Slik kan du få hjelp for forstørret prostata: enkel og smertefri behandling

Hva er forstørret prostata?

Over 50 % av menn over 60 år opplever symptomer som kan være forenlig med forstørret prostata, ifølge NHI.no. Omtrent 25 % av menn mellom 50 og 60 år opplever symptomer. Enkelte vegrer seg for å dra til legen. De tror at plagene er noe du bare må finne deg i når du blir eldre. Det er ikke tilfellet. C-Medical tilbyr avanserte metoder gjør det enkelt og skånsomt å behandle forstørret prostata.

Hvordan behandles forstørret prostata?

“Det finnes flere måter å behandle forstørret prostata, slik at dine vannlatingsutfordringer blir behandlet og du får livskvaliteten tilbake”, sier dr. Trond Jørgensen,  spesialist i kirurgi og urologi hos C-Medical. 

C-Medical behandler forstørret prostata både ved hjelp av kirurgi og varmebehandlingsmetoder, samt medikamenter. “Urologen vurderer hvilken behandling av forstørret prostata som passer best for akkurat deg, basert på kliniske funn og dine subjektive plager.”

CoreTherm er en skånsom varmebehandlingsmetode som åpner opp blæreløpet og prostata ved hjelp av mikrobølgevarmebehandling. “Behandlingen CoreTherm er minimalt invasiv og tar kun 10-20 minutter. C-Medical Majorstuen er den eneste CoreTherm-klinikken i landet. Behandlingen er imidlertid velkjent og godt utprøvd, blant annet i nabolandet vårt Sverige. Mange tusen pasienter har blitt behandlet”, forklarer dr. Jørgensen.

Han legger til at Rezüm også kan være en aktuell varmebehandlingsmetode. Rezüm er en form for vanndampbehandling: “Vanndampbehandling av prostata bruker den naturlige energien som er i vanndamp til å krympe prostata. Urinveien åpnes dermed opp igjen.”

I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med operasjon av forstørret prostata. C-Medical tilbyr TUR-P operasjon i slike tilfeller.  

Symptomer på forstørret prostata

Godartet forstørret prostata kalles for BPH (Benign Prostatahyperplasi). BPH kan gi symptomer på LUTS (Lower Urinary Tracts Symptoms). Prostata ligger rundt urinrøret og kalles også for blærehalskjertelen. Prostatakjertelen kan bli større etter hvert som du blir eldre, men hvor mye og hvor fort kan variere fra mann til mann.

Hyppig vannlating og dårlig kraft på urinstrålen er de vanligste symptomene på forstørret prostata. Dette er fordi forstørret prostata begynner å presse mot urinrøret. Det fører igjen til at du må oftere på do, gjerne midt på natten. Du kan også oppleve:

  •       Problemer med å tømme blæren
  •       Strålen er svak og tynn
  •       Sterk trang til vannlating
  •       Anstrengende å urinere

«BPH og LUTS-utfordringer er ikke prostatakreft, og det er vanligvis ikke et alvorlig helseproblem. Noen ganger kan det imidlertid bli så ille at urinen stopper helt opp. Det kalles urinretensjon og trenger akutt legehjelp med kateterisering og drenasje av urin fra blæren», forklarer dr. Jørgensen. Han legger til:

“Det er viktig å utrede LUTS-problemer. Det kan være BPH, men det kan også være symptomer på prostatakreft.”

Redusert livskvalitet på grunn av BPH og LUTS

Forstørret prostata kan etter hvert gå utover livskvaliteten, selv om det ikke er direkte smertefullt. Ubehaget blir for stort og inngripende i livet. Enkelte opplever at de alltid føler seg trøtt og uopplagt på grunn av dårlig og stadig avbrutt nattesøvn. Andre kan bli urolige om det ikke finnes et toalett i nærheten av dem.

«Konsekvensene av dette kan være at du slutter å dra på offentlige arrangementer. Kanskje har du heller ikke energien til å holde på med sport og trening. Du trenger imidlertid ikke å leve med plagene. Det er god hjelp å få om du tar kontakt», oppfordrer dr. Jørgensen.

Hvor kan jeg få hjelp for forstørret prostata?

C-Medical har kort ventetid på ledende eksperter innen urologi og robotkirurgi i Norge og resten av Skandinavia. Du kan bruke din helseforsikring og fritt behandlingsvalg hos oss. Ta gjerne kontakt for mer informasjon.

Klikk her for å se våre klinikker og bestille konsultasjon. Hvis du ønsker mer informasjon om forstørret prostata og våre behandlinger, kan du heller lese mer.