Hvert år får over 5000 norske menn påvist prostatakreft. Takk for at du deler din historie Tor Egil

«En oppfordring til mann 50+ om å lese dette, og deretter kontakte fastlegen for å ta en PSA-blodprøve!»

Historien er nok ikke unik, men jeg ønsker likevel å dele min erfaring med det å få diagnosen prostatakreft. En tilfeldig skjebne jeg deler med over 5000 andre menn hvert år. Hvis du tror du kan vinne i lotto, bør du også vurdere at dette kan ramme deg!

Jeg er en over gjennomsnittlig sprek 51-åring, og i vinter har jeg blant annet gått birken + 100 mil på ski. Det var absolutt ingenting som skulle tilsi at jeg hadde noen sykdom. Ingen symptomer på at noe var galt. Likevel har jeg heldigvis en hjemme, som maste og pushet på at jeg skulle gjennomføre en «50-års helsesjekk». Akkurat det er jo faktisk en god anledning til å finne ut hvem fastlegen er.

Sjekken ble bestilt, og diverse prøver og undersøkelser ble gjennomført. Fikk den berømte finger’n i rumpa, og husker at legen nevnte «prostata er fin, så den vil du ikke få noe trøbbel med.» Heldigvis tok legen også en PSA-blodprøve for å være helt sikker, og prøvesvaret viste unormal høy verdi.

Jeg har en god helseforsikring gjennom arbeidsgiver, og ble raskt koblet opp mot C-Medical for videre utredning. Etter det har prosessen vært rask og effektiv, med legekonsultasjoner, MR-undersøkelser, biopsitaking og til slutt operasjon (PS! Prostata blir fjernet med robotteknologi gjennom magen – hvis du trodde noe annet…)

I denne perioden har jeg blitt utrolig godt ivaretatt, og hele tiden følt meg trygg på at dette blir bra og at livskvaliteten vil bli ivaretatt i etterkant (det vil si å tisse uten lekkasjer, og ha et normalt sexliv). Jeg er heldig som oppdaget dette tidlig, og jeg har fått hjelp av eksperter med verdensledende teknologi til å bli kvitt problemet.

 

Alle bør også være klar over at prognoser vedrørende livskvalitet svekkes om prostatakreften får tid til å spre seg. Min anbefaling er at alle menn 50+ bør ta en årlig PSA-blodprøve, og gjerne i sammenheng med at bilen er på service (så du ikke glemmer det).

Mvh Tor Egil Austbø

20. mai 2021