Vi tar opp kampen mot prostatakreft med robotkirurgi

Tusenvis av tilfeller av prostatakreft i Norge årlig

Økt PSA-screening av menn over 45 år fører til at stadig flere tilfeller av prostatakreft oppdages tidligere i forløpet. De fleste menn har ikke  symptomer på prostatakreft før det blir alvorlig. «Hadde alle menn vært flinkere til å gå til legen ville de fleste tilfeller av alvorlig prostatakreft vært avverget», forteller vår urolog Trond Jørgensen.

Ifølge NHI, er det omtrent 15 % risiko for å få prostatakreft en eller annen gang i løpet av livet. Mange av mennene som rammes trenger prostataoperasjon:

  •       5000 nye tilfeller av prostatakreft årlig
  •       1000 menn dør hvert år av prostatakreft
  •       55 000 menn lever med diagnosen

Du tar aktivt grep mot prostatakreft ved å ta én PSA-blodprøve i året . Økte PSA-verdier kan være en indikasjon på sykdom. Regelmessig PSA-blodprøve gjør det mulig å oppdage sykdom tidlig i forløpet, slik at kurativ behandling som robotoperasjon er mulig å gjøre på en skånsom måte. .

Ikke bare skal prostataoperasjon kurere prostatakreft, men det er viktig å unngå senkomplikasjoner som ereksjonssvikt og urininkontinens. Kikkhullsoperasjoner og robotkirurgi på prostata ble innført rundt 2000-tallet og har vært et viktig bidrag til å bedre resultatene.

 

Robotkirurgi er viktig i kampen mot prostatakreft

Robotkirurgi på prostata er en kikhullsoperasjon hvor kirurgen styrer robotarmer. Instrumentene og et kamera føres inn via små snitt. Robotarmene er svært presise, slik at instrumentene skjelver mindre enn vanlig operasjoner. I tillegg blir fingerbevegelsene til kirurgen behandlet i datamaskinen, slik at bevegelsene til robotarmene blir enda stødigere.

Det er en skånsom metode som gir raskere rehabilitering og gode resultater. Robotkirurgi benyttes mye i hele den vestlige verden for denne typen operasjoner. Hos C-Medical tilbys pasientene behagelige enerom med hotellstandard for overnatting. Sykemeldingsperioden er normalt sett ikke mer enn to uker, med mindre pasienten har en fysisk krevende jobb.

Robotkirurgene ved C-Medical

«De siste årene har robotoperasjon totalt tatt over for denne typen inngrep. Vi er  to kirurger som har vært så heldige å være med på prosjektet med privat robot. Vi har lang erfaring med denne typen inngrep fra det offentlige og har operert over 2000 inngrep i løpet av de siste 10-12 årene», forteller robotkirurg Bjørn Brennhovd.

Bjørn Brennhovd og Nicolai Wessel er C-Medicals to robotkirurger. Brennhovd innførte robotkirurgi i Norge tilbake i 2004. Han hadde da vært teamleder for urologiske kreftoperasjoner ved Radiumhospitalet med mange års erfaring. Brennhovd har drevet opplæring i Norge og har utfører 100-150 inngrep hvert år.

Nicolai Wessel er en av de mest erfarne kirurgi og urologene i Europa når det gjelder robotassistert kirurgi. Wessel startet med robotkirurgi tilbake i 2007, og han har over 1400 robotassisterte prostatakreft-operasjoner. Han har også spesiell kompetanse innen prostatakreft og laparoskopiske, urologiske prosedyrer.

Ledende innen robotkirurgi og prostata

Robotkirurgi på prostata har gitt store forbedringer og resultater. Til syvende og sist, er det likevel kirurgens kunnskap og ferdigheter som er avgjørende. Robotoperasjoner gjør det imidlertid enklere for robotkirurgene å utvikle sine evner.

Tidlig diagnostikk med PSA-screening mener vi er avgjørende i kampen mot prostatakreft. Pasientene kan da lettere inndeles i risikogrupper og få bedre tilpasset behandling. Dette mener vi gir bedre prognose for kreftsituasjonen og gir bedre utgangspunkt for å kunne få bedre livskvalitet etter robotkirurgi.

«Min anbefaling er at alle menn 50+ bør ta en årlig PSA-blodprøve, og gjerne i sammenheng med at bilen er på service – så du ikke glemmer det», oppfordrer tidligere pasient Tor Egil Austebø. Du kan lese mer om historien hans ved å trykke her.

Hvor kan jeg få utført robotkirurgi i Norge?

C-Medical har kort ventetid på ledende eksperter innen urologi og robotkirurgi i Norge og resten av Skandinavia. Du kan benytte deg av din helseforsikring og fritt behandlingsvalg hos oss. Ta kontakt for mer informasjon eller for å bestille PSA-blodprøve.

Klikk her for å se våre klinikker og bestille konsultasjon.