Urologens guide til prostatakontroll

Prostatakreft er den desidert største kreftformen i Norge. Urolog Trond Jørgensen er tydelig på at du kan ta kontroll over prostata gjennom enkle grep som jevnlig prostatakontroll og ved å måle PSA-verdier.

Kun menn har en prostatakjertel. Kjertelen produserer sædvæske, altså væsken som sædcellene svømmer i. Prostata er vanligvis omtrent samme størrelse og form som en valnøtt, og den vokser når du blir eldre. Kjertelen befinner seg under blæren og kalles derfor også blærehalskjertelen. Prostata omkranser urinrøret som menn urinerer og ejakulerer gjennom. De vanligste problemene med prostata er forstørret prostata, prostatitt (betennelse i prostata) og prostatakreft.

Forstørret prostata

«Det er veldig vanlig at prostata forstørres hos menn over 50 år», forteller dr. Jørgensen. Hormonelle endringer kan også ha en innvirkning. Ikke alle opplever symptomer på en forstørret prostata, men kjertelen kan legge press på blæren og urinrøret etterhvert som den vokser. Forstørrelsen kan da forårsake obstruktive vannlatingsproblemer:

«Vannlatingsproblemer kan inkludere blant annet svak urinstråle, en følelse av at blæren ikke blir helt tømt, vanskeligheter med å komme i gang med vannlatingen, små lekkasjer, og behov for å gå oftere eller plutselig på do. Symptomer som disse må utredes hos urolog.»

Prostata er på størrelse med en valnøtt, og ligger rett under blæren.

Prostatitt

«Det finnes flere infeksjoner eller inflammasjoner av prostatakjertelen», forteller Jørgensen. Prostatitt er en vanlig tilstand som kan ramme menn i alle aldre, men det er mest vanlig blant menn mellom 30 og 50 år. Det finnes flere typer prostatatitt og symptomene kan variere. Jørgensen forklarer at symptomer kan inkludere problemer med vannlating eller ubehag rundt testiklene, korsryggen eller underlivet. Disse symptomene må utredes hos urolog eller lege.

Prostatakreft

Denne krefttypen er desidert størst i Norge med hele 5000 rammet hvert år. Dr. Jørgensen har doktorgrad innen prostatakreft. Han forklarer at prostatakreft kan utvikles når celler i prostata vokser ukontrollert:

«Ofte gir ikke krefttypen noen symptomer i det hele tatt, men noen kan oppleve samme symptomer som ved forstørret prostata. Risikogrupper inkluderer menn over 50 år og menn med nær familie som har vært rammet av prostatakreft eller brystkreft. Mørkhudede menn er mer utsatt for krefttypen.» 

Les mer om utredning av prostatakreft her.

Ta kontroll på prostata

Prostata kan overvåkes med én blodprøve i året. PSA-blodprøven måler hvor mye prostataspesifikt antigen (PSA) du har i kroppen. Ved sykdomstilstander i prostata øker som regel mengden. Vanlige PSA-verdier kan variere fra mann til mann, men ved å ta blodprøven årlig oppdages avvik fra ditt normale PSA-nivå. Er du over 50 år, så anbefaler dr. Jørgensen på det sterkeste at du tar en prostatakontroll (klinisk undersøkelse og ultralyd av prostata). I tillegg bør du måle PSA-verdier.

«Hadde alle menn vært flinkere til å gå til legen ville de fleste tilfeller av alvorlig prostatakreft vært avverget», oppfordrer dr. Jørgensen.

Hvor kan jeg få behandling?

C-Medical tilbyr behandling innen urologi ved alle klinikkene.
Velg din klinikk nedenfor for å lese mer og bestille time.

Aktuelle nyheter

Flere relaterte saker

Minerva Medica AB blir en del av C-Medical – styrker satsningen innen gynekologi og IVF

Minerva Medica AB blir en del av C-Medical – styrker satsningen innen gynekologi og IVF

Det er med stor glede at C-Medical kan annonsere overtakelsen av Minerva Medica AB. Med sine to klinikker i Uppsala, nord for Stockholm, er Minerva fordelt på tre avdelinger: StudentGyn, GynHälsan og GynHälsan Fertilitet. Minerva er innovativt og fremtidsrettet og har bemerket seg innen gynekologi og fertilitetsbehandling, med mer enn 20 000 pasientavtaler årlig og 600 fertilitetsbehandlinger i 2021.

Les mer