November er Movember: Full fokus på prostatakreft og menns helse

Nå er det midt i november, og dermed er vi også midt i Movember. Hvert år bidrar Movemberaksjonen med å øke fokus på menns helse, inkludert psykisk helse, prostatakreft og testikkelkreft. 

I den forbindelse ønsker vi i C-Medical å sette fokus på prostatakreft og viktigheten av å sjekke prostata regelmessig.

Hva er egentlig Movember?

Mange tenker kanskje på bart med én gang de hører ordet Movember. Menn verden over gror bart for å sette fokus på menns helse hver eneste november. Movember Foundation arrangerer også en rekke pengeinnsamlingsaksjoner for menns helse, deriblant penger til prostatakreftforskning.

Historien bak Movember Foundation startet tilbake i 2003 da de to australske kameratene Travis Garone og Luke Slattery møtes for å ta en øl. De spøkte om hvordan de kunne få 70-talls barten/mustasjen tilbake på moten igjen.

De sendte ivrig ut eposter til kompisene sine for å spørre om de var villige til å “grow a mo”. De samlet 30 menn som tok oppfordringen. Inspirert av Rosa Sløyfe-aksjonen, skulle barten bli et symbol for menns helse. Det tok ikke lang tid for aksjonen fikk stor oppslutning.

Siden den gang, har Movember Foundation finansiert over 1250 prosjekter for menns helse verden over.

Slik kan du bidra til Movember Norge

Movember Norge samler inn penger og investerer i forsknings- og helseprosjekter for å forbedre livskvaliteten til menn som lever med prostatakreft, samt bidra til at færre dør av sykdommen. Midlene går til Kreftforeningen, Kreftregisteret og prostatakreftforskere i prosjektet Global Action Plan i Norge.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn, både i Norge og på verdensbasis. Ifølge Kreftregisteret, rammes ca. 5000 norske menn. Internasjonalt rammes 1,4 millioner menn hvert år, opplyser Movember Norge.

Movember Norge oppfordrer folk til å engasjere seg i kampanjen ved å donere penger eller delta på aktiviteter i løpet av måneden. Her finner du alle arrangementer som du kan delta på.

movember prostatakreft

Økt fokus på prostatakreft er viktig

De fleste menn i dag har ikke særlig med symptomer før de blir diagnostisert, takket være økt oppmerksomhet rundt prostatakreft og prostatakontroll. Sannsynligheten for å få prostatakreft før man er 75 år ligger på 12,5 %. Det vil si at mer enn 1 av 10 menn vil få diagnosen i løpet av sitt voksne liv. Menn helt ned i 40-årsalderen blir diagnostisert med prostatakreft hvert år, selv om risikoen øker med alderen.

Sykdommen kan utvikle seg sakte over mange år, uten nevneverdige symptomer i de tidligste stadiene:

«Alle bør også være klar over at prognoser vedrørende livskvalitet svekkes om prostatakreften får tid til å spre seg. Min anbefaling er at alle menn 50+ bør ta en årlig PSA-blodprøve, og gjerne i sammenheng med at bilen er på service (så du ikke glemmer det)», forteller Tor-Egil, tidligere pasient ved C-Medical. 

Du kan lese historien hans her.

Reduser risikoen for prostatakreft: Sjekk deg!

«Hadde alle menn vært flinkere til å gå til legen ville de fleste tilfeller av alvorlig prostatakreft vært avverget», forteller Trond Jørgensen, urolog ved C-Medical. 

Han føyer til:

«Blodprøve alene er ikke nok, selv om du senere kan overvåke prostata ved hjelp av én blodprøve i året. Dersom du er over 50 år eller er i risikogruppen, bør du ha en full prostatasjekk årlig. En prostataundersøkelse inkluderer både PSA-blodprøve, ultralyd av prostata og klinisk undersøkelse.»

Tar du oppfordringen? Her kan du lese mer om prostataundersøkelser og prostatasykdommer som prostatakreft.

Aktuelle nyheter

Flere relaterte saker

Minerva Medica AB blir en del av C-Medical – styrker satsningen innen gynekologi og IVF

Minerva Medica AB blir en del av C-Medical – styrker satsningen innen gynekologi og IVF

Det er med stor glede at C-Medical kan annonsere overtakelsen av Minerva Medica AB. Med sine to klinikker i Uppsala, nord for Stockholm, er Minerva fordelt på tre avdelinger: StudentGyn, GynHälsan og GynHälsan Fertilitet. Minerva er innovativt og fremtidsrettet og har bemerket seg innen gynekologi og fertilitetsbehandling, med mer enn 20 000 pasientavtaler årlig og 600 fertilitetsbehandlinger i 2021.

Les mer