del av et eget kompetansesenter for kvinnehelse
Vulvaklinikken er del av kompetansesenteret for kvinnehelse ved CM Majorstuen. Kompetansesenteret for kvinnehelse består av engasjerte gynekologer som jobber med de områdene de er best på i tverrfaglige team. Her møter du også andre eksperter som psykologer, sexologer, smertelege, hudlege, ernæringsfysiolog og fysioterapeut.
“Sammen jobber vi for å gjøre pasientene friske og hjelper de med varig mestring. Ofte trengs en helhetlig tilnærming for å bli bedre eller tilstrekkelig frisk”, forklarer leder for kompetansesenteret, dr. Madeleine Engen.
Dr. Bjørntvedt understreker viktigheten av en helhetlig tilnærming for vulvasykdommer. På vulvaklinikken møtes pasienten av et team som samarbeider om diagnostisering og behandling:
“Kompliserte sykdommer som vulvodyni og vaginisme trenger en tverrfaglig tilnærming. Vulvaklinikken består derfor av et multidisiplinært team med gynekolog, hudlege, sexolog, psykolog og bekkenbunnsfysioterapeut. Pasienten blir møtt av de samme behandlerne og slipper å ‘begynne på nytt’ hver gang”, forteller dr. Bjørntvedt.
Dette kan du få hjelp med på vulvaklinikken
Vulvaklinikken vil kunne hjelpe pasientene med vulvasykdommer, samt enkelte sykdommer i skjeden. Vulva inkluderer ytre deler av kvinnens kjønnsorgan, det vil si ytre og indre lepper (kjønnsleppene), klitoris, urinrørets åpning (der urinen kommer ut), og skjedeåpningen. Klinikken vil også tilby hjelp mot enkelte plager i skjeden.
Vulval irritasjon
Huden på vulva er veldig delikat og skjør noe som medfører at vulval irritasjon er veldig vanlig. Symptomer inkluderer rødhet, hevelse, kløe, ubehag og / eller brennende smerte. Noen ganger er det økt vaginal utflod som kan indikere en pågående betennelsesprosess.
Irritasjonen kan være forårsaket av en rekke faktorer som økt svette, langvarig bruk av stramme klær, eksem/dermatitt, problemer med personlig hygiene, allergier, samt infeksjoner og hudsykdommer slik som lichen sclerosus (blir omtalt senere).
Ofte kan små endringer gi stor bedring av plagene, forklarer dr. Bjørntvedt:
“Irritasjon av huden i vulva vanligvis kan håndteres av enkle endringer og ved god pleie av vulva. Endringene kan inkludere å kle seg med pustende tekstiler eller bruke fuktighetskrem uten parfyme. Det er viktig å bestille time hos gynekolog, slik at du kan bli sjekket, diagnostisert og behandlet korrekt for disse plagene.”
Infeksjoner
Infeksjoner som forårsaker smerte kan påvirke vulva og / eller skjeden. For eksempel, candida (soppinfeksjoner) forårsaker betennelse og hevelse i vulva. I tillegg opplever mange kløe og ofte en hvit ‘cottage cheese’-aktig utflod.
“I dag er en rekke reseptfrie preparater mot soppinfeksjoner tilgjengelig. Man bør unngå overdreven bruk av disse preparatene og oppsøke gynekolog dersom man opplever gjentagende soppinfeksjoner i underlivet. Dette for å sikre korrekt behandling og unngå komplikasjoner til overdreven bruk av disse preparatene”, oppfordrer dr. Bjørntvedt.
Seksuelt overførbare infeksjoner som forårsaker smerte
Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som gonoré, klamydia, trichomoniasis og herpes kan føre til vulval og / eller vaginal smerte. Noen kjønnssykdommer kan imidlertid gi svært få eller ingen symptomer, for eksempel klamydia.
“Infeksjonen kan utvikle seg til en tilstand som kalles bekkenbetennelsessykdom hvis du ikke får behandling. Det er viktig å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer regelmessig, spesielt hvis du har byttet partner”, sier dr. Bjørntvedt.
Vaginal tørrhet
Tørrhet i skjeden kan inntreffe på alle stadier i livet, men det er vanligst etter overgangsalderen. Dette skyldes et fall i nivå av hormonet østrogen. Mange opplever at både hud og slimhinne blir tynnere, tørrere og mer utsatt for skade og irritasjon.
Det er imidlertid god hjelp å få mot plagene:
Ulike lokale preparater av god kvalitet kan bidra til å redusere tørrhet. Enkelte preparater kan kjøpes reseptfritt på apoteket mens andre krever resept fra lege. Dr. Bjørntvedt anbefaler imidlertid at du bestiller undersøkelse hos gynekolog, dersom smerte og ubehag vedvarer.
Vaginisme
Vaginisme beskrives som ufrivillige sammentrekninger av bekkenbunnsmuskulatur (musklene i skjedeveggen) som medfører smerter. Det gjelder spesielt når noe føres inn i skjeden som tampong eller penis. Vaginisme kan være en forklaring til at noen opplever sex som smertefullt og noen ganger en manglende evne å ha seksuell penetrasjon.
“Noen kvinner kan også oppleve smerte med ved bruk av tamponger eller menstruasjonskopper. Vaginisme trenger ofte et tverrfaglig tilbud for optimal behandling. Dette involverer for eks. gynekolog, bekkenbunnfysioterapeut, sexolog og psykolog,” sier dr. Bjørntvedt og understreker at du får nettopp dette tilbudet ved å ta kontakt med vulvaklinikken.
Vulvodyni
“Dette er en kronisk smertetilstand som kan vare i måneder eller år. Vi kjenner i dag lite til sykdommens forløp og varighet av denne smertetilstanden kan variere fra kvinne til kvinne. Smerten oppleves ofte som en brennende smerte eller som ubehag i vulva. Smerten kan være lokalisert i ett spesielt område eller over hele vulva”, forklarer dr. Bjørntvedt om vulvodyni.
Det kan være mange årsaker til vulvodyni. Smerte kan utløses av trigger som berøring, men smertene kan oggså oppstå uten berøring (uprovosert). ‘Provosert’ vulvodyni ‘betyr at smerten skjer ved berøring for eksempel ved forsøk på innsetting av tampong eller ved forsøk på samleie. ‘Uprovosert vulvodyni’ betyr at smerten er der hele tiden uten en kjent trigger.
Et team av spesialister i C-medical er vanligvis involvert i behandlingen, ifølge dr. Bjørntvedt:
“Sammen tilrettelegger vi det beste behandling for den enkelte. De fleste vil få bekkenbunnsfysioterapi og noen får botoxbehandling. De fleste vil få samtale med sexolog enkeltvis eller med partner. Andre får samtalebehandling hos psykolog for å få verktøy til å takle smertene, i tillegg til behandling for selve sykdommen.”
Lichen sclerosus
Denne tilstanden påvirker særlig huden rundt vulva og anus. Hudlidelsen kan forekomme i alle aldre, men rammer oftest kvinner etter overgangsalderen. Den eksakte årsaken er ukjent men beskrives som en kronisk kløende hudlidelse. De affiserte hudområdene har en tendens å se hvit, tykkere, krøllete og skinnende ut.
De fleste opplever kløe og smerter. Lichen sclerosus kan forårsake permanent endringer i vulva, slik som krymping og forsvinning av indre lepper og stramming/sammenvoksinger av hud og skjedeåpning. Kvinner med påvist lichen sclerosus skal følges av gynekolog minimum 1 gang årlig for inspeksjon og kontroll av hud.
Eksem tilstander i vulva
Noen kvinner kan utvikle eksem lidelser i hud i vulva. Det kan være allergisk eksem, irritativ eksem eller atopisk eksem. Irritasjonseksem er det vanligste. Derfor er det viktig å få utredning og behandling hos en hudlege:
“På C-medical vil våre pasienter møte hudlege som vil tilpasse behandling etter våre pasienters behov. Noen pasienter vil ha behov for allergitest hos hudlege for å unngå mulige allergener i fremtiden”, sier dr. Bjørntvedt.
Øvrige hudsykdommer i vulva
Det forekommer en rekke ulike hudsykdommer som også kan oppstå i huden i vulva. Vulvaklinikken ved C-medical tilbyr en tverrfaglig tilnærming med tett samarbeid mellom hudlege og gynekolog.
Ta kontakt med vulvaklinikken
Private pasienter trenger ikke henvisning. Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper. Du kan også benytte deg av fritt behandlingsvalg. Bestill konsultasjon her ved å velge klinikken C-Medical Majorstuen.