Få hjelp for PCOS, plager ved overgangsalder og andre hormonforstyrrelser

Endokrine sykdommer som PCOS kan videreutvikle seg til helseutfordringer og forårsake plager uten god nok oppfølging. Dette ønsker C-Medical å gjøre noe med. Kompetansesenteret for kvinnehelse ved C-Medical Majorstuen har opprettet egen avdeling for gynekologisk endokrinologi for å hjelpe kvinnene med å få livskvaliteten tilbake.

PCOS rammer ca. 10-15 % av kvinner i fertil alder

“Hormonsykdommen PCOS rammer ca 10-15 % av kvinner i fertil alder. Lite fysisk aktivitet, et ubalansert kosthold og rask vektøkning, særlig i tenårene kan forverre PCOS. ⅔ av kvinner med PCOS har insulinresistens, og det gir en økt risiko for utvikling av diabetes type 2. De har også økt risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer. Vi ønsker å gi kvinnene den støtten og kompetansen de trenger for å ta gode valg for seg selv”, sier dr. Mari Chammas. 

C-Medicals kompetansesenter for kvinnehelse har derfor et stort fokus på PCOS, overvekt og overgangsalder med spesialister som jobber i tverrfagelige team. Dr. Chammas forklarer videre:

“Vi på kompetansesenteret for kvinnehelse kan jobbe tverrfaglig og følge pasientene tett opp. Vi er veldig engasjert og brenner for kvinnehelse. Her setter vi pasienter i sentrum. Du skal føle deg sett, og du vil oppleve at vi har god tid til deg.”

Dr. Chammas er spesialist i gynekologi og obstetrikk. Hun har særlig interesse for gynekologisk endokrinologi som overgangsalder, tidlig overgangsalder (prematur ovarieinsufficiens), PCOS og overvekt. Dr. Chammas er spesielt opptatt av å gi pasientene et helhetlig tilbud som kan gi dem tilbake livskvaliteten ved å lindre plager.

De engasjerte gynekologene på kompetansesenteret for kvinnehelse jobber med de områdene de er best på for å kunne gi et helhetlig tilbud. Teamet for endokrinologi består av gynekolog Dr. Chammas, samt ernæringsfysiolog, endokrinolog, hudlege, fertilitetslege, sexolog og psykolog. Sammen kan de skreddersy en behandling som er individuelt tilpasset deg.

Mari Chammas

Dr. Mari Chammas

Hva er endokrinologi?

Gynekologisk endokrinologi innbefatter hormonforstyrrelser som for eksempel PCOS. PCOS er den vanligste endokrine forstyrrelsen og antas å ramme så mange som 10-15 % av alle fertile kvinner. Plagene inkluderer vansker med å bli gravid, overvekt, akne og hårvekst på steder hvor det vanligvis ikke er synlig på kvinner.

Endokrinologisk gynekologi inkluderer også plager ved overgangsalderen. Det er noe alle kvinner må gjennom, men du trenger ikke å lide deg gjennom plagene på egenhånd. Dr. Chammas understreker hvor viktig det er å oppsøke hjelp:

“Overgangsalderen kan gi store plager med hetetokter, nattesvette, søvnvansker, hjertebank, hjernetåke, nedstemthet, tørrhet i skjeden og manglende sexlyst. Dette kan være utmattende. Du trenger imidlertid ikke å godta dette og bare ‘stå i det og holde ut’. Dersom du er i denne perioden, anbefaler jeg at du kontakter lege for vurdering av hormonbehandling. Hormonbehandling både lindrer plager og forebygger fremtidig sykdom som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, overvekt, depresjon, demens og benskjørhet.”

Kvinner med PCOS trenger årlig oppfølging

“Det er veldig viktig at kvinner med PCOS har årlig oppfølging med sjekk av blodtrykk og jevnlig blodsukkermåling. Kvinnene har økt risiko for diabetes type 2, samt hjerte- og karsykdommer. Pasientene bør derfor ha ganske tett oppfølgning. Ofte trenger de også kostveiledning og eventuelt medisiner for å gå ned i vekt og forebygge at de får diabetes”, forklarer dr. Chammas.

“Ved å ta godt vare på deg selv og din helse, kan du leve et godt liv uten typiske livsstilssykdommer. Hos oss vil du få støtten, kunnskapen og kompetansen du trenger for å ta gode valg som kan gi deg livskvaliteten tilbake.”

Hormonutredning og hjelp ved hormonsykdommer

Kompetansesenteret for kvinnehelse tilbyr grundig utredning, behandling og oppfølgning av hormonsykdommer og hormonforstyrrelser som PCOS, overvekt og overgangsalder. Private pasienter trenger ikke henvisning. Vi har avtaler med de fleste forsikringsselskaper.

Ta kontakt og bestill time hos teamet for endokrinologi ved å trykke her. Velkommen skal du være til en veiledende konsultasjon.

Aktuelle nyheter

Flere relaterte saker

Minerva Medica AB blir en del av C-Medical – styrker satsningen innen gynekologi og IVF

Minerva Medica AB blir en del av C-Medical – styrker satsningen innen gynekologi og IVF

Det er med stor glede at C-Medical kan annonsere overtakelsen av Minerva Medica AB. Med sine to klinikker i Uppsala, nord for Stockholm, er Minerva fordelt på tre avdelinger: StudentGyn, GynHälsan og GynHälsan Fertilitet. Minerva er innovativt og fremtidsrettet og har bemerket seg innen gynekologi og fertilitetsbehandling, med mer enn 20 000 pasientavtaler årlig og 600 fertilitetsbehandlinger i 2021.

Les mer