Du har fortalt før at mottoet ditt er “rekk meg din hånd”. Hvor kommer det fra?
Tidligere skøyteløper Steinar Johansen fikk armen nesten helt ødelagt under en treningstur i Nordmarka tidlig på 1990-tallet. Jeg hadde vakt den dagen han kom inn på sykehuset, og vi fikk lappet ham sammen. Sportsrevyen og alt av aviser dukket opp.
Neste dag ringte Dagbladet meg siden jeg hadde operert Steinar. På den tiden hadde Dagbladet “Dagens motto” på baksiden av avisen, og de lurte på hvilket motto jeg hadde. Jeg måtte tenke meg kort om, men svaret var at som håndkirurg er mottoet: Rekk meg din hånd.
Behandler du mange idrettsskader?
Vi ser ikke så mange idrettsskader, da idrettslagene har egne forsikringsselskap og egne leger. Jeg opplever imidlertid at idrettsleger henvender seg til meg ved spesielt vanskelige saker for å få råd, men de velger likevel å behandle selv.
Noen ganger henviser de pasientene videre, for eksempel håndballspillere og slalåmkjørere med skader som andre ikke klarer å gjøre noe med. Det er også en del idrettsfysioterapeuter og leger som henviser direkte til oss og går utenom den forsikringsordningen som de aktive har fordi de mener de får en bedre behandling hos oss.
Du har likevel fått noen “souvenirer” fra å operere idrettsutøvere?
Ja, jeg fikk en signert drakt fra ishockeyspilleren Mats Zuccarello som takk etter en operasjon. Det synes jeg var morsomt. Drakten skal henges opp på kontoret her på C-Medical.

Kan du fortelle litt mer om bakgrunnen din?
Jeg studerte medisin i Bergen og Oslo før jeg begynte som distriktslege i Nord-Norge. Jeg fant snart ut at jeg ville bli noe annet enn fastlege. Jeg ville gjøre noe mer enn å bare henvise, helst ville jeg bli ortoped. Jeg flyttet til Sverige og videreutdannet meg til spesialist i generell kirurgi, ortopedisk kirurgi og håndkirurgi.
I 1997-1998 bodde jeg i Rochester (USA) og gjorde et forskningsarbeid på Mayoklinikken. Det er et eldorado for oss leger å kunne jobbe på et av verdens best kjente sykehus. Mange profilerte personer reiser hit for behandling og for å jobbe. Det bor over 10 000 leger i byen med vel 100 000 mennesker.
Det ble mer og mer håndkirurgi på meg. Etter å ha jobbet i 13 år på Kronprinsesse Märthas Institutt, flyttet vil til Rikshospitalet hvor jeg jobber som hånd- og mikrokirurg fra 2003 til 2011. Deretter startet jeg i Østfold, hvor jeg har fått lov til å bygge opp en avdeling for håndkirurgi. Nå jobber jeg hovedsakelig på C-Medical. Jeg har bygd opp et ledende miljø for håndkirurgi på Majorstuen.
Får du mange vanskelige saker som andre ikke klarer å gjøre noe med?
Ja, vanskelige saker er vår spesialitet. Pasienter over hele landet blir henvist til oss fra både det offentlige og det private. Mange forsikringsselskaper henvender seg til oss, og det er veldig gledelig. Flere og flere bruker oss, kanskje fordi vi dekker “alt innen håndkirurgi”. De vet at her kan de “komme i mål”. Pasienter kommer gjerne til oss for både en andre og en tredje vurdering eller operasjon.
Hvilke operasjoner utfører dere?
Vi har satt inn proteser, rekonstruert leddbånd, rekonstruert blodårer og nerver og mye mer. Vi gjør i prinsippet alt innenfor det private, og har vel egentlig også kompetanse til å gjøre alt det som gjøres på et offentlig sykehus, og det er det ikke alle private sykehus som kan.
Kvalitet er imidlertid det viktigste. Det er aldri dårligere kvalitet eller bemanning her enn i det offentlige. Bør vi være to kirurger under operasjonen, så er vi det. Trenger vi ekstra utstyr, så skaffer vi det.
Hvilke operasjoner utfører du mest?
Vi utfører mange kikkhullsoperasjoner i håndleddet for å kunne sette en skikkelig diagnose. Dermed kan vi få oversikt over alle leddflater, samt teste alle knokler for instabilitet eller leddbåndskade. Mange av skadene vi påviser skade kan vi behandle med enten kikkhullskirurgi eller åpen kirurgi. Det er imidlertid kikkhullsassisterte metoder vi bruker mest og hvor vi har utviklet en spesielt god kompetanse.
En kikkhullsassistert prosedyre lar oss behandle meniskskader (TFCC i håndleddet), og vi kan foreta avstivninger hvor vi freser bort bein, utfører rekonstruksjon, behandler leddbåndskader, brudd eller senfølger, hvor vi rekonstruerer leddflater eller gjør delvis avstivninger av ledd. Vi gjør alt for å la pasientene få beholde så mye av det som er intakt som mulig.
Samtidig ønsker vi å forsøke å minimere risiko for skader på andre strukturer som kan kan få ved åpen operasjon. Vi tror også at rehabiliteringen vil kunne gå raskere og enklere ved denne teknikken.
Hvorfor foretrekker dere kikkhullskirurgi?
Vi har spesialisert oss på kikkhullskirurgi her hos C-Medical. Vi er fem håndkirurger som har operert mye sammen. To av oss er gamle kullkamerater som kjenner hverandre godt. Nå får vi henvisninger fra hele landet. Vi får mye bedre tilgang og oversikt over det vi skal behandle med kikkhullskirurgi. Som nevnt gir kikkhullskirurgi mindre traume for pasienten og kortere rekonvalesens på grunn av mindre snitt.
Det er likevel skadens omfang som avgjør hvilken type operasjon som er best. Vi velger alltid beste løsning for pasienten.
Ønsker du fornyet vurdering hos en av våre spesialister?
C-Medical er en av Skandinavias ledende tilbydere av spesialisthelsetjenester innen urologi, gynekologi og ortopedi. Vi tilbyr konsultasjoner, dagkirurgi og større operasjoner som krever overnatting.
Vi tar imot henvisninger fra helsetjenesten og forsikringsselskaper. Ta kontakt for mer informasjon.