Dette må du vite om sterilisering av menn: Urologen svarer på hyppige spørsmål

Sterilisering av menn er et trygt valg

Hvis dere føler dere sikre på at dere ikke vil ha barn eller dere har fått de barna dere ønsker dere, kan sterilisering av menn/vasektomi være et enkelt og trygt valg. Det er likevel naturlig at dere har mange tanker og følelser rundt temaet.

Gjør sterilisering vondt? Hva om jeg angrer på sterilisering? Dette er bare noen av de spørsmålene som vår urolog er vant til å svare på.

Urolog Trond Jørgensen er en av våre spesialister i kirurgi og urologi. Han har lang forskningsbakgrunn med flere publiserte internasjonale artikler og en doktorgrad innen prostatakreft. Tidligere var han overlege ved Oslo Universitetssykehus, urologisk avdeling. 

De siste 15 årene har han praktisert som privat urolog. Han har lang erfaring med urologisk kirurgi, inkludert laserkirurgi av prostata. Han gjennomfører årlig flere hundre steriliseringer og fimoseoperasjoner. Les mer om Trond Jørgensen på vår klinikk på Majorstuen.

Hvordan foregår sterilisering av menn?

Sterilisering av menn, det vil si vasektomi, er et lite og enkelt inngrep. Det gjøres et snitt i pungen på hver side i lokalanestesi. Sædlederen hentes frem og deles i to. En bit av enden blir fjernet før den blir sydd tett. Samme prosedyre gjentas i andre enden av sædlederen. Det forhindrer at de gror sammen.

Hvor lang tid tar sterilisering?

Prosedyren er enkel og er utført innen en halvtime, så sant du ikke har hatt kirurgi i pungen tidligere. Når inngrepet er over, så sender jeg vevsbitene til et laboratorie. Det gir oss en endelig bekreftelse på at sædlederen er delt.

Hvor sikker er mannlig sterilisering?

Å kutte strengen er det sikreste prevensjonsmiddelet som finnes. Du må imidlertid være obs på at du ikke regnes som steril før etter 3 måneder og minimum 20 sædutløsninger. Vi må også kontrollere sæden på vårt laboratorium for å sjekke at den er fri for sædceller. Du får prøveglass og all nødvendig informasjon hos oss.

Hvilke fordeler gir sterilisering (vasektomi)? 

Fordelene med sterilisering av menn er at du kan føle deg fullstendig trygg på prevensjonsmetoden. Vasektomi er den sikreste prevensjonsmetoden som finnes — sikrere enn p-piller. Mange opplever av sexlivet blir “enklere”. Det er fordi vasektomi er et lite inngrep som utføres én gang og gir deg permanent prevensjon. Du har full kontroll.

Hva er ulempene med å kutte strengen?

Ulempen er at det ikke er sikkert at reversjon lykkes, dersom du skulle angre på sterilisering. Noen menn lykkes med refertilisering, men ikke alle. Det er viktig at du føler deg trygg på avgjørelsen din.

Påvirker sterilisering sexlysten? Får man utløsning som normalt?

Sterilisering av menn/vasektomi skal ikke påvirke sexlysten i det hele tatt. Faktisk er det flere som får ytterligere appetitt fordi de ikke engster seg over prevensjonsmetoden. Sæden blir muligens en anelse tynnere og får litt mindre volum, men det er ikke noe som folk pleier å legge merke til.

Er det vondt å sterilisere seg?

Nei, i utgangspunktet skal det ikke være vondt å kutte strengen når bedøvelse er satt riktig. Noen menn synes at det er litt ubehagelig fordi de er anspent og nervøs. Hvis du slapper godt av, gjør det ikke vondt å sterilisere seg.

Hva om jeg angrer på sterilisering?

Det er mulig å få utført refertilisering, det vil si reversjon av sterilisering. Det er imidlertid ikke sikkert at dette lykkes. Generelt sett vil ca. 70 – 80 % av pasientene få spermier i sæduttømmingen etter inngrepet. Sannsynligheten for at reverseringen er vellykket vil også avhenge av din alder og hvor lenge det er siden du kuttet strengen.

Hvor kan jeg få utført sterilisering av menn (vasektomi)?

C-Medical tilbyr rask tilgang til erfarne kirurger som utfører sterilisering av menn i Oslo. Det er mange fordeler ved å velge oss, og flere av våre pasienter reiser fra hele landet til oss for å kutte strengen:

  • Kort ventetid
  • Fast pris kr 5750,-
  • Ingen henvisning nødvendig

Klikk her for å booke time for sterilisering i Oslo eller få mer informasjon om prosedyren.