“Hadde alle menn vært flinkere til å gå til legen ville de fleste tilfeller av alvorlig prostatakreft vært avverget.” Vår urolog Trond Jørgensen er tydelig på at jevnlig prostataundersøkelse er svært viktig. Men hvordan foregår en prostataundersøkelse? Når bør man begynne og hvor ofte bør man sjekke prostata?
Dr. Jørgensen har den rette kompetansen for å svare på alle dine spørsmål om prostataundersøkelser. Han er spesialist innen kirurgi og urologi. Han har lang forskningsbakgrunn med flere publiserte internasjonale artikler bak seg, samt en doktorgrad innen prostatakreft. De siste 15 årene har han praktisert som privat urolog.
Her har vi samlet de mest hyppig stilte spørsmålene rundt prostatasjekk, slik at du enkelt kan lese deg opp på det du måtte lure på.
Urolog Trond Jørgensen
Hva er prostataundersøkelse?
Prostataundersøkelse er en helsesjekk som gjør det mulig å oppdage prostatakreft tidlig. Årlig prostatasjekk er veldig viktig for menn i en viss alder eller menn som er i risikogrupper. Prostatakreft gir ofte ikke symptomer, selv om enkelte kan oppleve problemer med hyppig vannlating og svak stråle. Andre plager kan også oppdages under undersøkelsene.
“Det diagnostiseres omtrent 5000 nye tilfeller av prostatakreft hvert eneste år. I Norge lever omtrent 55000 menn med diagnosen prostatakreft. I underkant av 1000 menn dør av prostatakreft i Norge hvert eneste år”, forteller dr. Jørgensen. Tidlig diagnostisering er viktig for gode prognoser. Flere nøkkeltall for prostatakreft finner du på Kreftregisteret.
Når skal man begynne å sjekke prostata? Hvor ofte bør man sjekke prostata?
“Jeg anbefaler alle menn i 50-årsalderen å ta en PSA-test hvert år. Menn under 50 år som tilhører en risikogruppe bør også ha sjekke prostata jevnlig”, oppfordrer dr. Jørgensen. “Med risikogrupper mener jeg menn som har ett eller flere tilfeller av prostatakreft i familien. Risikogrupper inkluderer også menn som har kvinnelige slektninger med tilfeller av brystkreft eller eggstokkreft i ung alder.”
Han er tydelig på at jevnlig prostatakontroll og sjekk av PSA-verdier er viktig i kampen mot prostatakreft. Grunnet mye oppmerksomhet rundt prostatakreft de senere år, oppdages de fleste prostatakrefttilfellene i dag i et tidlig stadium. Derfor har de fleste menn ikke nevneverdige symptomer som kan lede en frem til diagnosen.
“Det er 12,5 % sannsynlighet for at en mann får diagnosen prostatakreft frem til han er 75 år, med andre ord vil mer enn 1 av 10 menn få diagnosen før eller siden i sitt voksne liv. Risikoen øker med alder, men menn ned i 40-årsalder får diagnosen hvert eneste år”, forteller dr. Jørgensen.
Sjekkes prostata kun for utredning av prostatakreft?
Mange forbinder prostataundersøkelser med utredning av prostatakreft. Det finnes imidlertid andre plager som kan oppstå også. En av disse plagene er prostatitt, det vil si infeksjon og betennelser av prostatakjertelen. Prostatitt kan ramme menn i alle aldre, men er mest vanlig blant menn i alderen 30-50 år.
Det er viktig å presisere at forstørret prostata kan også være godartet. Det har i så fall ikke noe med prostatakreft å gjøre. Prostatakjertelen kan bli større i løpet av årene og begynne å presse mot urinrøret. Det kan igjen føre til hyppig vannlating og dårlig nattesøvn, noe som etter hvert kan bli svært plagsomt i hverdagen.
“Det er veldig vanlig at prostata forstørres hos menn over 50 år”, forteller urolog Trond Jørgensen. Det er heldigvis god hjelp å få for forstørret prostata, dersom du opplever plager i hverdagen. Behandling er både enkel og smertefri. Du trenger derfor ikke å leve med plagene. Du kan lese mer om forstørret prostata her.
Hva skal verdiene være på prostata?
Mange kan helt naturlig ha høyere eller lavere verdier enn gjennomsnittet. Det betyr at PSA-blodprøven kan vise høye verdier, uten at det nødvendigvis betyr at du har prostatakreft. På samme måte kan verdiene være lave, samtidig som man har prostatakreft. Full utredning og sjekk av prostata er nødvendig for å kunne si noe sikkert, forklarer dr. Jørgensen:
“Blodprøve alene er ikke nok, selv om du senere kan overvåke prostata ved hjelp av én blodprøve i året. Dersom du er over 50 år eller er i risikogruppen, bør du ha en full prostatasjekk årlig. En prostataundersøkelse inkluderer både PSA-blodprøve, ultralyd av prostata og klinisk undersøkelse.”
Man må følge med på PSA-verdiene over tid og sammenligne med tidligere funn. Øker PSA-verdiene ved fremtidige blodprøver, så kan det være tegn på prostatakreft, forstørret prostata eller betennelser i prostatakjertelen. I slike tilfeller er det nødvendig med videre utredning.
Hvordan foregår en prostataundersøkelse?
En prostataundersøkelse består av PSA-blodprøve og ultralyd av prostata. Det er også nødvendig å kjenne på prostata gjennom endetarmen. Denne undersøkelsen kalles også for rektal prostataeksaminasjon (DRE). Legen eller urologen kjenner etter følgende:
- Knudrete prostatakjertel
- Asymmetri
- Uregelmessigheter i prostatakjertel
Det er mulig å få gjennomført prostataundersøkelser hos fastlegen. Stadig flere menn velger imidlertid å oppsøke privat urolog direkte for å sjekke prostata og stille spørsmål rundt prostatakreft. Dersom årlig prostatasjekk gir indikasjon på prostatakreft, forstørret prostata eller betennelser er det nødvendig med videre undersøkelser.
Kan man sjekke prostata selv?
Det er mange som lurer på om det er mulig å sjekke prostata selv. Hjemmetester for prostata kan kanskje virke forlokkende for menn som vegrer seg for å dra til legen. Dessverre så er ikke dette mulig. Man er nødt til å kombinere både blodprøve og undersøkelser for å kunne stole på resultatet og følge godt nok med over tid.
Hvor kan jeg bestille prostataundersøkelse og hva koster prostatasjekk?
Veiledende priser for en privat urologisk konsultasjon hos C-Medical er 1700 kr og opp. Privat prostataundersøkelse og PSA-utredning koster kr 3350 kr. C-Medical er en av Skandinavias ledende tilbydere av spesialisthelsetjenester innen blant annet urologi, gynekologi og ortopedi.
Vi tilbyr prostataundersøkelser privat ved våre klinikker i Oslo (Majorstuen), Stavanger og på Moelv. Ta kontakt med våre dyktige urologer ved å finne din klinikk her.