C-Medical Majorstuen ga vekk gratis celleprøver i forbindelse med #sjekkdeg-kampanjen

Færre kvinner enn forventet tok celleprøve i fjor

«I fjor var det 55 000 færre kvinner enn forventet som tok celleprøve. Dette er bekymringsverdig. Dersom vi tar utgangspunkt i tidligere statistikk, kan 55 utav de 55 000 tusen kvinnene ha kreft. Celleprøver redder liv», sier dr. Madeleine Engen, leder for C-Medicals kompetansesenter for kvinnehelse på Majorstuen.

#sjekkdeg-kampanjen er utvilsomt et viktig bidrag til sunn kvinnehelse. Livmorhalsprogrammet og HPV-vaksine kan omtrent utrydde livmorhalskreft i Norge på lang sikt – så sant kvinner følger screeningprogrammet og tar prøver til rett tid. Det viser seg at over 400 000 kvinner ikke har deltatt på 10 år og 55 000 kvinner falt ut i fjor, ifølge beregninger fra Kreftforeningen.

C-Medicals kompetansesenter for kvinnehelse ønsket å bidra til #sjekkdeg-kampanjen ved å tilby 50 gratis celleprøver to datoer i september. «Det ble en stor suksess. Timene ble booket opp innen en halv dag. Derfor kommer vi til å åpne opp for ytterligere to dager og 50 celleprøver til i oktober. Målet er å få 100 kvinner til å teste seg gratis.»

LES OGSÅ: Slik kan alvorlig livmorhalskreft forebygges: Screeningprogram og vaksine

Celleprøve redder liv

Livmorhalskreft er en sykdom som kan utvikle seg langsomt over flere år. Celleforandringer og tidlig livmorhalskreft gir som regel ingen eller få symptomer. Det gjør at vi er i stor grad avhengige av Livmorhalsprogrammet for å kunne å oppdage celleforandringer i tide.

Livmorhalsprogrammet er et screeningprogram hvor kvinner mellom 25 og 69 år blir oppfordret til å ta celleprøve på regelmessig basis: “Det tar i snitt 10 -15 år fra celleforandringer utvikler seg til kreft. Screeningprogrammet er en trygghet. Det er viktig å ta ansvar for egen helse og møte opp til celleprøve ved innkalling”, oppfordrer vår gynekolog, dr. Madeleine Engen.

«Hvis du ønsker å ta celleprøve i september, kan du den 27. september ta det hos oss for kun kr. 300,-. Ta kontakt med C-Medical Majorstuen for å sette deg på venteliste. Det blir førstemann til mølla.»