Robotkirurgi er den nye gullstandarden innen gynekologisk kirurgi

C-Medical er den første private klinikken i Norge som tar i bruk robotkirurgi innen gynekologi og gynekologisk kreft. Dr. Ane Gerda Z. Eriksson ved C-Medical er en av Norges mest erfarne gynekologer innen avansert robotassistert kirurgi. Her forklarer hun hvorfor dette er den nye gullstandarden.

Robotassistert gynekologisk kirurgi er mer skånsom

«Robotkirurgi er den nye gullstandarden ved avansert minimal invasiv kirurgi for gynekologiske lidelser. Metoden tillater en mer skånsom og presis kirurgi», forklarer dr. Eriksson. Mange av pasientene som skal opereres for f.eks. livmorkreft slipper dermed åpen kirurgi. 

En mer skånsom og mindre invasiv metode gjør at pasienten kommer seg enklere etter operasjonen, sammenlignet med konvensjonell kirurgi. Rehabiliteringsprosessen blir lettere med mindre smerte og raskere mobilisering, noe som igjen kan føre til at kvinnene opplever økt livskvalitet og mestring.

Hva er gynekologisk robotkirurgi?

Robotkirurgen lager noen få snitt i buken hvor man fører inn kamera og instrumenter som kobles til robot-armer. Kirurgen kan styre robot-armene og instrumentene via en konsoll. I konsollen sitter kirurgen komfortabelt med pannen lent mot en TV-skjerm som viser 3D bilder med stor forstørrelse. Dette gir god oversikt over buk og bekken. Roboten korrigerer også for eventuell skjelving av instrumentene, slik at bevegelsene blir meget presise. Instrumentene skjelver derfor mindre enn ved konvensjonell kirurgi.

«Vi begynner vanligvis med et lite snitt rett under navlen, hvor vi fører inn en «kikkert» med videotilkobling. Vi lager små snitt under og ved siden av navlen om vi trenger flere hjelpeinstrumenter. Selve inngrepet kan ta alt fra 1,5 time til flere timer, avhengig av kompleksitet» forklarer dr. Erikson.

Innen gynekologi er robotkirurgi ofte aktuelt ved fjerning av livmor. Det er mange årsaker til hvorfor livmor må fjernes, blant annet ved livmorkreft uten spredning og vedvarende celleforandringer på livmorhalsen. 

Fjerning av livmor er også aktuelt ved smerter eller blødning pga. muskelknuter eller endometriose, samt andre årsaker til kraftige blødninger hvor man ikke kommer i mål med medikamentell behandling. Det er viktig å påpeke at kirurgi vil alltid være siste løsning i slike tilfeller.

Robotkirurgi egner seg også veldig godt til mer omfattende inngrep som endometriose-kirurgi og ved fjerning av muskelknuter i livmorveggen hos kvinner med barneønske, samt for å fjerne eggstokkcyster som f.eks. endometriomer hos kvinner i fertil alder hvor det er ønskelig og viktig å bevare så mye eggstokkvev som mulig. 

Hvor lang tid tar rehabilitering etter gynekologisk robotkirurgi?

Rehabiliteringen vil avhenge av årsaken til inngrepet. Pasienter ved C-Medical overnatter på rom med hotellstandard det første døgnet etter operasjonen. Noen pasienter vil kunne reise hjem samme dag som operasjonen etter avtale med kirurgen. Stingene løses opp av seg selv. Det er vanlig å bli sykemeldt i 2 uker etter operasjonen med kontroll etter fire uker eller når det foreligger svar fra patologisk undersøkelse.

Viktig del av et helhetlig tilbud for kvinnehelse

C-Medicals kompetansesenter for kvinnehelse består av engasjerte gynekologer som jobber med kvinnesykdommer de kan best. Gynekologene har særskilt kompetanse innen lidelser som endometriose/adenomyose, gynekologisk kreft, celleforandringer på livmorhals, vulvodyni, PCOS og overgangsalder, urinlekkasje og vaginale fremfall, samt ufrivillig barnløshet.

Senteret dekker alt innen gynekologisk kirurgi, og robotassistert kirurgi er en viktig del av tilbudet, forteller dr. Eriksson:

«C-Medicals kompetansesenter for kvinnehelse skal tilby det siste innen medikamentell og kirurgisk behandling for gynekologiske lidelser, da er det naturlig å tilby robotassistert kirurgi. Det er veldig spennende å være med på denne reisen, og jeg håper mange kvinner kan dra nytte av dette tilbudet.»

Trykk her for å lære mer om C-Medicals kompetansesenter for kvinnehelse. Din helseforsikring og fritt behandlingsvalg kan benyttes hos oss.